Dope D.O.D.: Fuck plan B!

Het is  nauwelijks vijf jaar geleden dat ze doorbraken met het nummer What Happened, maar als je met de jongens van Dope D.O.D. praat, lijkt het alsof ze een life time aan ervaring  er op hebben zitten. Dit is nog maar het begin, verzekeren ze ons. Wij spraken Jay Reaper en Skits Vicous over hun home town Groningen, plan B en Yoda. Be prepared  op veel schuingedrukte woordjes Engels, ‘cause that’s just the way deze guys talk.

Use the Force

Theatraal, dat zijn de jonge artiesten van Dope D.O.D. We herinneren ze aan de tijd dat zij ons de oren van de kop lulden over hun zelfbedachte karakters en hoe ze beroemd gingen worden. De gebruikelijke grootheidswaanzin. Met de kanttekening dat het hen wel lukte. Waar hebben jullie je succes aan te danken, denk je? De twee rappers giechelen bijna bij de vraag. Jay Reaper legt even de joint, welke hij in de maak heeft, weg en gooit zijn hand in de lucht. “‘Cause we got ‘it’. Know what I’m saying? We got ‘it’!” Een goede dosis zelfvertrouwen met een vleugje arrogantie. Het zit er bij de heren duidelijk in en ze stralen overtuiging uit. Is dit dan de sleutel tot overwinning en succes?

Dedication. Dat is waar ik denk dat onze kracht zit”, zegt Skits Vicious. “Focus houden en blijven gaan. Net als Yoda en Luke Skywalker in The Empire Strikes Back.” Hij begint de scène te schetsen waarin Luke zijn weggezakte schip niet uit het moeras krijgt met the Force. De kleine Yoda, die door Luke in het begin constant onderschat wordt, laat het ruimteschip van zijn leerling bijna moeiteloos uit de drek herrijzen. “Als Luke zegt: I can’t believe it. Antwoordt Yoda… ” Skits laat een pauze vallen. In koor met Jay Reaper: “That is why you failed.

Fuck plan B

Geloof bepaalt succes, zijn ze het met elkaar eens. “And fuck plan B!” Want als je ergens voor gaat, dan mag er absoluut geen twijfel zijn in de overtuiging van je eigen slagen. Plan B is niet alleen toegeven dat je niet compleet in je doel gelooft, het is ook nog eens je twijfel bevestigen, zeggen ze. “Toen ik begon met rappen, kon ik echt nog niet goed spitten”, zegt Skits Vicious. “Maar ik wist wel dat one day I would start sounding like this.

Dat is wel mooi gezegd, maar dingen als studeren, vrienden, familie moet je die dan ook laten liggen voor dat ene doel? Jay Reaper: “Kijk, als je ergens de beste in wilt zijn, dan moet je daar al je focus op leggen. Aan de andere kant is het zo dat niet alles per se in de weg van je doel staat. Kijk naar onze main man Crane. Hij heeft zijn rapcarrière én hij heeft laatst zijn studie gehaald. Plannen die shit. Dat helpt. Zo heb ik op een gegeven moment ook moeten kiezen om mijn focus te verbreden van Dope D.O.D. naar onder andere mijn familie.”

“We keep zigzagging through the ocean of rapmusic, motherfuckers.”

Evolutie

De beste zijn, betekent ook vernieuwen en dat lukt de Groningse act goed. Onlangs verscheen hun nieuwe mixtape Acid Trap. Op de daarvan afkomstige single Ready to Die klinkt een duistere met trap doordrenkte sound. Is dit de nieuwe koers die Dope D.O.D. gaat bevaren?  Er is geen nieuwe koers. Muziek is een staat van emotioneel zijn. Elke plaat heeft zijn eigen mood. We keep zigzagging through the ocean of rapmusic, motherfuckers.” Skits Vicious lacht. “Soms moet je af en toe je fans verassen. Dat ze echt zoiets hebben van: I don’t like it. Om er vervolgens van te gaan houden. Want als je hetzelfde blijft doen, tja. Dan ben je snel al één van de duizend.”

Helden

Aan het begin van hun carrière werkten de mannen van Dope D.O.D. al gelijk samen met grote namen uit de hiphopwereld als Redman en Sean Price. Zijn er nog andere helden waarmee jullie tracks willen maken? Skits Vicious: “Nou, op onze laatste mixtape hebben we een feature die we niet aan zagen komen. Vorig jaar zouden we in the States touren met Insane Clown Posse en Stitches. De laatste zei af en in zijn plaats kwam echt een legende en een baas: Dj Paul.”

Jay Reaper knikt en vervolgt: “Ja, Dj Paul van Three 6 Maffia, ik neem aan dat iedereen die kent. Hij is de homie van Juicy Jay en Crunchy Black. Die gasten hebben echt Oscars gewonnen. Rechtstreeks uit Memphis komen ze. Oldschool, know what I’m saying. We hadden echt een goede klik met hem en hebben de hele tour samen lopen smoken en zuipen. Uiteindelijk heeft hij een verse gedropt op Acid Trap.”

“Wij maken moves in America, we’re making moves in Spain, Italy and France. We’re everywhere.”

Fame and Glory

Jullie gaan de hele wereld over. In Groningen zal het wel meevallen, maar kunnen jullie buiten Nederland normaal over straat? Skits en Jay lachen. “Naja, normaal. In Ijsland werden we door wat tieners laats achtervolgd in de supermarkt. De mate waarin we herkend en lastiggevallen worden valt gelukkig echt wel mee.” Skits kijkt ons aan, twijfelt en vervolgt. “Ik wil trouwens wel nog één ding uit de wereld helpen. Heel veel mensen denken dat wij alleen big zijn in Oost-Europa.” Jay Reaper: “Wij maken moves in America, we’re making moves in Spain, Italy and France. We’re everywhere.”

En dan nog de brutale vraag: gaat het financieel ook goed? Skits Vicious neemt een diepe trek van de joint en knikt. “Ja, man. Zeker. We kunnen hier goed van leven.” Jay Reaper vult hem aan. “We hebben wel een groot team en dat betekent dat we alles moeten splitten.” Ze kijken ons aan met een grijnsje. “So nobody’s a fucking milionair. That’s something I can assure you. But we don’t have to do anything on the side. Daar zijn we wel dankbaar voor.”

Onze tijd zit erop en we nemen afscheid van de rappers. Ze hebben drukke maanden in het vooruitzicht. Een reis naar de VS voor een interview met Sen Dog, één van de rappers van Cypres Hill, en een nieuwe tour. High five, big up.    

 

Foto concert: André Eggens

Foto backstage: Donker Staal

Meer Backstage

Nieuwste