TINKEBELL staart ’s ochtends een uur voor zich uit

CLASH, zorgt dit weekend voor een lekker fuifje in de binnenstad. Naast het nodige gefeest zijn er ook lezingen, workshops en knappe kunst. Katinka Simonse aka TINKEBELL is zondag aanwezig om een lezing te geven.

Om die reden, en omdat ze een zieke baas is, bellen we TB in het ochtendgloren op om haar favoriete ontbijtje, maar ook haar plan om de wereld te redden te bespreken. Wanneer we TINKEBELL aan de lijn krijgen reageert ze verrast. Ze is ons interview eventjes vergeten maar heeft wel tijd voor een praatje.

Goedemorgen TB, heb je een beetje kunnen uitslapen?

Nee zeker niet, ik slaap niet zo vaak uit.

Komt dat door werk of ben je van jezelf een vroege vogel?

Ik word vanzelf vroeg wakker, meestal tussen half zeven en zeven uur. Vaak blijf ik nog een halfuurtje liggen maar daarna stap ik in mijn pyjama naar buiten. Daar neem ik vervolgens echt de tijd om rustig wakker te worden. Op dit moment zit ik ook in mijn pyjama. Het voordeel van thuiswerken is dat ik me meestal pas rond de middag aankleed.

Toevallig, ik zit ook nog in mijn pyjama. Wat doe je precies buiten?

Rustig ontbijten en bij mijn kippen kijken. Ook bedenk ik de planning van mijn dag.

Ben je ’s ochtends vrolijk of kamp je met een ochtendhumeur?

Chagrijnig zijn hoort niet bij mijn ochtend. Ik moet wel mijn ruimte hebben en heb een hekel aan haasten. Toen ik vroeger nog studeerde en op tijd aanwezig moest zijn zette ik mijn wekker twee uur van te voren. Zo kon ik op mijn gemak op gang komen. Tegenwoordig heb ik nog steeds een uur nodig om voor me uit te staren en alles door mijn hoofd te laten gaan.

Welk liedje zorgt voor een goed humeur?

Ik draai eigenlijk niet zo veel muziek. Zeker niet ’s ochtends want dan kan ik niet goed nadenken.

Een ontbijtje dan?

Eitjes van m’n eigen kippen. Daarnaast heb ik een Wiener Melange verslaving.

Als je iets uit het verleden anders mocht doen, wat zou het dan zijn?

Waarschijnlijk niets. Ik ben erg ongevoelig voor invloeden van andere mensen en volg constant mijn eigen gut feeling. Ik ben wie ik ben dus als ik iets over had mogen doen dan had ik hetzelfde gevoel gevolgd.

Heb je nog grote dromen voor de toekomst?

Om me heen hoor ik mensen praten over bucketlists. Ik doe alles meteen als ik het bedenk. Noem mij  een echte doener. Soms is het ingewikkeld want er zijn zo veel dingen die ik wil doen. Als ik door gebrek aan geld vandaag niet op een vliegtuig kan stappen, kan het in theorie op z’n minst morgen. Dat zorgt voor een hectisch leven af en toe.

Het is je doel de wereld te redden, hoe zie jij de toekomst over 20 jaar?

Over twintig jaar gaat het niet best. Ik kan de toekomst gelukkig niet voorspellen maar voorzie ellende. Mijn main goal is het redden van de wereld, maar alles en iedereen redden gaat niet. Ik help individuen. Pessimisten zouden zeggen: wat heeft het dan voor zin? Maar individuen redden betekent mensen blij maken, dat is de waarde ervan.

Alle beetjes helpen. Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment is mijn project voor Fukushima erg belangrijk. Het gebied is acht jaar geleden getroffen door een kernramp. Bijzonder genoeg hebben alle verslaggevers die er over hebben geschreven er niet langer dan een paar uur gezeten. Hit and run. Zelf ben ik er acht weken geweest, waardoor ik er achter kwam dat veel verslaggeving onjuistheden bevat.

In de Red Zone, vlakbij de kerncentrale, heb ik klei gevonden. Het gebied wordt erg negatief gezien en in Japan wordt er amper over gepraat. Met de klei wil ik er voor zorgen dat het negatieve iets moois wordt.

Daarom ga ik drie cherry blossom trees van drie meter hoog creëren uit de klei. De bomen zijn het symbool van schoonheid en een nieuw begin. Een boom komt in de Red Zone, een in Tokio en de laatste komt in Nederland te staan. Op het moment ben ik bezig daar geld voor bij elkaar te krijgen.

Een bijzonder project. Wat kunnen we op CLASH van je verwachten?

Dat is een goede vraag. Ik ga laten zien hoe je een clash, welke clash dan ook, kan transformeren tot iets waar je mee kan bouwen. Het gaat om omkeren en iets positiefs maken.

Heb je nog een wijsheid voor de lezers?

Ja, vroeg opstaan. Daarnaast de tijd nemen tijdens je dag. Mensen zijn veel te gehaast in dingen, dat is overal een probleem. Het staat voor mij gelijk aan ruimte geven voor nuance. Goed kijken en goed lezen, los van alle snelheid. Oog hebben voor detail.

Thanks voor het gesprek TB! We zien je zondag 7 april op CLASH.

Meer informatie over TINKEBELL of CLASH? Check deze link.

Meer Start Up

Nieuwste