Club Guy & Roni’s TETRIS mon Amour is nu al een sicke voorstelling

Een kijkje achter de schermen bij Club Guy & Roni is altijd tof. Vooral nu het dansgezelschap werkt aan een nieuw stuk. TETRIS mon Amour gaat 20 oktober in premiere, maar tijdens Machinefabriek RAW mogen we vrijdagavond een kijkje achter de schermen nemen, terwijl de dansers hun skills oefenen op de soundtrack van Thijs de Vlieger.

Machinefabriek RAW is een nieuw concept. Het mixt de vrijdagmiddagborrel met de creativiteit die ontstaat wanneer je besluit in een kunsttempel het weekend in te luiden. Met andere woorden er kan van alles gebeuren.

Machinefabriek RAW

Het persbericht leest dat de deuren van de toko openen om 17:00 uur. Perfect! We geven het weekendstartschot tijdens een chille borrel en als klapper op de vuurpijl kijken we naar een try-out van één van Groningens finest: Club Guy & Roni.

Goed idee, niets meer aan doen. Maar bij aankomst is de Machinefabriek duister en ongezellig. We kijken elkaar aan. Dit gaat ‘m niet worden. Anders komen we later wel terug. Een gedachte vliegt door m’n hoofd: komen we überhaupt wel terug?

Club Guy & Roni

Na de nodig borrels in De Garage naast het Platformtheater kijk ik op mijn telefoon. Nog tien minuten voordat Club Guy & Roni een tipje van de sluier gaan onthullen van hun nieuwe werk: TETRIS mon Amour.

Ik heb geen idee wat we kunnen verwachten, maar het concept van Machinefabriek RAW staat me wel aan. Met Carrousel in het achterhoofd en het vette optreden van het Groningse dansgezelschap samen met Slagwerk Den Haag op Welcome to the Village betreed ik de zaal.

Skills

De tribune is al zo goed als vol. De dansers staan beneden in een metalen kubusskelet. Gewoon lekker in trainingspakjes en chille sokken oefenen ze moves, die zo ontzettend makkelijk lijken.

Pas als ik me daadwerkelijk afvraag hoe simpel het zou zijn om even in een halve spagaat te staan. Of hoeveel kracht ik zou moeten zetten om mijn lichaam recht te houden, terwijl vijf man me optilt, schiet er een bliksemschicht van respect door mijn onderbuik. En dan hebben we het puur over een paar dansbewegingen.

TETRIS mon Amour is zoveel meer dan dat. Terwijl Roni Haver de dansers instrueert wat ze moeten doen, pakt Guy Weizman de microfoon. “Roni is een van de weinige choreografen die zo haar werk in elkaar zet”, zegt hij met bewondering.

TETRIS mon Amour

Roni laat de dansers voor de vierde keer een routine herhalen. “Jullie kijken nu al ongeveer een kwartier toe”, vervolgt Guy. Lachje. “Dit is hoe het er acht uur lang aan toe gaat.” Het publiek gniffelt wat. De dansers gaan onverstoord door.

TETRIS mon Amour is een stuk van het dansgezelschap geïnspireerd op het gelijknamige computerspelletje, waar menig van ons mee zijn opgegroeid. Steentjes in verschillende soorten en maten proberen te positioneren in een perfecte lijn.

“Het is een spel met heldere regels en duidelijke beperkingen. Wij proberen in dit abstracte werk te kijken hoeveel vrijheid je kunt vinden in een streng afgebakende ruimte”, legt Guy aan ons uit. Hij knikt. “Een beetje zoals het leven zelf.”

Thijs de Vlieger

In het publiek zit Thijs de Vlieger, één van de producers uit het Noisia triufiraat. Telefoon in aanslag live streamt de componist, terwijl de dansers losgaan op zijn sounds. “Kom anders even naar beneden, Thijs en leg ons uit hoe je dit hebt aangepakt”, roept Guy.

De Vlieger neemt na enige twijfel de tijd om uit te leggen hoe een modulaire synthesizer werkt. “Je staat voor een muur met gaten en daar creëer je verbindingen met snoeren. Het is proberen wat werkt”, zegt hij. Guy knikt. “Het is alsof Thijs een telefoonjuffrouw  van vroeger is, die je doorverbindt.” Hij maakt een beweging van in- en uitpluggen.

Thijs lacht. “Maar het blijft spannend, want straks gaat mijn muziek dus gespeeld worden door Slagwerk Den Haag. Dat wordt heel anders. En jullie kunnen ook nog eens besluiten van alles met de volgorde te doen. So I don’t know what I signed up for here!”

Lex Vesseur

De dansers nemen een pauze. Na een robotachtige liefdesduet zit het er bijna op. Vragen uit het publiek genoeg. Terwijl Roni de laatste nieuwsgierige toeschouwers te woord staat, brengen de mannen van techniek een scherm naarvoren.

“Dit is de officiële videoclip van TETRIS mon Amour van de EP van Thijs”, zegt Guy. “We hebben het nog niet gezien. Dus als het suckt moet je die talentvolle filmmaker Lex Vessuer de schuld geven. Hij zit daar.”

Na afloop begeven we ons naar de uitgang. We gloeien van bewondering, nog meer nieuwsgierigheid en een brandend verlangen om de uiteindelijke uitvoering van TETRIS mon Amour te zien. Want eerlijk is eerlijk, van muziek, tot dans, tot videoclip, die shit is sick!

Meer Reportage

Nieuwste