Cirque Inextrémiste

Cirque Inextrémiste trad tijdens Noorderzon op in Stadsschouwburg. De Franse groep presenteerde aan het Groningse publiek hun nieuwe show: Extension. Floor was erbij en keek haar ogen uit. Daarna sprak ze de artiesten in de backstage.

Drie Franse acrobaten, een paar zware, houten planken, grote gasflessen en een graafmachine. Dat is Extension, de nieuwe circustheatervoorstelling van het drietal Yann Ecauvre, Sylvain Briani Colin en Rémi Lecocq in een notendop. Laatstgenoemde is de bestuurder van de graafmachine.

In Extension dient de graafmachine letterlijk als verlenging van Lecocqs lichaam. Waar hij in Extrêmistés, de vorige voorstelling van het trio, in een rolstoel zat en als speeltje diende voor de andere twee acrobaten, heeft hij nu zijn rolstoel ingeruild voor grover geschut. En het is tijd om wraak te nemen! Lecocq laat zien dat je met een graafmachine heel andere dingen kunt doen dan graven: zijn twee compagnons optillen, rondslingeren en lanceren bijvoorbeeld.

Door louter acrobatiek en mimiek vertellen de drie een verhaal dat voor jong en oud leuk is, en met vlagen spannend en gevaarlijk aandoet. De muziek maakt het geheel nog een stukje intenser: wanneer Lecocq eindelijk zijn treiteraars te pakken heeft en ze alle hoeken van het podium laat zien met zijn grijparm, maakt de Super Mario tune het helemaal af. Extension is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege de capriolen die de acrobaten uithalen met de bouwmaterialen, maar ook omdat je als toeschouwer anders tegen de handicap van de minder mobiele Lecocq aan gaat kijken.

In jullie nieuwste voorstelling Extension komt een levensechte graafmachine het podium op! Hoe zijn jullie hierbij gekomen?

“Yann droomde er al jaren van om een graafmachine in één van zijn voorstellingen te verwerken. Ooit probeerde hij een paar acrobatische trucjes met zo’n ding uit, en toen kwam hij erachter dat het werkte. Het idee zat dus al langer in Yann’s hoofd, maar pas toen hij Rémi ontmoette dacht hij: Eindelijk! Ik heb de bestuurder van de graafmachine gevonden!”

Waarom is Rémi de aangewezen persoon als bestuurder?

“Rémi viel verkeerd tijdens een repetitie als acrobaat. Hij was toen 21 jaar. Zo belandde hij met een dwarslaesie in een rolstoel. Na een jaar revalideren was hij vastbesloten om door te gaan met de acrobatiek. Wij hebben elkaar pas later ontmoet. Toen bedacht Yann dat die handicap in dit vak geen tekortkoming hoeft te zijn. In onze eerste voorstelling deed Rémi mee in een rolstoel, dit keer in een graafmachine. Rémi heeft supersterke armen, waar hij het mee moet doen. Dan is zo’n graafmachine perfect!”

Wat jullie op het podium doen, is dat naast acrobatiek en circus ook acteren?

“Nee, we hoeven ons niet anders voor te doen op het podium. We maken de voorstelling zo, dat het past bij wie wij zijn. Het moet echt zijn en geen trucje worden, een soort kunstje dat je steeds opnieuw opvoert. Dan merkt het publiek ook dat het nep is en komt het niet over.”

Waar kunnen jullie niet zonder bij het maken van een voorstelling?

“Elkaar vertrouwen! We moeten volledig op elkaar durven rekenen, anders werkt het niet. Natuurlijk gaat het soms mis tijdens repetities, maar gelukkig blijft het tot zover bij blauwe plekken. Daarnaast kunnen we niet zonder ons publiek. We trainen steeds een week en dan voeren we op wat we hebben. Daarna proberen we de feedback van ons publiek in de voorstelling te verwerken. Zo wordt het steeds beter.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

Dat we op onze eigen benen kunnen staan zonder subsidie. Het is een uitdaging om het helemaal zelf te doen en om van onze voorstellingen alleen rond te komen. Het lukt nu aardig, maar we werken er ook keihard voor. We treden zo ongeveer elke avond op in verschillende Europese steden. In januari gaan we naar Marokko. Daarna vliegen we door naar China. Daar zijn we best trots op, ja. Na Europa gaan we nu ook de rest van de wereld veroveren!”

Tags:

Meer Backstage

Nieuwste