Cemil Yilmaz en het universum van sociaal ondernemerschap

podcast_datmag_diversiteit

Cemil Yilmaz is cross-cultureel psycholoog, sociaal ondernemer bij IZI Solutions, politicus en opiniemaker. Deze Arabisch Turkse Tukker strijdt voor gelijke rechten in een multiculturele samenleving vol van kleurrijke diversiteit. Een man van vele talenten en een drive waar weinigen aan kunnen tippen. Met andere woorden een perfect gast voor Beter Op Papier.

Het is lang geleden dat Cemil Yilmaz en ik elkaar hebben gesproken. Zijn videoboodschap met de vraag hoe het gaat triggert me gelijk. Deze oude vriend en ik hebben veel om over bij te praten. Je kunt veel zeggen over de COVID-19 lockdown, maar niet dat er een tekort aan tijd is.

Cemil Yilmaz 

“Dudu!” roept Cemil Yilmaz bij het opnemen van de telefoon. Mijn studentenbijnaam uit zijn mond voelt vertrouwd. Zeventien jaar zijn in een zucht voorbij gevlogen en de periode wanneer we door het leven gingen als Knabbel & Babbel liggen ver achter ons, maar sommige dingen veranderen nooit.

Mijn gesprekspartner lacht hard wanneer ik hem vertel dat de onderwerpen waar hij op de dag van vandaag over praat en zich hard voor maakt nog steeds dezelfde focus en strekking hebben als meer dan anderhalve decennium geleden. “Dus ik heb stilgestaan, dat is wat je wilt zeggen?” Nee, je hebt je passie gevolgd. Dat is iets anders.

Religie, diversiteit en discriminate

Cemil Yilmaz was de man die me introduceerde aan concepten als discriminatie, racisme en profilering op basis van geloof. Ik, geboren en getogen in Bulgarije en op mijn zevende geïmmigreerd naar Nederland, had begin 2003 voor mijn gevoel nog nooit te maken gehad met deze dingen. “Je hebt er wel mee te maken, maar je ziet het gewoon niet, je herkent het niet”, lachte Cemil toen.

“Kom we gaan een rondje lopen door de Albert Heijn. Let goed op de bewaking.” Na een aantal keer heen en weer waggelen was het duidelijk, we werden in de gaten gehouden. “Dat is wat ik bedoel. En waarom? Omdat we voldoen aan een bepaald profiel.” In die tijd waren gesprekken over religie, verschillen in culturen en wat precies integratie is en wat assimilatie inhoudt, dagelijkse kost.

Fast forward zeventien jaar later en een google-search naar mijn gast levert talloze filmpjes op. Van lange gesprekken in Café Weltschmerz tot optredens als tafelgast bij onder andere Ajouad El Miloudi bij Nieuwe Maan op de NPO. Het verhaal dat hij vertelt is genuanceerd en gelaagd. De onderwerpen echter zijn nog precies hetzelfde: religie, diversiteit en de multiculturele samenleving.

IZI Solutions

Cemil heeft in de afgelopen jaren veel gedaan, is actief geweest in alle hoeken die de sociaal maatschappelijke kant van ons land toelaat. Hij was lijsttrekker voor NIDA in Den Haag en probeerde op die manier een ander geluid te laten horen. Politiek geëngageerd of niet een focus is constant, het sociaal ondernemen.

Bottom up de wereld elke dag een klein beetje beter proberen te maken. “Voor iedereen hè”, lacht hij. Deze dagen in lockdown blijft hij bezig met het bedrijf waar hij partner is, IZI Solutions. “Met IZI zetten we ons in voor raciale- en sociale gelijkwaardigheid om iedereen een eerlijke kans te geven om mee te doen in de maatschappij”

Muay Thai

Zijn werkzaamheden staan in dienst van de maatschappij en niet alles wat hij vanuit zijn bedrijf doet is gefocust op een inkomen genereren. “In tegendeel zelfs, al onze trainingen, coaching, evenementen en activiteiten voor burgers en kleine ideële organisaties zijn altijd gratis. Daar zit veel tijd en voorbereiding in, maar ik doe het met plezier.” Die drive komt me bekend voor. Samen hebben we jaren the noble art of Muay Thai beoefend. Vaste sparringspartners door dik en dun.

Onze doelen verschoven met de tijd: eerst lag de focus op het overleven van een training in de 35 graden warme dojo, toen het volhouden om vier dagen in de week mee te trainen met de wedstrijdgroep, daarna gingen we voor de ring. Een ding bleef hetzelfde, we hielpen elkaar en onze medestrijders altijd om beter te worden, meer focus te krijgen en door te blijven gaan zelfs als alles uitzichtloos leek.

“Ik zou deze sport aan iedereen aanraden. Je loopt de dojo in en je ego blijft achter bij de deur. Je bent niets, je brandt af, gaat ten gronde en wordt opnieuw geboren als een nieuw en beter mens. Als de tijd van de wedstrijd aankomt moet alles kloppen en in sync zijn: geest, lichaam, focus, overtuiging.” Zucht. “Ik mis die tijd man.”

Roffa & Agga

Ons gesprek vliegt van sport naar politieke- en maatschappelijke kwesties en houdt zeker niet op bij psychologie en het duo Roffa en Agga. Want als je wilt weten wie dat zijn, hoe ze het dagelijkse ritme van mijn gast beïnvloeden ten tijde van deze COVID-19 crisis, dan luister je naar deze aflevering van Beter Op Papier met sociaal ondernemer Cemil Yilmaz.

 

Meer Podcast

Nieuwste