Willem Straat: “Moeilijke vragen pas na de koffie”

Vanochtend belden we Willem Straat wakker om hem te ondervragen naar zijn ochtendrituelen. Willem won de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden 2016 met zijn bedrijf Keypro Housing en is medeoprichter van het Groningse festival Kadepop.

Wat schiet er door je heen als de wekker gaat ’s ochtends?
“Ah, nee. Nu al. Dan draai ik me liever nog een keer om. Ik ben echt geen ochtendmens en slaap het liefst een uurtje langer door. Helaas kan dat niet altijd.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Mensen moeten niet met lastige vragen bij me aankloppen. Ik moet echt in alle rust even op gang komen. Gewoon bakje koffie, wakker worden en dan kan alles wel weer. Nu is het thuis niet zo’n probleem, want mijn vriendin kent me en ze staat bovendien ook veel eerder op voor haar werk. Op kantoor moest men er wel eerst aan wennen, maar nu weten ze het wel, hoor.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Nou, ik zou je eerlijk zeggen: nee. Het sluit een beetje aan op het rustig wakker worden. Onderweg naar kantoor zet ik wel 3FM op.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ontbijt nooit. Wel een kop koffie, hoor. Maar ook die neem ik pas als ik op mijn werk ben. Ik zorg wel dat iemand anders ontbijt krijgt. Onze kat Puk weet dat wanneer ik net mijn haar geföhnd heb hij eten krijgt. Dus als de föhn uitgaat begint het gemekker. Ik geef hem een beetje eten en daarna pak ik mijn sleutels om weg te gaan. Dat vindt Puk niet zo leuk, dus achtervolgt ‘ie me. Op de trap gaan we dan altijd even vechten. Hij bokst dan met zijn pootjes tegen mijn hand aan. Dit doet ‘ie alleen bij mij. Dat is echt ons ritueeltje in de ochtend. Zo krijgt er in ieder geval één iemand ontbijt.”

puk

 Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wilt delen?
“Dit jaar vieren we met Kadepop onze eerste lustrum. Vijf jaar zijn snel voorbij gevlogen. Ook dit keer staan er super acts, waaronder De Staat, De Wolff, Delikt en My Baby. We hebben afgelopen zaterdag ook de laatste namen bekend gemaakt. The Wild Romance, de oude band van Herman Brood, is op het laatste moment aan de line-up toegevoegd, net als The Boosters, Marble Heart, De Republiek, Journeyman Soundsystem en De Beatencampagne. ”

“Ik vind het echt mooi om te zien dat Kadepop ieder jaar weer een beetje beter wordt. We doen het met z’n allen vanuit de organisatie helemaal vrijwillig en zonder subsidie. Iedere keer is het weer een mooi feestje. Dit jaar zijn we wel verhuisd. Het festival is op 24 en 25 september op het voormalig Suikerunieterrein.”

Stel je kunt terug in de tijd. Wat zou je jezelf aan het begin van je carrièretraject meegeven?
“Ga eens ontbijten! Daar lach je om, maar ik word ook een dagje ouder en een gezonde levensstijl is toch echt wel belangrijk. Ze zeggen altijd dat je de drie R-en moet hanteren: Rust, Regelmaat en Reinheid. Nou die eerste twee, die lukken me nog niet zo goed. Reinheid, dat heb ik wel. Ik ben wel tevreden met hoe mijn leven is. Het is wel hard werken en het kan altijd beter, maar het gaat ook heel goed. Dus daar zou ik niet zoveel aan willen veranderen. Alleen een beetje gezonder eten en leven, dat mag altijd.”

Klik hier voor meer info over Kadepop 2016

Meer Start Up

Nieuwste