BETER OP PAPIER. met cultureel ondernemer Celine Verheij: ‘Of ik art ben? Ja, ik leef wel voor de kunst’

Celine Verheij is een cultureel ondernemer uit Leeuwarden en oprichter van het SELF Collective. Ze organiseert onder ander De Broeikas, een evenement waarin verschillende kunstdisciplines elkaar treffen. Celine groeide op in zes verschillende landen en bracht het grootste deel van haar puberteit door op het eiland St. Maarten.

Soms heb je geluk en sla je inderdaad twee vliegen in één klap. In dit geval was het twee podcastgasten binnen tien minuten regelen. Tijdens de première van Brave New World 2.0 van het Noord Nederlands Toneel tikt iemand me op de schouder. Het is Liselot Jaspers Focks. Na een kort maar enthousiast gesprek zijn we het met elkaar eens: zij komt buurten bij BETER OP PAPIER.

Celine Verheij 

Nog tijdens ons gesprek komt een blonde vrouw naast ons staan. “Dit is Celine”, zegt Liselot. “Die moet ook in je podcast. Ze doet echt te gekke dingen in Leeuwarden.” Zo gezegd, zo gedaan. Na wat heen en weer ge’app verwelkom ik de cultureel ondernemer in DATkantoor.

Lichtelijk buiten adem komt ze de trap op. Celine heeft een kleine miscalculatie gemaakt en is compleet ergens anders de bus uitgestapt dan ze had verwacht. Wat doe je dan? Dan zet je een sprint in. “Als ik het druk heb dan vergeet ik dingen. En druk is het de laatste tijd.”

172 Dagen na Orkaan Irma

Celine is een jonge kunstenaar in het laatste jaar van de opleiding Docent Theater. Dat ze voor de kunst leeft blijkt uit alles. Het duurt welgeteld drie minuten voordat we down the rabbit hole verdwijnen van de verschillende projecten die ze aangaat en heeft gedaan. Een daarvan is 172 Dagen na Orkaan Irma, een fotoreportage waarin Verheij in beeld brengt hoe het eiland St. Maarten er aan toe is nadat de orkaan Irma heeft toegeslagen.

“Het is grappig dat toen Irma over St. Maarten raasde je van alles op het nieuws hoorde. Maar na een week was het stil, alsof alles helemaal goed was. Dat is natuurlijk niet zo en dat breng ik in beeld met dit project.” Bij foto’s maken blijft het niet. Celine trekt de wijken in om eten te koken voor mensen in nood. Zelfs na 172 dagen ligt een deel van St. Maarten nog steeds in puin.

St. Maarten

Het eiland heeft sowieso een belangrijke plek in het hart van de jonge ondernemer. Ze groeide op in de Cariben en zowel haar broertje, zusje en moeder wonen daar nog steeds. “Het is één groot dorp. Iedereen kent elkaar. Als je uitgaat ben je eerst een uur mensen aan het begroeten voordat je bij de bar bent.”

Logisch dat ze helemaal in de stress schiet wanneer ze na de terreur van orkaan Irma 84 uur radiostilte heeft met haar familie. “Het waren de langste dagen van mijn leven. Echt. Je weet gewoon niet wat je kunt verwachten.”

Bernie Sanders meets The Terminator

Tijdens het gesprek dwalen we meerdere malen af. Zo gaan die dingen. Het ene onderwerp gaat diep, maar je moet ook even stoom afblazen. Daarom hoor je een kort intermezzo waarin Liselot even op de stoel tegenover me plaats neemt om onze foute Alibaba-shirts te bespreken.

Ik wil niet te veel verklappen, maar het heeft iets met een katknuffelende Bernie Sanders te maken, het universum, een ananas en Arnold Schwarzenegger. Enjoy!

S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Jasper Bosgraaf, Eric Imthorn en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste