Choreograaf Mohamed Yusuf Boss is een onderzoeker

Mohamed Yusuf Boss podcast

Mohamed Yusuf Boss is choreograaf, danser, onderzoeker, ondernemer en papa. Vanuit de stichting X_Yusuf_Boss creëert hij voorstellingen waarin ruimte, muziek, dans en hedendaagse vraagstukken samensmelten tot moderne kunstuitingen. De verhalen die hij vertelt met zijn werk zijn verreweg van stoffig en geven ons een kijkje in zijn ziel. 

“We hebben Mo!” Mijn partner in crime Deejay Irie is enthousiast. Het kostte een pandemie om het voor elkaar te krijgen, maar de Gronings choreograaf Mohamed Yusuf Boss heeft nu de tijd om het gesprek met ons aan te gaan. Waar we het over gaan hebben? Over vorm versus inhoud, het vertolken van een idee in een daadwerkelijk product en natuurlijk over de zakelijke aanpak die achter een voorstelling schuilgaat.

Mohamed Yusuf Boss

De historie van onze gast staat in de culturele sector bekend als een succesverhaal. Als jongetje van drie vluchtte Mohamed Yusuf Boss samen met zijn broertje, moeder en drie zussen uit Somalië en werd met open armen in het Drentse Sleen ontvangen. Daar groeide hij in alle vrijheid op, leerde zichzelf dansen en is nu hard op weg om een van de grote Nederlandse namen te worden op het gebied van choreografie.

“Als de middelste van vijf kinderen werd ik redelijk met rust gelaten”, vertelt hij. “De meeste aandacht ging uit naar mijn broertje en mijn zussen hadden meer verantwoordelijkheden, dus ik kon lekker mijn ding doen en mijn eigen boontjes doppen.” Zijn ding doen doet hij nog steeds. In de afgelopen jaren produceerde hij vier eigen voorstellingen, richtte de stichting X_Yusuf_Boss op en werkte samen met veel talentvolle dansers, muzikanten en kunstenaars.

Michael Jackson en Backstreet Boys

Waar die drang tot dans vandaan komt? Zonder twijfel: “Michael JacksonThey Don’t Really Care About Us!” Hij lacht tevreden. “Toen ik die videoclip zag wilde ik kunnen wat Michael daar deed. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan op de basisschool.” Boss laat een korte pause vallen en kijkt ons via de webcam met flikkerende oogjes aan. “Nailed it!”

Die soepele heupjes heeft hij naar eigen zeggen altijd al gehad. Tijdens zijn jaren van voetballen zaten bewegingsvrijheid en behendigheid er al in, net als de conditie die nodig is om strak je routine uit te voeren. Door videoclips van Backstreet Boys, N’Sync en Michael Jackson op te nemen en duizenden keren terug te spoelen leerde hij zichzelf de basis van populaire hip hop dans.

Van Bachelor of Commerce naar Master danser

Deze basis vormt de springveer voor zijn latere ontwikkelingen en werk bij Stichting Urban House en zijn samenwerkingen met onder ander Club Guy & Roni. Mo groeit gestaag van battle danser naar iemand die beweging en choreografie gaat zien als een manier om verhalen te vertellen en ideeën te delen. Al is dans niet zijn hoofdfocus na zijn middelbare school.

“Ik ben afgestudeerd in Small Business and Retail Management aan de Hanzehogeschool”, lacht Mo. “Dat is heel wat anders dan wat ik nu doe, maar ik heb echt heel veel aan mijn opleiding tot op de dag van vandaag.” Hij legt uit hoe je als kunstenaar moet weten hoe je een plan van aanpak schrijft en je werk zakelijk benadert om bijvoorbeeld partnerschapen aan te gaan. “Het is gewoon ondernemen”, lacht hij.

De choreograaf versus Mo 

Vlak voordat COVID-19 toesloeg was het rennen, rennen, rennen voor Mohamed Yusuf Boss. Hij produceerde twee succesvolle voorstellingen vlak achterelkaar – AFAR en KÓW. Beide werden met veel lof door critici en publiek ontvangen. Daarnaast sleepte hij samen met zijn creatief producent Jaukje van Wonderen een ton binnen van de Fonds voor Podiumkunsten om zijn werk voort te zetten.

Zoveel drukte, zoveel succes, hoe houdt je dat vol en beter nog kun je jezelf uitzetten als je eenmaal thuis bent en er voor je twee kinderen moet zijn? Hij knikt begrijpend. “Jazeker. Ik ben Mo en mijn werk is choreograaf. Dat laatste is wat ik doe en niet wie ik ben. Dus als ik klaar ben met werken dan ga ik naar huis en dan ben ik mezelf en niet de choreograaf.”

Nieuw werk  

De tijd waarin we leven biedt veel mogelijkheden tot ontwikkeling, zo ook voor onze gast. “Ik ben begonnen met een nieuw onderzoek”, vertelt hij. “In mijn volgende werk wil ik mijn vader beter leren kennen.” Hoe Mohamed Yusuf Boss dat gaat doen, waarom fotografie daar een grote rol in speelt en wat de verbindende factor is tussen deze inhoud en de vorm waarin het gegoten gaat worden? Listen and learn!

Friendzone – SKAV X JOSH FREQUENCY – FORT BUKU 

We eindigen uiteraard met de rubriek Uit de Krochten van de Inbox. Dit keer wederom een no-brainer waar Deejay Irie en ik redelijk enthousiast van worden. “Ik ben altijd blij als ik goede hip hop uit Groningen hoor”, zegt mijn mede-host en knikt tevreden.

De track Friendzone van SKAV met een featuring van Josh Frequency en uitgebracht via Fort Buku is keiharde boom bap zonder compromise. Met een lekker beat van RED en een strakke video van Drico Ligthart smaakt deze track naar meer. En dat komt goed uit want SKAV schijnt met een volwaardig album bezig te zijn. So brace yourself and prepare for some old school madness.

S/O naar onze matties van HanzeMag het blad van de Hanzehogeschool en natuurlijk onze producer EPIC Eric Imthorn.

Meer Podcast

Nieuwste