Ochtendrituelen van een nachtburgemeester

In Start-up vraagt Aron creatieve ondernemers het hemd van het lijf over hun ochtendrituelen. Staan ze fris en fruitig om 7:00 uur naast hun bed, of blijven ze tot 12:00 uur snoozen? Bestaat hun ontbijt uit een veganistisch verantwoord bakje yoghurt met lijnzaad, of tikken ze drie vettige omeletten met spek naar binnen? Je leest het in Start-up!

Hij is een regelrechte nachtbraker en vervulde daarnaast ook nog eens een ambt. Je zou bijna zeggen dat die twee niet samengaan, maar de voormalige nachtburgemeester van Groningen bewees het tegendeel! Deze week nemen we een kijkje in de ochtend van Chris Garrit. 

Wat is het eerste wat er door je heen schiet, als de wekker gaat?
“Ik heb voor mezelf de regel: ik zet alleen de wekker als ik ook een rekening kan schrijven! Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik sta er volledig achter. Ik vind het heel belangrijk voor mijn creatieve geest dat ik goed uitgeslapen ben. Dit betekent dan ook dat ik de ochtenden meestal slapend meemaak. Ik ben nou eenmaal een nachtmens.”

Wat moet er ’s morgens absoluut niet gebeuren?
“Wat er vooral niet moet gebeuren is dat ik ’s ochtends wakker wordt gemaakt! Helaas gebeurt dat zondagochtend nog wel eens. De kerklokken beginnen dan namelijk te luiden en aangezien ik er vlak naast woon, word ik daar nogal snel wakker van. Soms beginnen ze zelfs al om negen uur! Als ik langer nachtburgemeester was geweest, dan zou ik hebben geprobeerd om het luiden van kerkklokken in de morgen te laten schrappen.”

Heb je een favoriete wake-up song?:
“Nee, niet echt. Wel vind ik het fijn om ’s ochtends even hard de stereo aan te zetten, zodat ik meteen even goed wakker word.”

Heb je nog iets wat je deze ochtend met de lezers wil delen?
“Ik ben bezig met verschillende dingen. Hier binnen Groningen werk ik aan het opzetten van het stadspodium EMG. Buiten Groningen werk ik onder andere aan een platform waar steden wereldwijd meer informatie kunnen vinden over het nachtburgemeesterschap. Dit gaat erg goed en inmiddels zijn we bezig met steden als Londen, Milaan en Berlijn. Veel steden kampen met hetzelfde probleem, namelijk: de nacht wordt vaak als een pijnpunt gezien, terwijl daar juist heel veel kansen liggen. De nachtburgemeester is het medium dat die kansen bloot kan leggen. Het nieuws omtrent deze onderneming valt te lezen op http://www.groningernachtwacht.nl/

Hoe heb je de afgelopen vier jaar als nachtburgemeester ervaren?
“Heel erg positief! Het was in het begin wel even wennen. Niet alleen voor mij, maar ook voor de politiek en Groningen zelf. Ik hoop dat ik een goed begin heb gemaakt voor de komende nachtburgemeesters, zodat zij mijn werk kunnen voortzetten.”

Voelt het niet raar om nachtburgemeester af te zijn?
“Nee, want ik zal het eigenlijk nooit ‘af’ zijn. Ik zal er altijd mee bezig blijven, ook al draag ik de ketting niet meer. De officiële titel draag ik dan ook graag over, want het gaat niet om mij, maar om de nacht.”

Als je jezelf aan het begin van je carrière weer zou zien, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Vroeger vond ik netwerken nogal een raar woord. Nu zie ik toch wel in dat het heel belangrijk is om een goed, functioneel netwerk te hebben en om daar wat mee te doen. Als je daar goed mee omgaat, helpt het je enorm om dingen te bereiken.”

Wie zou jij zelf een keer in Start-up willen zien?
“Ik zou graag Kasper Peters een keer in deze rubriek willen zien. Hij is momenteel de stadsdichter van Groningen en ik vind hem een bijzondere en creatieve ondernemer. Hij is bovendien ook een nachtmens, dus ik ben benieuwd hoe hij zijn ochtenden begint!”

Meer Start Up

Nieuwste