Bauke Lodewijk: ‘Ondernemen is een kwestie van gewoon doen’

Bauke Lodewijk DATmag.

Bauke Lodewijk is evenementorganisator, martial arts lover en family man. Deze ondernemer begon ooit zijn carrière bij de World Expo in Shanghai, een van de grootste evenementen op de wereld. Hij organiseerde de opening van European Capital of Culture in Leeuwarden, bracht white collar boxing naar het Noorden en werkt onder andere samen met Adidas, Footlocker en Kim Holland.

Bauke Lodewijk komt binnen, gaat zitten en lacht breed. Koffie? “Nee, doe maar water. Anders wordt het wel een hele opgefokte podcast. Mooi dat ik hier te gast mag zijn trouwens.” Goed dat je er bent, je hebt jezelf uitgenodigd volgens mij. Weer die brede lach. “Dat zou heel goed kunnen. Zo ben ik wel.”

Farm Valley

Bauke schraapt met een hand langs zijn stoppelbaard. “Ja, waar het allemaal begon. Ik denk Farm Valley.” Ik heb nog maar net de rec-knop ingedrukt of mijn gast steekt van wal. Verhalen over vroeger, verhalen over nu en voor je het weet zijn twee uur voorbijgevlogen.

Ondernemen zit deze man in het bloed, vooral als het gaat om evenementen. Als puber groeit hij op in een Fries dorpje in de buurt van het Grou. Daar organiseert hij zijn eerste evenement Farm Valley. Dat een goed feestje met weinig resources en een enthousiaste drive gefixt kan worden moge duidelijk zijn. Vooral wanneer tijdens Farm Valley the sequel de politie het festival afbreekt door de grote hoeveelheden mensen die het trekt.

Bouncing Bauke

Lodewijk houdt van een feestje, hij geniet van het nachtleven en vindt zijn draai in een Leeuwardse kroeg De Oude Stoep. “Daar was ik gastheer, ik stond ook achter de bar en ik vond het allemaal mooi.” Tot het moment dat zijn baas vraagt of hij niet als portier aan de deur wil staan.

“Oh man!” Bauke zucht. “Dat vond ik echt klote, aan de deur staan. Maar aan de andere kant leer je er ook superveel van. Je gaat na een tijdje zien wie het echt naar z’n zin heeft, wanneer een persoon vervelend is, of dat het voor sommigen de hoogste tijd is om naar huis te gaan.” Handig. “Zeker.”

Shanghai

Het komt dan ook niet als een verrassing dat Bauke na zijn middelbare school de Hotelschool gaat volgen aan Hogeschool Stenden in Leeuwarden. Zo tegen het einde van zijn studie verhuist zijn familie naar Shanghai en hij volgt in de hoop daar na zijn stage aan de slag te gaan.

“Je zou zeggen dat een wereldstad als Shanghai waar miljoenen mensen wonen genoeg werk zou hebben voor event-organisatoren.” Hij kijkt me boven de microfoon veelbetekenend aan en schudt zijn hoofd. “Nou, nee dus!” Hij belandt weer aan de deur. Dit keer bij een luxe club waar Bauke naar eigen zeggen als paradepaardje fungeert. “Een grote, witte Fries, dat hebben sommige Chinesen nooit gezien.”

The Universe

Tijdens zo’n nacht aan de deur ontmoet hij een Nederlandse vrouw die vol verbazing vraagt naar hoe iemand zoals hij daar beland is. “Nadat ik mijn verhaal had verteld stelde ze me voor aan haar baas. Hij gaf me zijn kaartje en zei dat ik moest bellen. Het had zo moeten zijn.”The universe unfolds as it should en dit moment verandert zijn leven.

Wil je weten hoe ja van nachtclubportier projectleider wordt voor het Nederlandse paviljoen van de World Expo en je daarna jezelf doorontwikkeld als ondernemer die gigantische projecten opzet voor Adidas, Footlocker, en European Capital of Culture Leeuwarden? Natuurlijk wil je dat!

Bauke Lodewijk bij Beter Op Papier

Bauke vertelt in geuren en kleuren over zijn avonturen in Korea en Milan. Hoe hij de stap zette naar het freelance bestaan, zichzelf tegenkwam, zijn eerste mixed martial arts-wedstrijd vocht, won en de ondernemers in het Noorden inspireerde om te knokken met je hart. Luister en enjoy!

S/O naar Kees Jan Lodewijk a.k.a. best bud Sjees voor de introduction en special thanks aan  The Duchess alcohol free G&T for the drinks!

 

Nieuwste