BETER OP PAPIER. met Groningse popheld Swinder, ook wel bekend als Bas Schröder: ‘Dit begon ooit als een gimmick, maar dat is het allang niet meer’

In deze aflevering van BETER OP PAPIER. ontvangen Teo en Lara Harbers de Groningse popheld Swinder op DATkantoor. Zijn nieuwe album Nosk is af en klaar voor de release op 17 mei in VERA. Bas Schröder, de man achter de baard, vertelt alles over schilderen met dialect, waarom hij zo’n sucker is voor melodie en hoe hij voor deze plaat de samenwerking aanging met Tim Knol. “Ik weet niet wat je zingt, maar ik geloof je.”

Soms denk je iemand te kennen en dan doet hij iets wat niet in het hokje past dat je voor hem hebt gereserveerd. Bas Schröder is zo’n man. Hij zit al jaren in mijn kennissenkring. Toen we jonger waren maakte hij emo-rock, later werd het post-hardcore en screamo. Allemaal harde muziek, snerpende gitaren en veel geschreeuw.

Swinder

Na een aantal jaren niets van hem te hebben gehoord, kwam ik hem in 2015 tegen in de lokale gym samen met twee andere bazen uit de punk- en metalscene. Tussen het pompen door doe je een praatje en wat kwam er uit? Deze gasten hadden een nieuwe niche gevonden: Groningstalige popmuziek. You’re fucking shitting me Sherlock.

Nope, het was echt waar. En sterker nog, het is nog steeds echt waar. “Vroeger speelden we allemaal in kraakpanden waar je niet eens wist of iets nou afwaswater was of de soep. Nu staan we op prachtige plekken mooie liedjes voor te dragen. Swinder is de eerste band waar we zelf geen verlies op draaien en kunnen doen wat we echt mooi vinden.”

Helsinki Suicide

Ons gesprek gaat van harde post-hardcore als Helsinki Suicide –  een act die in Groningen en Europa veel furore maakte in heb begin van het millennium – tot het levensverhaal van Bas. Hoe hij als net jongetje verhuisde naar het platteland. Waar zijn fascinatie voor het Gronings ontstond en hoe hij door vele ups en downs uiteindelijk alsnog zijn liefde voor popmuziek kan voortzetten als artiest.

Dat het leven van een jonge ondernemer niet over rozen gaat moge duidelijk zijn. Vooral als je al gevonden hebt wat je zoekt, maar de maatschappij toch eist dat je een opleiding hebt. “Ik begon met psychologie, maar dat was het niet voor mij. Na wat omzwervingen kwam ik op de Academie voor Popcultuur uit. Nou, dat was het ook niet. Op een gegeven moment was mij stuffi op en toen ben ik gewoon aan het werk gegaan.”

NOSK

Gelukkig kan Bas naast zijn werk zich focussen op creëren. Zo komt in de week van 17 mei zijn tweede plaat uit genaamd Nosk. “Dit is een bijzonder woord. Het betekent letterlijk stilte in de natuur. Prachtig toch?” Op het album staan mooie goed uitgedachte liedjes. We hebben al een tipje van de sluier gehad en naar het nieuwe werk geluisterd.

Het doet wat beatlesy aan concluderen Lara en ik. “Ik heb voor deze plaat wel goed research gedaan naar composities en melodieën, dus het klopt een beetje wat je zegt.” Wij zijn er in ieder geval bij aankomende release. Maar tot die tijd, enjoy deze aflevering met de frontman van Swinder en mijn co-host Lara Harbers.

S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Jasper Bosgraaf, Eric Imthorn en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste