Ontbijten als een Kraai

Met hits als ‘Ik vind je lekker’ en ‘Dat gepijpzeik’ zijn ze een gevestigde naam in de Nederlandse popscene. Op het moment touren ze met hun net uitgekomen album ‘Goud’. Zaterdag 19 maar staan De Kraaien in Simplon. Aron sprak Bernd Gansebev over zijn ochtendrituelen!

Wat schiet er door je heen als ’s ochtends de wekker gaat?
“Schijnt de zon? Zo ja, dan is dat alvast een mooi begin van de dag! Het weer is erg bepalend voor mijn slaapgedrag. Zo slaap ik de winter ook aanzienlijk langer, dan in de zomer.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Het is weleens gebeurd dat iemand ‘s ochtends de dekens van mij aftrok toen ik nog aan het slapen was. Als je me ’s ochtends ergens mee irriteert, dan is het daar wel mee. Ik haat het echt enorm en kan bij deze wel zeggen dat de mensen die dat bij mij hebben gedaan het nu niet meer doen!”

Wat is je meest beroerde ochtend ooit geweest?
“Dat moet een keer in Zuid-Afrika geweest zijn. Ik begon de avond met een fles Archers Peach Schnapps, maar dat was natuurlijk niet genoeg. Op een gegeven moment kwam ik terecht bij een fotograaf waar ik nog een belachelijke hoeveelheid whisky en andere alcoholische versnaperingen naar binnen goot. De ochtend erna werd ik wakker met een gigantische kater, waarbij ik het gevoel had of ik twintig centimeter in mijn matras was getrokken. Ik had het ongelooflijk warm en besloot tegen beter weten in een stukje te gaan hardlopen. Ik was de straat nog niet uit en ik stond al te kotsen. Katers zijn altijd verschrikkelijk, maar die ochtend was wel een dieptepunt.”

Als je een week lang hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Een gebakken eitje met spek, maar dan wel op een speciale manier bereid. Eerst zorg je dat je het spek gaar bakt. Vervolgens bak je in het vet van het spek twee eieren. Je zorgt ervoor dat ze aan beide kanten goed gebakken zijn, waarna je aubergine gaat bakken. Ondertussen smeer je twee bammetjes met boter, waarop je uiteindelijk het spek, de eieren en de aubergine oplegt. Dan ben je nog niet klaar, want natuurlijk hoort er ook een plakje kaas, een avocado en een uitje bij. Uiteindelijk top je het af met wat sambal en dan heb je echt een top ontbijt!”

Tijdens jullie optredens draag je altijd een masker, verandert het per dag wat voor masker je draagt?
“Ik heb in totaal vier maskers, maar meestal draag ik maar één regelmatig. De reden hiervoor is dat ik een aantal maskers met goud heb verguld. Het ziet er wel vet uit, maar mijn voorhoofd wordt daardoor nogal fijn gedrukt en dat zit niet echt fijn. Hierdoor ga ik meestal voor het modelletje dat niet verguld is.”

Waarom heet jullie groep De Kraaien en niet de raven, of de eksters?
“Ik denk dat de naam ‘de kraaien’ op alle fronten de lading dekt. Een kraai terroriseert, komt nooit alleen en is een sluw beestje. Iets wat ook bij ons past. Een kraai is gewoon een topvogel en ook nog eens mooi om te zien.”

Op jullie nieuwe album werken jullie samen met de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
“Een aantal jaar geleden was Jack in Nederland en ik ben via-via in contact met hem gekomen. Na verloop van tijd verwaterde het contact een beetje, maar dit jaar werd het weer aangezwengeld. Het leek mij een hele leuke combinatie om onze Haagse stijl te combineren met zijn Zuid-Afrikaanse geluid. Want naast dat het een grappig taaltje is, is het eigenlijk gewoon Oudhollands. Gelukkig was hij heel erg enthousiast en wilde hij graag samenwerken. Het nummer Kattenkwaad dat wij samen met hem opnamen, staat ook op zijn nieuwe EP ‘From Parow with Love’.”

Deze week zaterdag staan jullie in Simplon. Wat verwachtten jullie ervan?
“Zo, is dat deze week al? Groningen is altijd goed! De keren dat we hier zijn geweest was het een gekkenhuis en ging iedereen helemaal kapot. Groningers zijn gewoon een top volk en ik verwacht eigenlijk wel weer dat we pas om half zes ’s ochtends thuis zijn.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je dan aan jezelf meegeven?
“Volg gewoon je hart. Visualiseer wat je wilt bereiken en streef er ook naar om dat te bereiken. Tot nu toe heb ik dat altijd gedaan en het heeft zeer goed uitgepakt.”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wil delen?
“We hebben net ons nieuwe album Goud uitgebracht en ik zou de lezers zeker aanraden om die te checken. Verder hoop ik natuurlijk dat veel mensen naar onze show komen, waar ze lekker de teksten kunnen meeblèren en er een mooi feestje van maken!”

Wie zou jij zelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Een tot goddelijk niveau geëvolueerd organisme. Ik geloof in evolutie en denk dat individuen zich als collectief steeds verder ontwikkelen. Ik ben benieuwd hoe een organisme, dat nog veel verder is doorontwikkeld dan wij, zijn ochtend begint.”

Meer Start Up

Nieuwste