Doowutyalike Radio: hiphop op z’n Gronings

Sinds februari klinkt een nieuwe sound in de Groningse ether. Doowutyalike Radio is het antwoord op de vraag naar meer hiphop in Stad en Ommeland. Vanuit de studio van Oog Radio onder leiding van draaitafellegende in wording Deejay Irie is Doowutyalike elke woensdagavond te horen tussen tien en elf uur.

“Gewoon doowutyalike, weet je”

“Misschien een beetje een rare vraag, maar heb je ook paracetamol? Mijn hoofd barst echt uit elkaar.” Jelger Staal komt vermoeid de trap oplopen. Het bierfestival heeft zijn tol geëist. Nee, niet van het drinken. Dat zat er niet in. Het tegenovergestelde juist. Keihard werken in de keuken van ’t Feithuis. De host van Doowutyalike Radio pakt een stoel en wrijft over zijn vermoeide gezicht. Collega Lukas Galisch vergezelt hem. “We komen met z’n drieën, maar Irie is hiernaast nog aan het fitnessen.”

Doowutyalike!

De godfather

Hoe het allemaal begon? “Dat moet je aan de godfather vragen.” Jelger en Lukas grinniken. Irie Weergang is net binnengelopen en neemt plaats. Zwartwit petje nonchalant op zijn hoofd en camouflage jackie aan. Met een brede lach antwoordt hij bevestigend: “Dat ben ik.” Eind 2014 werd Irie gevraagd of hij bij Oog Radio een live uitzending wilde doen. Een buitenkansje, want hij had nog nooit op deze manier radio gemaakt. “Ik maakte wel onlineshows op m’n zolderkamer, maar dat was meer een kwestie van op één knop drukken. Rechtstreekse uitzending, dat is een heel ander verhaal.”

Irie schreef een plan, stuurde het op naar Oog Radio en vergat na een aantal maanden het hele gebeuren. Een jaar later ging de telefoon. “Je kunt beginnen, zeiden ze.” Hij moest snel handelen, want in zijn eentje een radioprogramma maken leek hem niets. “Ik werkte veel samen met Deon Cooper, een Amerikaan. Deze kan geen Nederlands, dus ging ik rondvragen of er mensen waren die met mij dit avontuur aan wilden gaan.” De naam Jelger Staal viel meerdere malen. De twee kwamen vrij snel met elkaar in aanraking toen Jelger reageerde op een oproep van Irie via social media.

Het team

“Ik maakte samen met mijn broer Jasper programma’s voor een lokaal radiostation in Zwolle. Uiteindelijk liep dat op z’n gat, maar ondertussen stond er wel een flink portfolio van me online”, zegt Jelger. Irie knikt. Hij had na het horen van een paar shows gelijk het gevoel dat het goed zat. “Jelger houdt van hiphop en heeft een goede smaak.” Want er is hiphop en hiphop. “Voor hetzelfde geldt luisterde hij alleen naar dirty south.” Irie is even stil. “Ik sta overal voor open, hoor. Maar mijn voorkeur gaat uit naar East Coast hiphop.”

Het team wordt snel aangevuld met Media Studies student, dj en Benjamin van de groep Lukas Galisch. Ook Amerikaan Cooper doet mee. Hij verzorgt de visuele live stream van de show. Als laatste komt de producer Nathan von Katz bij de groep. Eenmaal compleet kunnen de muziekpuristen, want dat zijn het, losgaan in de studio van Oog Radio. Dat de insteek hiphop zou zijn, is al snel duidelijk. Hoewel ze benadrukken dat het wel breder is dan dat. Een blik op hun mixcloudprofiel laat ook zien dat ze uitwijken naar funk, soul en zelfs drum ‘n bass.

