España Circo Este – in vier jaar tijd meer dan vijfhonderd optredens, hoe dan?!

In de backstage van Simplon spreekt Andor met de bandleden van España Circo Este. Een band die binnen vier jaar meer dan vijfhonderd optredens scoorde, mag van ons wel even vertellen hoe ze dat doen.

Je vertelde net dat jullie meer dan vijfhonderd keer hebben opgetreden in vier jaar tijd, was het vanaf begin af aan dat jullie de droom hadden om zo veel op de bühne te staan?

“Onze band is in Argentinië begonnen, toen ik daar nog woonde. Met twee bandleden zijn wij naar Europa gegaan, toentertijd ging het om vrouwen, drinken en feesten. Uiteindelijk werd de band professioneler en leek het steeds meer op een echte baan.”

“Dat is niet echt wat de rest voor ogen had, dus ging ik verder zonder hen. Toen ben ik terug gegaan naar Italië, vlak bij Bologna. Daar heb ik muzikanten ontmoet die dezelfde droom hadden als ik.
Deze bandleden waren echte muzikanten. Het ging niet zo zeer om feesten, maar echt om de muziek zelf.”

Klinkt lekker rock n’ roll! Maar hoe zit het dan met de liefde, gaat je vriendin ook mee op tour?

“Ik heb een vriendin en drie kinderen. Zij reizen niet mee, maar zij vinden het ook geen enkel probleem dat wij zo regelmatig op tour zijn!”

“Wat mij is opgevallen, is dat als je een relatie hebt met iemand die echt bij je past, dan houdt zij ook van datgene waar jij van houdt en steunt zij jou daar in.”

Prachtig om te zien hoe vol passie je praat over de liefde! Tijdens het optreden viel het mij op dat je uiteindelijk een klein betoog hield over de verhouding tussen liefde en revolutie. Is er iets in je leven gebeurd waardoor je zo veel passie voelt voor de revolutie?

“Mijn broers en ik zijn eigenlijk opgegroeid met het woord revolutie. Hier hebben wij ook altijd passie voor gevoeld. Ons werd geleerd: wees sterk met hen die sterk zijn en je moet meeleven met de zwakkeren. Zelf sta ik hier graag tussen in door begrip te vormen voor de zwakkeren. Met onze muziek proberen wij de sterke mensen meer kracht te laten voelen en te inspireren.”

“In ons eerste album gaat het over een man die de revolutie begint voor een vrouw. Ken je het gevoel van verliefdheid? In die periode kan iemand echt gek zijn. Je vergeet te eten, slapen en je kan de hele dag seks hebben. Dit is de betekenis van de liefde en van de revolutie, de kracht om het onvoorstelbare mogelijk te maken.”

Revolutie heeft eigenlijk te maken met de drang naar verandering, als je de kans zou hebben. Wat zou jij willen veranderen aan de wereld?

“Dat westerse wereld zou moeten beseffen dat we geluk hebben. Als je ergens anders was geboren, dan had je ook met die omstandigheden moeten leven. Welke moeder zou haar 30-jarige zoon in een boot laten gaan met het gevaar dat haar zoon om het leven komt?”

“Wat ik mensen wil laten beseffen is dat wij ons gelukzalige leven mogen delen met anderen en dat zij het ook verdienen om een goed leven te leiden”

Wat is het gekste wat jullie hebben meegemaakt op jullie tour?

“Hmm, wat voor iets geks wil je weten? We maken zo veel gekke dingen mee.”

Nou, iets geks dus.

“In dat geval gaan wij het hebben over ons laatste echt gekke avontuur. Dit avontuur gebeurde in Italië op een enorm hete avond. Echt perfect weer om te gaan zwemmen. Na het optreden vroegen een paar vrouwen of wij mee wilden om een duik te nemen.”

“We dachten dat het ging om een zwembad in iemands achtertuin. Maar dat was niet het geval. We gingen helemaal naar een andere regio en eenmaal aangekomen klommen we allemaal over het hek van het zwembad.”

“Wij trokken direct onze kleding uit en gingen naakt het zwembad in. De vrouwen genoten enorm van onze aanwezigheid, terwijl wij echt enorm dronken waren. De volgende dag vertelde een van de bandleden dat hij in het water had gepist, waarop de rest reageerde met ik ook.  We hadden zelfs wat van het water binnengekregen, omdat er wat water in onze drank was gekomen.”

Wauw okay, het zal in ieder geval wel goed voor je weerstand zijn geweest. Maar weet je zeker dat ik hierover mag schrijven?

“Ja, dat mag zeker wel hoor. Eigenlijk schamen wij ons nergens voor, iedereen maakt wel eens gekke dingen mee. Dat is wat ons menselijk maakt”

Ja, daar kan ik wel inkomen. Ik ben zelf ook met een baan gestopt waar ik veel geld mee kon verdienen. Puur alleen omdat het iets was wat eigenlijk totaal niet bij mij paste.

“Goed zo, dat moet je ook echt blijven doen. Ga voor iets waar je echt in gelooft. Dat waar je in gelooft, zal ook hetgeen zijn waar je goed in wordt en wat je gelukkig maakt. Als iemand zich laat leiden door zijn angst en bij dat kantoorbaantje blijft, dan zal deze persoon zijn leven ook nooit veranderen in het leven waar ‘ie van droomt.”

Wat zou je andere bands adviseren, die een soortgelijke droom hebben?

“Ga gewoon spelen. Als je geen concert kan vinden waar je mag spelen, maak dan je eigen concert.
Wij zijn ook op een verjaardagsfeest begonnen en we hebben regelmatig zelf redenen gecreërd om ergens een concert te kunnen geven. Ons eerste concert was in een huis voor arme mensen, een plek voor daklozen.”

“De mensen daar werkten op vrijwillige basis. Ik had besloten om alles in mijn leven te laten gaan om daar te helpen. Mijn doel was om te ervaren hoe zij zich voelden en om bij te dragen aan betere leefomstandigheden van die mensen. Daar hebben wij ons eerste optreden gehouden met España Circo Este”

Wow, wat nobel! Dankjewel en succes verder met de tour.

Geen probleem. Jij bedankt!

Meer Backstage

Nieuwste