DJ Friss in da house – FIIN, Belau, Meadowlake, Posij en meer

DATmag. Podcast

DJ Friss is the man, the myth, the legend uit de G-City Tittie Committee. In de begin jaren van Kraantje Pappie stond Friss achter de draaitafels, nu woont de beste man in Den Haag en produceert hij onder andere tracks van rapper Steff. Deejay Irie nodigde zijn mattie uit om mee te luisteren naar de vondsten uit onze inbox en zijn ongezouten mening te geven. Hieronder vind je een aantal pareltjes die we bespreken.

DJ Friss in da house

“Heb je die nieuwe plaat van Busta Rhymes al geluisterd?” DJ Friss’ ogen lichten op. “Ja man, op de weg hier naartoe had ik ‘m keihard aanstaan.” Voor ik het weet barst mijn partner in crime Deejay Irie in een lofgezang uit over Extinction Level Event 2: The Wrath of God en DJ Friss sluit zich bij hem aan. “Het voelt echt als een mixtape aan, al die nummers gaan allemaal over in elkaar.” Onder de geluiden van twee beatboxende dj’s starten we onze show.

FIIN – Still In The Storm

De eerste die op ons lijstje staat is FIIN. De producer uit Miami beschrijft zichzelf als de perfecte lineup-kandidaat voor festivals als Burning Man en BPM Festival. Op dit laatste heeft de producer al een liveset gedraaid. Hij stuurt ons zijn nieuwste werk Still In The Storm. Voor de track die is uitgebracht op Ultra Records werkte FIIN samen met Brigado Crew en Jinadu. Tijdens het luisteren knikt DJ Friss tevreden. “Ik laat me graag verrassen.”

Belau – Risk It All

De promotor van Belau is volhardend. Al maanden stuurt hij ons de ene reminder na de andere over de “Hungarian Grammy” winnaars. Het elektronische duo Belau werkte voor de track Risk It All samen met Amahla. Het resultaat is een goed geproduceerd nummer. Strak, dreamy en bombastisch. We zijn er even stil van. Voordat de grappen losbarsten moeten we toch toegeven dat promotor Peter ons mag blijven stalken met dit soort nummers.

Drizzamatic – Lose My Mind

“Wacht even”, zegt DJ Friss. “Deze jongen schrijft dat hij zijn tracks van de Don’t Panic EP graag bij jullie op de website gepubliceerd ziet.” Ja en je punt is Friss? “Nu komt ie in een podcast waar ook nog eens een mening over zijn nummers wordt geuit.” Irie haalt zijn schouders op. “Tja, life is like a box of chocolates.” Hoewel ikzelf gecharmeerd ben van de kwaliteit van de hiphop-track van Drizzamatic lijken mijn gesprekspartners minder onder de indruk. “Ik krijg echt meerdere van dit soort nummers binnen in een week”, zegt Friss. “Het is goed hoor, maar niets nieuws.”

Posij & Former – Shadowmoon

We hebben een zwak voor alles wat uit de VISION, DIVISION-hoek komt. DJ Friss spinde jaren de Nightwatch (NOISIA) tracks van Kraan en ziet Split The Atom nog steeds als een zeer relevant album. De bekkies van Irie en Friss vouwen in een grimas die je doet vermoeden dat de boys net een citroen naar binnen hebben gewerkt. Niets is minder waar, de beat van Shadowmoon – een track van de hand van Posij en Former uitgebracht op VISION Recordings – is zo gruwelijk dat we alledrie niet anders kunnen dan onze kiezen op elkaar zetten en meebouncen. “Kunnen we nog een keertje die fadeout in het begin horen?” Irie knikt met een grijns. “Jazeker kan dat.”

Meadowlake – Under The Sea

Nog meer moois uit Groningen. De band Meadowlake heeft een nieuwe plaat uit. De release stond gepland in november, maar helaas COVID-19 je weet toch. Een van de nummers die op de plaat staat is Under The Sea. Goed melancholisch, lekker Brits, met een fijne dosis Groningse nuchterheid. Al is dit genre niet helemaal mijn ding Friss en Irie worden wel hitsig van het idee dat deze EP ook op vinyl te verkrijgen is. “Vinyl maakt alles anders weet je”, zegt Deejay Irie. DJ Friss is het helemaal met hem eens. Het tweetal spint niet voor niets samen singletjes onder de naam It Takes Two. “We hebben trouwens zelf ook een plaatje uit, check het op Bandcamp.” Sowieso Friss.

Vinyl, Sunny Beach adventures en eigen tracks

Ben je nou ook benieuwd naar The Sunny Beach Adventures of DJ Friss, of heb je meer zin in de ins en outs van de vinyl onderwereld? No worries! Check de hele podcastaflevering op Spotify, Soundcloud en iTunes. Oh ja, we draaien ook eigen tracks op het einde. Dat wil je (niet) missen!

Meer Podcast

Nieuwste