Fotograaf Niels Knelis heeft zijn hobby weer terug

knelis-podcast-datmag

Niels Cornelis Meijer beter bekend als Niels Knelis, The Niels of Steel, of DJ Spoorbiels is fotograaf, creatief directeur bij CLASH en zoals een van zijn aliassen verraadt ook party-dj. Een man met vele interesses en fascinaties. Beter Op Papier kon zich geen betere gast bedenken.

Zoals altijd starten Deejay Irie en ik met het bespreken van onze week. Wat is er allemaal hot en happening in deze tijden van de intelligente lockdown, waar is mijn buddy mee bezig en wat kunnen we de komende tijd verwachten op het gebied van cultureel ondernemerschap? Wie gelijk onze gast Niels Knelis wil horen moet doorskippen naar 58:40 minuten.

Live streams are the shit

Het nieuws is net binnen, alle evenementen tot aan 1 september zijn afgelast vanwege COVID-19. Duidelijke taal en Deejay Irie is blij met het bericht. Niet omdat het goed is, maar de duidelijkheid geeft ruimte om na te denken over andere mogelijkheden. Een daarvan is een wekelijkse livestreamsessie op YouTube.

“Yes, vanaf nu ga ik elke vrijdagavond live van mijn huiskamer naar die van jou”, lacht hij. “Je moet wat en samen met wat collega’s zoals DJ Friss draaien we funky shit voor je.” Duidelijk en nu we het toch over DJ Friss hebben, heeft die boy niet recent een plaat gedropt op Infectious Records van Steen? “Zeker! Wat Denk Ie Zelf van Steff, die heeft Friss geproduceerd. Vette plaat met heel veel verschillende stijlen van beats.” Checken dus!

Broken Brass – Up In The Galaxy

Voordat we onze gast Niels Knelis bellen hebben Irie en ik een plaat Uit de Krochten van de Inbox te bespreken. Deze week is het Up In The Galaxy van Broken Brass, de achtkoppige blaas-act uit Friesland. “Die gasten zijn echt bruut jonge en die nieuwe track is echt heel tof.” Mijn mede-host is duidelijk onder de indruk.

De single Up In The Galaxy is de eerste track van hun nieuwe plaat. De videoclip is gemaakt door the man, the myth, the legend Andres Fouché ook wel bekend van zijn werk met Dope D.O.D. en Hans Hannemann. “Die gast heeft een hele brute camera, moet je maar eens opletten in de video wanneer je een soort van heelal ziet”, zegt Irie enthousiast. “Dat is een heel hard ingezoomde waterdruppel.”

– Jouw track in Uit de Krochten van de Inbox? Stuur ons een mailtje

Niels Knelis

Na een flinke dosis nerden op muziek, basketbal en thaiboksen nemen mijn mede-host en ik afscheid van elkaar. He’s got beats to make and worlds to conquer. Tijd voor de echte man of the hour Niels Cornelis Meijer, ook bekend als The Niels of Steel, of in de volksmond gewoon Knelis. Je kunt je niet omdraaien op een festival of je ziet hem mikken vanachter zijn lens. Een sniper pur sang.

niels-knelis-podcast

Daarnaast is hij projectmanager van CLASH, de party die je het hele jaar door verbindingen ziet maken met de Groningse cultuurscene zoals Jonge Harten Festival, nachtclub OOST en natuurlijk als kers op de taart de eigen productie van CLASH XXL waarbij locaties als Grand Theatre, Forum, VERA en OOST een belangrijke rol in spelen.

CLASH XXL  

“Na een keer huilen hebben we het gewoon geaccepteerd dat CLASH XXL niet doorgaat”, zegt Knelis nuchter. “Je werkt natuurlijk het hele jaar aan iets en de echte beloning is het evenement zelf, maar een kijkje op de intensive care is genoeg om alles in perspectief te zetten.”

covid-19-podcast

Hoewel CLASH XXL niet plaatsvond op de manier waarop iedereen het graag had gewild, kon het publiek via een livestream uit OOST toch nog een heel klein beetje genieten van de vibez. Het festival staat erom bekend kunst, muziek en technologie te verbinden op bijzondere manieren. Hoe? Listen and learn.

Van COVID naar Kietvit

Ons gesprek vliegt van de ene kant van het universum naar een compleet andere dimensies. En nu denk je al, wat doen al die natuurfoto’s in deze blogpost nou? Mijn gast vertelt dat hij bezig is met een nieuw project. Met Van COVID Naar Kievit gaat Niels Knelis de natuurgebieden in, ver weg van de beschaafde wereld, om in plaats van dj’s and festivals Kievits en andere vogels op de kiek te zetten.

datmag-podcast-

“Dat wilde ik al een tijdje doen, maar door de drukte lukte me dit telkens niet. Nu heb ik alle tijd.” Dat bevestigt hij ook in zijn socialspost waarop een prachtige zonsopgang te zien is bij het Damsterdiep. Je hebt je hobby terug? “Ja, dat was cynisch bedoeld”, lacht hij. “Zo van ik heb geen werk meer, want fotografie is mijn werk. Maar sinds het dat niet meer is heb ik weer mijn hobby terug.” Ooooh, zooo. Het kwartje viel hier wat laat.

Star Trek   

Wie nog zoekt naar goede series om zijn tijd mee te vullen is bij Niels Knelis op het goede adres. Hij heeft genoeg tips. Een daarvan is een absolute klassieker die tot op de dag van vandaag hard gaat, waarvan steeds nieuwe afleveringen uitkomen en die ook nog eens supervet zijn. Niet te veel spoilers maar Star Trek is de shit!

clash-xxl-podcast

Wil je weten hoe mijn gast helemaal hard gaat op pek en veren, zijn nieuwe concepten voor fotografie wil toepassen op materiaal uit de kringloopwinkel en hoe hij zijn dagen vult in een maatschappij van social distancing? Check dan deze aflevering van Beter Op Papier met Niels Knelis. Volg deze boy op je Insta @nielsknelis.

Foto Captain Knelis in vol ornaat: Ewout Zwaagman.

Meer Podcast

Nieuwste