Harde baas Martin ter Braake: ‘Een van de tofste dingen die ik heb gedaan is voor een uitverkocht Simplon mijn verjaardag vieren’

Martin ter Braake domineerde zo’n tien jaar geleden de Groningse technoscene. Geen feestje was compleet zonder dat Harde Baas achter de wheels of steel zijn magic deed. Hoe het nu met hem gaat? Dat hoor je in deze aflevering van BETER OP PAPIER.

Hoe je als punker ineens aan de wieg staat van de new wave van Groningse techno? Tja wie zou het zeggen? Martin ter Braake natuurlijk! We hebben het in ons gesprek over opgaan in een nieuwe passie, liefde voor muziek en hard gaan als lokale celebrity.

Martin ter Braake

Hij was ooit onze kantoor buurman boven Simplon samen met Floor Oostra als vertegenwoordiger van Kunstbende. Tegenwoordig representen beiden nog steeds de stichting, maar niet meer vanuit onze gang. “Ha, mooi om hier weer te zijn. Er is niet veel veranderd, zie ik. Meer plantjes, dat wel. Altijd goed.”

Van punk naar techno

Als jochie in Assen belandt Martin al snel in de lokale punkscene. De drums is zijn weapon of choice. Met zijn band Playroll weet de jonge punker na het winnen van de Drentse Popprijs door te beuken naar de finale van De Grote Prijs in Amsterdam. “Dat zegt meer over de kwaliteit van bands die in Drenthe in die tijd rondliepen dan over onze skills”, grapt Martin.

Hoe hij niet veel later voor een paar jaar de koning van de Groningse nacht weet te worden dat snapt hij ook niet honderd procent. “Het gebeurde gewoon. Ik werd vrienden met Bojan Aleksander, dj en tegenwoordig eigenaar van restaurant Smoke. Bojan draaide veel in Pand48 en ik zei ooit voor de grap dat ik met mijn ritmegevoel als drummer met een beetje oefenen dat ook zou kunnen.”

Harde Baas

De skills achter de wheels of steel  blijken inderdaad voor deze boy te zijn weggelegd. Hij gaat hard op zijn nieuwe passie. Eenmaal het nachtleven herontdekt als kersverse dj wil Martin zoveel mogelijk oefenen voor publiek. “Het maakte me allemaal niet uit waar ik draaide, of wat ik er voor kreeg. Als ik maar kon optreden.”

Martin vertelt hoe hij tijdens een tourtje met Haagse punkrockvrienden wordt uitgemaakt voor een harde baas. Het komt net op het moment dat hij een dj naam aan zoeken is. “Het klinkt heel cheesy, maar vrienden zeiden tegen me dat dit het gewoon was. Harde Baas, ik denk dat mede door deze naam mijn populariteit groeide.”

B-Day Bash

Verhalen genoeg uit die tijd. Martin moet lachen. “Een van de vetste dingen die ik toen gedaan heb is het organiseren van mijn verjaardagsfeestje in een uitverkocht Simplon. Dat was echt heel tof. Mijn ouders hebben destijds hun wekker gezet en zijn om vijf uur ‘s ochtends naar Simplon gekomen om me te zien draaien.”

Het nachtleven eist haar tol in de vorm van onder andere de gehooraandoening tinnitus. Hoe Martin hiermee omgaat, hoe hij langzaam van Harde Baas geëvolueerd is naar Martin 2.0 en hoe hij zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd? Luister en enjoy deze aflevering van BETER OP PAPIER. met je boy Martin ter Braake a.k.a. Harde Baas, a.k.a. Battage, a.k.a. een van de Guilty Bangers.

S/O naar techteam Jasper Bosgraaf, Eric Imthorn en mede-host Deejay Irie.

 

Meer Podcast

Nieuwste