Jelger Staal: ‘Ik ben ’s ochtends een soort lijk dat uit zijn kist probeert te klimmen’

RING! RING! RING! Wakker worden, Jelger Staal! Deze radiomaker bij Doowutyalike Radio verorbert muziek op een schier maniakaal tempo. Hij componeert muziek, geluidslandschappen, schrijft teksten, houdt van woordgrappen en denkt na over taal. 

Goedemorgen Jelger! Heb je er zin in?

Zeker wel! Steek maar van wal.

Wat schiet er ’s ochtends als eerste door je heen als de wekker gaat?

Uuuuuhhmm.. Dat ik die droom van net wilde opschrijven, maar dat ik dat toch maar niet doe omdat ik mijn bed te laat uitkruip. Ik ben een trage starter. Een beetje als een soort lijk dat uit zijn kist probeert te klimmen.

Zo, heftig. En als je dan zo aan het klauteren bent, wat moet er dan echt niet gebeuren?

Dat mijn broertje met een camera naast mijn bed staat.

Het klinkt een beetje alsof dat vaker voor komt

Ja man, ik heb hem er laatst wel even streng op aangesproken dat ik daar gewoon echt niet van ben gediend.

Haha! Kan ik mij voorstellen. Welke plaat kan je humeur dan weer herstellen? Heb je een favoriete plaat die op zet ‘s ochtends?

*schunnig lachje*

Iets rustigs, iets meditatiefs. Even denken.. Ik vind DJ Harrison heel tof. Niet echt meditatief, maar hele kalme gruizige beats. Recent heeft hij getekend bij StonesThrow. Maar als je dan toch een beetje een vunzig nummer wilt kiezen; Snoop Dogg and Goldie Loc met When I wake up.

En als je van ons de uitdaging krijgt om de hele week hetzelfde te ontbijten. Waar kies je dan voor?

Wow! Eens kijken. Iets van een smoothie met fruit. Of twee van die zuurdesembroodjes uit de oven met smeltende, goed gerijpte kaas. Heerlijk! Daar kan ik wel een heel week op gaan.

Stel je krijgt van mij een tijdmachine – niet verder vertellen hoor –  en op één van je reizen kom je de jonge Jelger tegen. Wat voor levensadvies geef je hem?

Om iets minder lui te zijn. Ik ben best lang kind geweest. Als mijn ouders vroegen of ik de afwas wilde doen, dan ging dat niet met liefde, zeg maar. Ik kwam er alleen achter dat ik de wereld in moest en dat ik eigenlijk geen arbeidsethos had.

Het was wat handiger geweest om eerder op te groeien en iets meer een ondernemersmentaliteit te ontwikkelen. Dat ik meer mijn eigen leven ging regisseren. Laat ik het zo zeggen; pas toen ik als 20-jarige in de afwas stond, heb ik geleerd hoe je hard moet werken.

Wat mogen de lezers echt niet missen volgens jou?

Mensen moet echt mijn podcast Stay Hungry checken. Die breng ik om de drie á vier maanden uit. Het is voor de dwarsdoorsnee muzikale smaak. En het is opgebouwd als een muzikale reis. Met thema’s, opbouw en een langzame spanningsboog. 

Spannend! Die gaan we checken. Tot slot: wie zou je graag terug willen zien in deze rubriek?

Ik kan vriendjespolitiek gaan spelen en mijn broer vooruitschuiven… Dat vind ik te makkelijk. Wacht ik even. Ik ga even mijn hersenen laten werken.

Doe je ding man

Hoe.. uuh.. Ik weet het niet echt eigenlijk. Of nou, als ik iemand moet noemen dan wordt het Andres Fouché. Hij woont bij mij op de gang en komt uit Frankrijk. Hij heeft een interessante kamer, een interessant leven, is een goeie prater en een goeie kunstenaar.

Meer Start Up

Nieuwste