Modern feminisme: een voorproefje

Teo ging op zoek naar het moderne feminisme bij het Internationales Frauen Film Festival Köln. Wat hij daar vond, overtrof zijn verwachtingen. Volgende week publiceren we het verhaal van zijn zoektocht.

Hier alvast een voorproefje in de vorm van drie videoclips. Alle drie gemaakt door vrouwelijke regisseurs. Bekijk ze heel, maar dan ook heel stiekem. Ze zijn niet helemaal geschikt voor de office. Aan de andere kant, lekker boeiend. Het is vrijdag, de dag dat alles mag na 14:00 uur!

PEACHES – RUB
Regie: A.L. Steiner, Lex Vaughn; USA (2015)

De Canadese performer Peaches staat al sinds de jaren negentig bekend als een strijder voor gelijke rechten voor gender en geaardheid. Met nummers als Fuck the pain away en albumtitels als Fatherfucker snijdt ze deze thema’s van ongelijkheid aan. In de videoclip hieronder, afkomstig van haar laatste album Rub uit 2015, viert ze op expliciete wijze haar vrouwelijkheid en geaardheid.

BIN ICH REICH, BIN ICH REICH, BIN ICH REICH?
Regie: Dagie Brundert,  Sprachfassung?; Duitsland (2015)

Dagie Brundert is een experimentele filmmaker. Ze werd verliefd op de Super 8 camera in 1988 en kan deze sindsdien niet meer loslaten. In de korte film Bin ich reich, Bin ich reich, Bin ich reich? heeft Brundert de Super 8 film ontwikkelt met onder andere koffie en vitamine C. Ze laat op deze wijze zien dat het anders zo giftige proces van filmontwikkeling op onschadelijke wijze gedaan kan worden. Het verhaal is gebaseerd op een droom.

EGO MEIN ALTER (NOVA HUTA)
Regie: Mariola Brillowska; Duitsland (2015)

Van kinds af aan krijgen we de normen en waarden van de maatschappij opgelegd. Vrouwen dragen jurkjes en zijn schattig, mannen spelen met auto’s en zijn dapper. De elektronische act Nova Huta drukt ons met de neus op de feiten met een hele rauwe beat en misschien zelfs wel een rauwere videoclip. Draai deze maar extra hard zo aan het begin van je weekend. Wees echter gewaarschuwd. Na het luisteren van Ego Mein Alter zal de naam Klaus nooit meer hetzelfde klinken.

Meer Friday

Nieuwste