Jan Pier Brands: ‘Er mag ’s ochtends niets fout gaan!’

Jan Pier Brands is directeur bij poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Hij werkte jarenlang voor Simplon, was algemeen coördinator van Eurosonic Noorderslag en zonder hem was de Academie voor Popcultuur niet wat het nu is.

Komend jaar verhuist hij naar Rotterdam om het stokje over te nemen van Hajo Doorn, directeur bij WORM instituut voor avant-gardistische recreatie.

Wat schiet er door je heen ’s ochtends als de wekker gaat?

“Niet zo heel veel spannende dingen. Mijn wekker gaat om tien voor half zeven en staat afgesteld op Radio 1. Vlak voordat het nieuws van half zeven begint, mag de dj een liedje uit eigen tas draaien. Over het algemeen heeft hij helemaal niet zo’n rare smaak. Daarom ben ik altijd wel benieuwd wat hij opzet.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?

“Eigenlijk moet er niets fout gaan! Ik heb een heel strak ochtendschema. Anders haal ik de bus naar werk niet. Het prettige van zo’n strak schema is dat je wel precies weet waar je aan toe bent. Als er dingen veranderen, raak ik in de war en begint de dag met veel meer stress.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?

“Dat doe ik de hele week al. Elke dag ontbijt ik met yoghurt, muesli, wat sap en twee kopjes koffie.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?

“Niet echt. Mijn vrouw heeft af en toe als wekker muziek van The Artic Monkeys of Belle and Sebastian. Vaak heb ik het nummer dat zij luistert de rest van de ochtend in mijn kop zitten.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?

“Vroeger was ik veel meer gespannen of dingen goed zouden aflopen. In de loop der jaren ben ik wel zelfverzekerder geworden. Dat was vroeger een stuk minder. Zo had ik ook gewoon periodes waarin ik dacht: ik kan er helemaal niks van. Op zulke momenten had ik wel tegen mezelf willen zeggen: heb vertrouwen, want het komt goed.”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wil delen?

“Op vrijdagmiddag 9 december vindt in Neushoorn het eerste landelijke congres over popmuziekeducatie plaats. Die naam klinkt heel erg suf, maar dat hebben we expres gedaan. Het is de bedoeling dat het echt over popmuziekeducatie gaat en niet over alleen popmuziek.”

“Op het congres zijn er veel toffe lezingen van onder andere Thuur Caris, Jack Pisters en Erik Benders. Als mensen er tijd voor hebben, kan ik het ze zeker aanraden om even langs te komen!”

“Daarnaast wil ik mededelen dat ik stop met mijn werk bij Neushoorn in Leeuwarden. In plaats daarvan ben ik vanaf februari werkzaam bij poppodium WORM in Rotterdam. Dus bij deze, komt allen naar WORM!”

Meer Start Up

Nieuwste