ANOTR – ‘Dromen worden telkens groter, we gaan niet achterover leunen’

Jesse en Oguzhan zijn er vroeg bij. Als 17 jarige jochies beginnen ze een aantal jaar geleden met muziek en dat pakt goed uit. Inmiddels is ANOTR uitgegroeid tot een stel house dj’s met een volle agenda. Naast het draaien van toffe deuntjes hebben ze ook nog even tijd gemaakt om hun eigen label op te richten. Genoeg redenen om deze gasten uit Amsterdam een belletje te doen.

DATkantoor is best druk. Op zoek naar een rustig plekje om te bellen eindig ik op een trap ergens achter in en toets het nummer van Jesse in. Mijn telefoon laat me twee tellen wachten voor er wordt opgenomen.

Omdat ik Jesse en Oguzhan samen aan de lijn heb ontstaat er eerst wat gedoe met het geluid. Al snel kan ik beide gasten luid en duidelijk verstaan.

ANOTR

Van jongs af aan was het duo al veel met muziek bezig. Spontaan besluiten ze om samen wat tracks te maken. Dat dit direct goed wordt opgepikt was dan ook hartstikke mooi meegenomen. ‘We waren toen 17 jaar, maar het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen’ vertelt Oguzhan me.

De naam van de gasten laat weinig aan de verbeelding over, toch ben ik benieuwd of er wellicht een diepere betekenis achter ANOTR schuil hangt. Jesse bevestigt wat ik al dacht: ‘Omdat we alles op onze eigen manier doen en geen rekening houden met regels paste de naam ANOTR goed bij ons. Oguzhan droeg de naam aan en eigenlijk waren we beiden meteen enthousiast.’

Belgisch

Ondanks de eigenheid van ANOTR wordt hun muziek goed opgepikt. Ze houden geen rekening met wat de markt wilt. ‘Iedereen heeft z’n eigen smaak en er zijn genoeg mensen die onze smaak waarderen. Het heeft daarom geen zin om ons anders voor te doen”, zegt Oguzhan op serieuze toon.

Inmiddels heeft het duo veel grote festivals op hun naam staan. Zo stonden ze een paar jaar geleden op Ibiza bij een feest van ANTS te draaien. Sindsdien zijn ze in die familie terecht gekomen, wat ontzettend goed bevalt. Op de site van ANTS zie ik echter staan dat ANOTR een Belgisch duo zou zijn, terwijl ik hier duidelijk met twee Nederlanders te maken heb. ‘Belgisch? Wij zijn trotse Amsterdammers, dus daar bellen we wel even achteraan’, zegt Jesse lachend.

No Art

De communicatie van het telefoon gesprek loopt niet helemaal soepel. Af en toe vallen de jongens weg, waardoor ik geen idee heb wat ze zeggen. Een beetje ongemakkelijk moet ik ze onderbreken met de melding dat ik ze niet versta.

Ik stel mijn vraag opnieuw. Hoe ziet jullie agenda er nu uit? ‘We staan aan het begin van de zomer. Een drukke tijd! Deze periode is voor ons de meest gekke zomer tot nu toe. We hebben tours over heel de wereld’, zegt Jesse gedreven.

Naast toffe plaatjes draaien kunnen de jongens nog meer. Ze hebben hun eigen label opgericht waar ze sicke evenementen voor organiseren. Ik merk dat zowel Jesse als Oguzhan enthousiast wordt als ze vertellen over No Art.

Muzikaal en artistiek

‘We organiseren binnen ons label feesten en evenementen. Dit jaar is dat ontploft in Amsterdam. De derde editie van ons feest is net aangekondigd en was binnen een half uur uitverkocht.’ Jesse klinkt trots. Iets unieks neerzetten vindt ANOTR belangrijk. Het gaat niet alleen om muziek, maar er moet een volledige belevenis gecreëerd worden.

Oguzhan vult hem aan: ‘Het idee van No Art is dat we muziek en kunst combineren tijdens onze feesten. Zo houden we bijvoorbeeld een grote expositie. We geven daarmee naast onze muzikale- ook onze artistieke smaak door aan het publiek.’

The dream

Terwijl ik nadenk over deze woorden vraag ik of dit dan de droom is van het duo. En dan bedoel ik niet die van Martin Luther King. ‘Het voelt sowieso als leven in een droom. We doen alles wat we leuk vinden, maar dit is pas het begin. We zijn jong en zien wat er nog allemaal mogelijk is. Daar gaan we voor rennen’, zegt Jesse.

‘Elke keer als je je doel hebt behaalt openen er nieuwe deuren, daardoor worden die dromen telkens groter. We gaan niet achterover leunen.’ Gaat Oguzhan verder.

Jetlags vallen zwaar

Ambitieus zijn de jongens zeker. Bovendien kunnen ze inmiddels leven van hun droom. Bijbaantjes zijn niet nodig. Toch lijkt het leven als DJ me behoorlijk zwaar, waardoor ik benieuwd ben naar de dag waarop dit leven niet meer mogelijk is.

‘We zijn nu nog jong, maar merken beide dat jetlags nu af en toe al zwaar vallen. Hopelijk kunnen we stoppen op ons hoogtepunt in plaats van een gedwongen stop wegens gebrek aan energie.’

ANOTR neemt Koningsdag over

Die dagen zijn nog lang niet aangebroken. Deze gasten hebben voorlopig nog net zo veel energie als Jochem Myjer die drie lijntjes poedersuiker van zijn spiegel heeft gesnoven. Gelukkig maar, want er staat veel op de planning. Zo staan ze 27 april op Kingsland Rotterdam en moeten ze daarna meteen door naar de afterparty van ANTS.

Tijdens beide feesten kunnen we veel eigen producties verwachten van ANOTR. Jesse legt uit: ‘De afgelopen periode hebben we veel tijd gehad om nieuwe tracks te maken. Die gaan we dan zeker laten horen’.

Dat wordt sowieso een knalfuifje. Jammer dat ik niet aanwezig kan zijn. Ik wens de jongens veel succes en vooral veel plezier de komende tijd, waarna ik ophang. Nog even zit ik op de trap, een klein beetje jaloers op de ijver die tijdens het interview doorsijpelt in de antwoorden die deze gasten geven.

Meer In gesprek met

Nieuwste