Leonie ter Veld: Gewoon wat een studentje ’s ochtends eet

Ze schrijft al bijna vijf jaar over haar kookkunsten en sinds kort heeft ze haar blog weten om te zetten in een fulltime onderneming. Dit is het ochtendritueel van blogger en auteur Leonie ter Veld van ‘Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’!

Wat is het eerste dat er door je heengaat, als je ’s ochtends de wekker hoort?
“Om heel eerlijk te zijn, is dat de vraag: wat ga ik vanavond koken? Zodra ik mijn ogen open, denk ik meteen aan eten!”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Ik vind het heel vervelend als het ’s ochtends regent. Wanneer de zon schijnt, sta ik veel makkelijker op dan wanneer de regen tegen mijn ramen klettert. Verder vind ik het ook heel naar als er ’s ochtends geen eten in huis is.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Ik heb een hele tijd Sexual Healing van Marvin Gaye als wekker gehad. Dat was zo relax wakker worden, omdat het nummer fluisterend begint met: get up, get up, get up, wake up, wake, up, wake up. De rest van de morgen sta ik het liefst op met 3FM,”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Grappig dat je het vraagt, aangezien ik al ongeveer zes jaar ’s ochtends hetzelfde eet. Het is eigenlijk heel saai, want mijn ontbijt bestaat slechts uit vier droge craqottes en een kop thee. Ik ben nou eenmaal niet zo’n ochtendmens en ook geen ontbijter. Daarentegen ben ik wel een heel groot liefhebber van avondeten. Vaak zit ik dus nog vol van de avond ervoor.”

Welk ontbijt raad je aan voor een scherpe, ondernemende geest?
“Sowieso een knetter vet ontbijt! Als ik een dag echt flink aan de bak wil, ontbijt ik zelf ook uitgebreider. Wat ik dan heel erg lekker vind, zijn twee plakjes brood met een gebakken ei, avocado en verschillende kruiden. Daar doe ik dan ook nog wel eens een smoothie bij van verschillende vruchten, zodat het een goede allround maaltijd is.”

Je blogt bijna elke dag. Heb je soms niet een gebrek aan inspiratie?
“Natuurlijk ben ik soms ook inspiratieloos, maar het mooie aan mijn blog is, dat ik als enige de baas erover ben. Als ik een keer geen inspiratie heb, dan maakt dat niet uit en maak ik gewoon wat simpels klaar. Het is ook niet mijn insteek om elke avond een nieuw recept erop te zetten, aangezien het ook begonnen is als een blog over mijn avondeten. Mensen die het volgen, weten dat ik ook net als hen ben. Soms heb je gewoon inspiratie om een bijzonder gerecht klaar te maken. Soms ook niet. Er staan inmiddels bijna 1600 recepten online. Wanneer er een keer een avond hetzelfde gerecht op staat, dan vind ik dat niet heel erg.”

Wat bracht je ertoe om een eigen boek uit te brengen?
“In 2013 is mijn blog viral gegaan op Facebook. In één weekend is het toen enorm gegroeid en kwam ik op de radar van heel veel bedrijven. Verschillende uitgevers benaderden mij en kwamen met het idee om een boek uit te brengen. Ik vond het echt een heel vet idee, maar zou er zelf nooit op zijn gekomen. Ik vind namelijk dat ik niet per se heel goed kan koken, of er heel veel verstand van heb. Dat is uiteindelijk ook de insteek van het boek geworden. Als ik het kan koken, kunnen andere mensen het ook!”

Wat wil je deze ochtend met de lezers delen?
“Op het moment zijn er plannen voor het uitbrengen van een tweede boek. Het borduurt voort op hoe het vorige boek in elkaar stak, aangezien het erg bij mensen aanslaat. Ik moet nog wel beginnen met het schrijven ervan en dat vind ik altijd wel een uitdaging. Toch ga ik het niet uit de weg. Het is de bedoeling dat het boek rond oktober zal uitkomen.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou jij jezelf dan meegeven?
“Dat weet ik eerlijk gezegd niet! Ik leef heel erg bij de dag en ik heb het idee dat hoe het nu is, is ontstaan doordat het op mijn pad kwam. Ik heb niet echt een strategie gehad en heb ook niet het idee dat ik ergens een keer de fout in ben gegaan. Over het algemeen ben ik altijd erg relaxed geweest en dacht ik van: we zien wel hoe het gaat. Als ik vier en een half jaar geleden had geweten dat ik nu fulltime aan mijn blog zou werken, dan weet ik niet of ik het anders had gedaan. Ik sta er heel onbevangen in en soms voelt het ook gewoon te raar voor woorden.”

Wie zou jijzelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Barack Obama! Ik denk dat hij heel vroeg opstaat en snel een kop koffie drinkt en naar zijn werk gaat. Het lijkt me daarentegen wel heel leuk als hij ’s ochtends voor zijn gezin de tijd neemt en eieren bakt in het Witte Huis.”

Check hier het foodblog van Leonie voor inspirerende avondgerechten

Meer Start Up

Nieuwste