Roelie Vuitton: “Simple is the most difficult!”

Ja joh! Samen met onze nieuwe vrienden van Men At Work gaan we vier maanden lang exposities geven in de winkel in de Herestraat. Elke laatste vrijdag van de maand wisselt de expo, met muziek en bier. Vet gesjellig!

Maar dus: Roelie Vuitton, kunstenaar, muzikant, alleskunner. Hij is de eerste die gaat exposeren én optreden met Bananaz in de DATmag X Men At Work Expo. Mooi man. We vroegen hem wat dingen over zijn werk en wat we kunnen verwachten van zijn expositie.

Yo Roelie! Hoe lang ben je al met kunst bezig?

“Serieus met kunst bedoel je? Sinds 2011.”

Ik doel eigenlijk een beetje op de tijd dat je met graffiti bezig was

“Oh zo, ja die fascinatie voor graffiti had ik al vrij vroeg, daar ben ik een tijd mee bezig geweest. Ik heb altijd moeite met regels gehad. Daarom vind ik dat tegendraadse zo leuk. De één vind het mooi, de ander verschrikkelijk. Dat is heel cool.”

“Het is een taal die niet iedereen kan lezen. De grens tussen het leesbare en het onleesbare heb ik meegenomen uit de graffiti en pas ik nog steeds toe in het werk dat ik nu maak.”

Maar zie je graffiti dan niet als kunst?

“Nou ja, ook wel. Je kan alles zien als kunst. Die discussie heb ik al heel veel gevoerd. Maar ik denk dat als je iets uit de context haalt en het presenteert, het toch anders is dan dat je iets op een muur zet.”

“Graffiti is punk en illegaal. Het is een anonieme schreeuw naar aandacht. Ik vind het vet, maar ook te makkelijk. Daarom wilde ik mezelf uitdagen, door op een manier met letters om te gaan.”

“Uiteindelijk ben ik toen begonnen met portretten maken. Ik was altijd al opzoek naar een stijl voor mijn handgetekende dingen. Eigenlijk was ik een tijd lang aan het kutten met fineliners en zo. Dick Bruna heeft mij heel erg geïnspireerd. Hij maakte van een korrelige lijn een hele tekening. Dat vind ik heel boeiend.”

Foto door: Joséphine Kurvers

Hoe omschrijf je je werk?

“Ik maak kleine tekeningen en die vergoot ik uit. Zo maak ik van bijvoorbeeld schoenen hele overzichtelijke vormen. Die schoen waar ik graag naar kijk, maak ik dan heel simpel in een paar lijnen. Met zo min mogelijk iets duidelijk en herkenbaar maken. Dat is de uitdaging. Simple is the most difficult!”

We zien veel gezichten, wat heb je daar mee?

“Ik vind het mooi om portretten te maken, maar dan ook van die die hele simpele. Zodat je alleen de belangrijkste vormen van iemands gezicht terugziet in een heldere, duidelijke tekening. Ik maak ze van mensen die ik hoog heb zitten, zoals Kanye West. Maar ook van mensen uit mijn omgeving.”

Wat kunnen we verwachten van de expo?

“Het zijn portretten en wat dingen uit de popcultuur. Zoals sneakers en de swoosh van Nike komt veel terug. Daar heb ik ook een letter van gemaakt. Het zijn vooral veel grafische tekeningen voor typografie.”

Vet. Wat zegt de expo over jou?

“Dat ik heel erg bezig ben met helden en amateurs. Want ik vind het heel fascinerend dat er tegenwoordig op basis van likes wordt bepaald wat de kwaliteit is van je persoon, of je werk.”

“Maar er zijn heel veel mensen die niet gezien worden, terwijl ik die eigenlijk net zo goed als Kanye West vind. Als artiest ben ik daar mee bezig. Wat zegt succes over je werk? Wat zegt het over je kwaliteiten?”

“Ik ken super veel muzikanten die hele dope shit maken, maar niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Aan de andere kant denk ik ook: is succes zo belangrijk voor een artiest?”

“Het is ook heel charmant als iets obscuur is. Dat thema laat ik terug komen in mijn werk. Verder hou ik het ook vrij voor de kijker. De toeschouwer mag ook zelf bepalen waar het over gaat.”

Foto door: Joséphine Kurvers

Je gebruikt veel hout, alsof je werk er op gebrand is. Hoe doe je dat?

“Ja man, hout voelt als iets echts. Ik gebruik een bepaalde techniek om mijn werk er op te krijgen, maar die houd ik liever voor mezelf.”

Oké fair enough. Totslot, kun je er een beetje rond van komen?

“Niet alleen van de kunst, maar eigenlijk van alles wat ik doe. Toch zou ik wel meer tijd in kunst willen stoppen. Daarom ben ik blij dat ik hiervoor gevraagd ben. Geeft me wel een boost.”

Graag gedaan man. Tot vrijdag!

Vrijdag 25 augustus dus. Men At Work, herestraat 71. Vanaf 17:00 uur ben je welkom, 23:00 uur moet je weer weg. 20:00 uur begint de show van Roelie & Bananaz. Beter ben je er dan al wel!

Meer Men At Work X DATmag Expo

Nieuwste