“Lukas weet echt shit, jonge”

Going live

Live radio zien de jongens als een uitdaging. Glad ijs dat kraakt boven een sloot die ondiep genoeg is. Soms is het kantje boord, maar ze leren gaandeweg. Irie: „Ik draai op echte platenspelers. We hebben maar vier minuten om op te bouwen na de show voor ons. Ik moet dan de digitale apparatuur van mijn voorgangers uitpluggen en mijn eigen platenspelers aansluiten. Dat is al eens fout gegaan.”

Hij haalt zijn schouders op. De jongens lachen. Ze zijn blij met de studio van Oog Radio, maar ook het grote mengpaneel kan soms verwarrend zijn. „De eerste uitzending was ik aan het praten, maar hoorde ik geen achtergrondmuziek”, zegt Jelger. „Ik hoor niets, ik hoor niets”, doet Lukas hem na, zijn hand heen een weer bewegend alsof hij een schuif aan- en uitzet. „Uiteindelijk bleek het geluid het gewoon te doen”, vervolgt Jelger. ,,Alleen mijn kanaal stond niet open. En ik de tijd maar vollullen met onzin dat de achtergrondmuziek niet aanstaat, maar dat we gewoon lekker aan het luisteren zijn naar Doowutyalike Radio.”

“Ik heb die wereldtitel niet in de supermarkt gekocht”

Alles voor de muziek

Een ding is duidelijk: deze jongens zijn gedreven. Jelger houdt zich naast zijn werk in de keuken van ’t Feithuis voornamelijk bezig met muziek produceren, luisteren en verspreiden. Lukas zit als student in een luxe positie, grappen we. Met zijn eenentwintig lentes is het een lopende muziekencyclopedie. “Hij weet echt shit, jonge”, zegt Irie, die zelf de enige is die daadwerkelijk van zijn muziek leeft. Als wereldkampioen DMC visual dj reist hij de wereld over. In Groningen is zijn faam minder groot. “Soms zien mensen me bezig op mijn platenspelers en zeggen: jij bent hier best goed in!” Hij slaat een hand voor zijn ogen. “Ik heb die titel niet in de supermarkt gekocht.”

Naast Doowutyalike Radio is er elke tweede maand een Doowutyalike feest in Simplon. Irie haalt samen met programmeur Robert van Wiersum allemaal grote namen uit de scene naar Groningen. De wereldkampioen treed zelf ook op als resident van het feest. We grappen dat Jelger als host van het radioprogramma ook gewoon moet gaan MC’en tijdens de evenementen. De presentator aarzelt niet en begint met een Brits-Jamaicaans accent teksten te spitten.

Gewoon doowutyalike

Of het programma al vaak beluisterd is, weten ze niet. Oog Radio heeft ze nog geen luistercijfers gegeven. Echt targets halen hoeven ze volgens Irie ook niet: „We worden in het diepe gegooid. Soms doen we gewoon maar wat.” In principe mogen ze ook doen wat ze willen. Heel toepasselijk bij de naam van het concept en dat vinden ze heerlijk.

Doowutyalike01

Het is nog zoeken naar het juiste format, maar ze houden het zoveel mogelijk open en beperken zich niet. “Zo ontstaan er spontaan toffe dingen”, legt Irie uit. “Nathan deed laatst ineens een typetje na: Henk de Tank. Kijk, die houden we erin.” Voor de rest staat er nog maar één ding vast: de plaat van Staal. Jelger geeft Irie een paar uur voor de show een track en Irie kiest daaromheen platen die bij hem hetzelfde gevoel opwekken. “Uiteindelijk wil je dat men je ziet als een radioshow met een brede smaak, gedragen door de personen die het maken”, zegt Jelger. Het gaat om plezier maken, zijn de drie het met elkaar eens. “Gewoon doowutyalike, weet je.”

Luister woensdag naar de radioshow op Oog Radio: 106.6 FM ether, 105.5 FM kabel. Uitzending gemist? Doowutyalike Radio is te vinden op Mixcloud. Alle uitzendingen zijn gewoon te streamen via www.mixcloud.com/doowutyalike.

Meer In gesprek met

Nieuwste