CryptoKitties: de blockchaintoekomst die niemand zag aankomen

Mooi man, die blockchaintechnologie. Alles gedecentraliseerd, transparant en eerlijk. De toekomst van financiën, communicatie en gaming. En toen waren er CryptoKitties, die de droom een beetje verstoorden.

Ja, echt supertof dat blockchain. Je kunt er alle kanten mee op. Van smartcontacts, bijzondere cryptocurrencies en wereldproblemen oplossen, tot unieke katten fokken op het netwerk. Wat een ontwikkelingen. Vooral wanneer de kinderziektes van de technologie bloot worden gelegd door CryptoKitties en de markt flipt.

Blokchain for kids

Weet je nog dat in december 2012 volgens de Mayakalender de wereld zou eindigen? I think that just happened. Afgelopen weekend lanceerde CryptoKitties (CK) de gelijknamige applicatie op het ethereumnetwerk. Ethereum (ETH) is net als bitcoin, een gedecentraliseerde blockchain waarop transacties kunnen worden gedaan en waar je applicaties op kunt bouwen.

CK geeft je de mogelijkheid om virtuele katten te fokken. Zonder dat ze het weten, is het ook een kinderachtige uitleg van hoe blockchain werkt. Elke kat is eigenlijk een unieke token, zoals bijvoorbeeld een bitcoin. Door de ene kat met de andere te laten fokken, krijg je kittens. Met andere woorden: twee transacties vormen een derde unieke token.

CryptoKitties

So far so good. Het mooiste komt nog. Elke kat is uniek en heeft verschillende eigenschappen. Sommige zijn super vrolijk, anderen mega traag en lui. De ene kat heeft blauwe ogen, de andere een groene print en een Salvador Dalí-snor. Ja, ja, heel vet. Vooral wanneer je de kittens ook gaat fokken en nog vreemdere combinaties produceert.

Aangezien blockchain geen centrale computer heeft en alles afhankelijk is van peer-to-peer is jouw kat ook daadwerkelijk van jou. Ook al gaat de applicatie uit de lucht, de kat blijft van jou. Daar zit dus handel in. Je gefokte katten kun je verkopen op de marktplaats van de app.

And that’s when the craziness begins. De virtuele viervoeters gaan voor duizenden euro’s over de cryptotoonbank. Op het moment van dit schrijven is de duurste CryptoKittie honderdduizend ETH. De dagprijs van ETH is 370,19 euro. DAT IS DUS 101.842.230,52 EURO! En toen werd het stil…

Ethereumnetwerk vs. CryptoKittie

Goed, die digitale beesten vliegen dus voor prijzen tussen de 0,001 ETH en 100.000 ETH over het netwerk. Maar wat gebeurt er wanneer er miljoenen transacties tegelijk op een netwerk plaatsvinden? Yup, alles gaat van traag naar mega sloom, naar level slak. En aangezien CK al vanaf moment één na de launch megapopular is, legt de app het hele ethereumnetwerk zo goed als plat.

Gebruikers moeten soms drie tot zes uur wachten voordat hun ETH verzonden is van de ene plek naar de andere. Of dat nu een cryptobeurs is, of de aanschaf van een CryptoKittie, het maakt niet uit. Het netwerk is mega sloom en er heerst lichte paniek bij traders, wat tot gevolg heeft dat de prijs van ETH langzaam daalt.

WanChain en AION

Het moge duidelijk zijn: een kinderspel legt de zwakheden van de toekomst bloot. Blockchain is super, maar nu zien we de werkelijke power van deze technologie en die is toch niet zo krachtig als dat we allemaal dachten. Een van de snelste en meest stabiele netwerken uit de cryptowereld met its match.

Met de komst van blockchaintechnologie WanChain en AION gaan we in 2018 de blockchain 3.0 in. Hopelijk kunnen we daarop rustig kittens fokken, terwijl regeringen hun transacties ongemerkt doorpompen. Maar tot die tijd kijken we op de redactie even rustig verder hoe een paars ETH-tekentje ronddraait, terwijl we in spanning afwachten of Winston_Kitty nu eindelijk na vier uur de onze is.

 

Meer crypto news

Nieuwste