HACHE: “Ik maak alles wanneer ik fucked up ben.”

Samen met onze goede vrienden van Men At Work gaan we vier maanden lang exposities geven in de winkel in de Herestraat. Elke laatste vrijdag van de maand wisselt de expo, met muziek en bier.

Hector (25) komt uit Madrid en is allround kunstenaar. Hij schildert, is huisfotograaf bij OOST, maakt gekke videoclips voor o.a Roelie Vuitton, Kinoo en Korfbal én hij brengt aankomende week zijn elfde(!) album uit. Drukke baas dus. We zijn dan ook super excited dat hij gaat exposeren in Men At Work.

Natuurlijk kan een interviewtje dan niet ontbreken. Daarom zoeken we ‘em op in zijn kraakpand. Lees het interview na de foto.

Hallo HACHE. Laten we bij het begin beginnen: Waarom ben je naar Groningen gekomen?

“Voor de liefde! Ik kwam naar Groningen omdat mijn ex-vriendin hier woonde, maar ben gebleven omdat ik de mensen zo leuk vind. Door Groningen ben ik veel creatiever geworden.”

Wat is het verschil dan tussen Madrid en Groningen?

“In Madrid zat ik niet heel erg in de kunstscene. Dat komt omdat die scene veel groter is. Daar kende ik niet heel veel schilders en kunstenaars.”

“Veel kunst in Madrid is gebaseerd op design en mode. Het is daar belangrijk dat het er clean en gelikt uit ziet. In Groningen is kunst veel persoonlijker en daarom interessanter vind ik.”

“Ik denk dat er in Madrid ook wel zulke kunst gemaakt wordt, maar als je de mensen niet kent weet je er niet van af. Groningen is veel kleiner. Iedereen kent elkaar. Dat vind ik fijn.”

Hoe omschrijf je je werk?

“Fucked up! Ik maak alles wanneer ik fucked up ben. Ik probeer van iets moois altijd iets lelijks te maken. Dat doe ik omdat het leven vaak fucked up is. Als ik iets maak probeer ik de grens op te zoeken, ik wil kijken hoever ik kan gaan. Het mooie van kunst is dat ik vaak ook weer terug kan, maar soms verlies ik mezelf in mijn werk.”

“Als ik bijvoorbeeld heel erg dronken ben en op een afterparty in een random huis ben beland, denk ik soms: “what the fuck doe ik hier in Groningen!”. Als ik me zo voel ga ik gelijk naar huis. Ik slaap dan niet, maar werk aan iets tot het af is. Ik probeer dat gevoel er in te stoppen. Meestal is het dan in een paar uur klaar. De volgende dag als ik brak ben doe ik de final touch.”

Geld dat voor alles wat je doet?

“Voor mijn eigen werk wel. Wanneer ik liedjes schrijf, schilder of een videoclip opneem, maak ik alles in het moment. Als ik een clip voor mezelf maak, ga ik ergens naar toe, film ik het en edit het dezelfde dag.”

“Als ik in opdracht werk denk ik er wel langer over na.”

Wat spreekt je zo aan die VHS kwaliteit?

“Ik hou gewoon van de vibe die je krijgt als je iets met een oude camera opneemt. Het geeft een soort vakantiegevoel. Ik kan het niet precies uitleggen. De saturatie, de kleuren de distortian, voor mij klopt het gewoon.”

Daarover gesproken, hoe is die clip voor Beach Coma tot stand gekomen?

“Via een vriend kreeg ik contact met ze. Ik werd gebeld of ik een video voor ze wilde maken. Ze zeiden: we hebben een klein beetje geld en je mag doen wat je wilt. Dus ik ging samen met een vriend naar de markt, kocht de goedkoopste vissen die ik kon vinden en van het geld dat we ober hielden hebben we bier gehaald.”

“Toen we het idee aan ze hebben voorgelegd vonden ze het prima. We zijn toen dronken en high geworden en zo kregen we ook het idee om zijn gezicht te schminken. Alles is dus in het moment ontstaan. Gelukkig waren ze heel tevreden met het resultaat.”

Nice. Kun je nu leven van je kunst?

“Ik verdien genoeg met foto’s en video’s om er er van te leven.”

“Daarvoor verdiende ik geld door muziek op straat te maken. Elke dag ging ik de straat op zodat ik genoeg geld had om de huur te betalen. Ik woonde toen een kamer voor €350 euro per maand. Om te leven moest ik minimaal €500 verdienen. Dat heb ik twee jaar gedaan.”

“Ik ben blij dat nu niet meer hoeft. Soms regende het een hele week, dan was het wel zwaar. Nederland kan echt koud zijn!”

“Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik heb er ervaring opgedaan en veel mensen leren kennen. Op die manier ben ik in contact gekomen met mensen van Minerva, de Gym en ook de mensen van het kraakpand waar ik nu woon. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

En daarnaast breng je dus ook nog even een nieuw album uit?

“Yep! Dit is mijn elfde album in drie jaar tijd. Ik neem echt super veel liedjes op en ik knal alles online. Vroeger hield ik meer voor mezelf, maar dat doe ik nu dus niet meer.”

“Vijf van de elf nummers op deze plaat heb ik in een dag gemaakt. De eerste video van het album mogen jullie als primeur hebben. Het zijn eigenlijk twee nummers in één clip. Het eerste nummer heet ‘Sin Yo No Puedo‘ en gaat over persoonlijke problemen, het tweede nummer heet ‘Servir Y Cumplir’ en gaat over de politie in Madrid die denken dat ze hun werk goed doen.

“Deze video heb ik trouwens niet zelf gemaakt, maar is gemaakt door @pablo.amores.”

Sick! Thanks man! Tot slot, wat kunnen we verwachten van de expo?

“Ik heb zes grote iphones geschilderd. Iphones vind ik fascinerend. Meer kan ik er niet echt over zeggen. Verder ga ik dingen beamen, komt er een oude TV met wat beelden van mij en ik ga tekeningen en schilderijen ophangen. Ook presenteer ik die avond mijn nieuwe plaat.”

Nice. We kunnen niet wachten!

Meer Men At Work X DATmag Expo

Nieuwste