Flex Master Ruben van Eek: ‘Ik keek vroeger neer op bodybuilden’

Ruben van Eek is eigenaar van het coaching bedrijf Better Stronger. Hij won tweemaal de titel Nederlands Kampioen RAW Powerlifting, domineerde meerdere malen het podium met zijn indrukwekkende fysiek en coacht veel atleten binnen de powerlift- en bodybuildingsport. Tijdens zijn studententijd richtte hij de Groningse Studenten Krachtsportvereniging Northside Barbell op.

“Hey dit is live? Dat had je niet gezegd! Anders was ik op een kussen gaan zitten”, lacht Ruben van Eek wanneer we hem via Skype contacten. Hij slaat een paar bodybuild poses. “We zien je prima hoor”, grapt mede-host Deejay Irie.

Gym rat

Ruben van Eek is zestien wanneer hij voor het eerst de gym betreedt. “Ik weet nog goed dat ik op het inschrijfformulier mijn gewicht moest opschrijven.” Klein grijnsje. “Daar schreef ik 55 kilogram op. Dat was zeker niet het geval, ik rondde heel erg af omhoog.” Als je Ruben nu ziet dan is het moeilijk voor te stellen dat deze man ooit skinny is geweest. “Toch is het een van de redenen waarom ik naar de sportschool ging.”

Al snel blijkt dat zijn lichaam goed reageert op zware training, beter dan bij zijn vrienden. Zijn focus begint op dat moment te verschuiven van een fysiek doel naar het vergroten van zijn kracht. Hoe hij dat doet in een era waar internet nog niet zo’n grote database is voor fitness? “Gewoon naar de grootste gast in de sportschool lopen en vragen wat zijn schema is.”

Powerlifter Ruben van Eek

Deze strategie werpt snel haar vruchten af. Ruben wint de ene powerliftwedstrijd na de andere, schrijft zich in bij de enige krachtsportbond op dat moment en boekt ook daar succes na succes. “De powerliftwereld was wel heel anders in die tijd moet ik zeggen. Tegenwoordig is de competitie veel groter dan toen. Vooral als je kijkt naar de vrouwen die meedoen, dat neemt echt jaarlijks toe.”

“Toen ik meedeed aan de Nederlandse Kampioenschappen waren er weinig vrouwelijke deelnemers. Nu heb je deelnemers als Nederlands recordhouder squaten Iris Scholten. De gewichten waarmee zij werkt zijn voor veel mannen een uitdaging.” Ruben legt uit dat je in zijn tijd gewoon kon powerliften in je korte broek en t-shirt als je dat wilde, oftewel RAW.

G.S.V.K. Northside Barbell

De populariteit van powerlifting is groot tegenwoordig en het is vooral opvallend dat steeds meer studenten de sport oppakken in Groningen. Geen wonder ook, want de ACLO – het sportcentrum voor studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit – heeft een eigen krachtsportvereniging. Northside Barbell is opgericht in 2014 door onder andere onze gast. “Het was een beetje vanuit eigen belang”, lacht Ruben van Eek.

Het feit dat toentertijd er slechts één redelijke squatrek in de fitnessafdeling van de ACLO staat is genoeg voor de toen kersverse Hanzestudent rechten. “Het bleek dat ik niet de enige persoon was die dat vond. Toen hebben we besloten om een sportvereniging op te richten met gelijkgestemde studenten om zo via de ACLO de gym te voorzien van beter materiaal.” Logisch. Als je niet zuipt, nachtenlang feest en regelmatig naar de kloten gaat, dan moet je goed kunnen pompen. “Zeker! En je wordt Krachtwacht.”

Bodybuilding

Tijdens een zomervakantie eet Ruben wat minder en valt af. Zijn vetpercentage zakt en de door de jaren opgebouwde spieren van het powerliften verschijnen. “Iemand zei tegen me dat ik bodybuilding moest overwegen.” Tot die tijd kijkt de powerlifter neer op die sport. Een beetje ingeolied in een slipje flexen op een podium, dat lijkt hem niets.

Maar wanneer hij zich in het bodybuilden verdiept, begint zijn interesse beetje bij beetje te groeien. “Je komt erachter dat het heel hard werken is en dat leek me een mooie uitdaging. Het is namelijk veel meer dan een beetje flexen op een podium. Je hoeft niet sterk te zijn, maar je moet er vooral sterk uitzien. Dat doe je door anders te trainen dan als powerlifter. Ik werd uitgedaagd door dit spelletje.”

View this post on Instagram

Quick update! 1ste plaats bodybuilding en helaas nipt tweede geworden bij classic physique. De overall verloren van dezelfde jongen, die de bodybuilding klasse tot 102kg heeft gewonnen. Het blijft een jury sport, dus ik accepteer het verlies. De jury vond hem iets scherper van achteren, maar meldde dat het heel close was. Anyway, voor alle pro qualifiers gekwalificeerd in 2020, voor zowel bodybuilding als classic physique. Ik heb deze prep in zeven weken gedaan, wat mentaal een uitdaging was. Alsnog was ik shredded as fuck, maar onder mijn normale standaarden. Met twee weken extra had ik er beter bij gestaan. Verder weer veel leuke mensen ontmoet en ontzettend veel leuke reacties op mijn fysiek gekregen. Let’s get better! @betterstronger.nl @npcbenelux #arms #classicphysique #fitness #powerlifting #shape #fitdutchie #fitdutchies #fitfam #fitfamnl #ifbb #fitnessmotivation #training #gymlife #fitspo #powerlifting #fitnessaddict #muscle #diet #strong #lifestyle #gains #contestprep #muscles #abs #cardio #eatclean #body #stronger #shredded

A post shared by Ruben van Eek – BetterStronger (@ruben.vaneek) on

Better Stronger

Na jaren van hard werken binnen de kracht- en bodybuildingsport richt Ruben van Eek samen met mede krachtatleten waaronder Nick Fennema het coaching bedrijf Better Stronger op. Hier coacht hij professionals en beginners, online en persoonlijk in de gym.

Hoe hij dat doet, wat zijn grootste challenges zijn tijdens de COVID-19 lockdown, aan welke spiergroep hij het meest moest werken voor het betreden van zijn laatste bodybuildingcompetitie, en meer hoor je in deze podcastaflevering. Listen, get inspired, and enjoy!

De Krochten van de Inbox – Vikings in Tibet

Dit keer komt een heerlijk indie nummertje rollen uit De Krochten van de Inbox. De Groningse boys van Vikings in Tibet posten op 29 mei een verrassingstrack op Spotify. Het nummer Howl/Bleak is spacey, dik geproduceerd en laat zien dat de band in het afgelopen jaar volwassener is geworden in haar composities.

Al zijn Deejay Irie en ik geen groot fan van het genre, deze track overstijgt de clichés en raakt bij ons de juiste snaar. Deze single is de voorbode van een nieuwe plaat. Spanned, hoor. Ach, luister zelf ook maar en oordeel daarna. En wil je dat jouw track hier door ons gedraaid wordt? Mail dan!

S/O naar onze samenwerkingsmatties van HanzeMag, producer EPIC eric, en hosts Deejay Irie en Teo Lazarov.

Meer Podcast

Nieuwste