Ik schaam mij straks weer kapot voor Zwarte Piet in Groningen

“Groningen en Drenthe zien zwart van de Pieten”. Zo kopt het Dagblad Van Het Noorden. Nou, daar zijn we trots op hoor. Echt wel.

Groningen. Studentenstad. Progressief en internationaal. City of talent. Er worden zoveel internationale studenten naar de stad gelokt, dat er niet genoeg woonruimte is.

Afgelopen maand stond de Vismarkt nog een hele dag in het teken van Diversity Day. Om te vieren dat Groningen zo divers is. Let’s Gro is ook net weer achter de rug. Beetje tof doen met het feit dat Grunn zo ontzettend vooruitstrevend is. Kosten nog moeite worden gespaard, met de nadruk op kosten.

Duidelijke taal

De toon en achterliggende gedachte van het stuk in DVHN zijn duidelijk. Zwarte Piet moet zwart blijven. Er wordt wel wat gerept over dat de meeste Pieten niet meer zwart zijn, maar donkerbruin. Alsof dat beter is. De hele discussie is juist ontstaan omdat er mensen met een donkere huidskleur zijn, die zich niet prettig bij het beeld van Zwarte Piet voelen. Het maakt niet uit of de knechten van Sinterklaas zwart of bruin zijn. Het is allebei gewoon kut.

Verder staat er dat mensen moe worden van de discussie. Lekker makkelijk, zeggen dat je er moe van wordt en er daarna niet meer over nadenken. Ik word ook moe van de discussie. En misselijk. Dat mensen niet willen toegeven dat het uiterlijk van Zwarte Piet gebaseerd is op mensen met een donkere huidskleur, kan ik niet begrijpen. Terwijl ik dit schrijf, keert mijn maag zich om.

Het fanatisme waarmee mensen de kleur van Piet verdedigen, vind ik echt het meest verwerpelijk in dit debat.

Blackface

Hoe kun je dat niet inzien? Je ziet toch dat het blackface is? Al die 50 plussers die zich ‘strijdbaar’ opstellen voor het behoud van Zwarte Piet herinneren zich toch ook hoe Zwarte Piet in hun kinderjaren werd afgebeeld? Met dikke rode lippen, gouden oorbellen en zelfs kettingen?

Sinterklaas is een blanke man, die met een boot vol gekleurde (zwarte) knechten naar Nederland komt. Come on! Deze shit is zwaar gebaseerd op ons slavernijverleden. Hou op met ontkennen.

En oke, niet iedereen met een donkere huidskleur voelt zich aangesproken of beledigd door de verschijning van Zwarte Piet, maar er zijn mensen die dat wel zijn. Deze mensen geven dat al jaren aan. Doe daar iets mee. Stap uit die defense mode en bekijk het eens van een afstandje. Is echt niet moeilijk, gaat niemand dood aan en je verpest er al helemaal geen kinderfeest mee.

Grow up

Nog even voor de duidelijkheid: Als kind vond ik Sinterklaas echt een topfeest. Pepernoten vreten, cadeautjes in mijn schoenen, geweldig. Zwarte Piet vond ik echt een baas. Maar dat had  niks met zijn kleur te maken. Als ‘ie groen, paars of beter nog wit was geweest, vond ik het net zo mooi.

Nu ik ouder ben en de geschiedenis van ons land en de rest van Europa beter begrijp, kijk ik anders tegen de zwarte kleur van Piet aan.

Dus gemeente Groningen alsjeblieft, kap met die onzin. Je kan niet Diversiteitsdagen en al die andere shit organiseren en ondertussen Zwarte Piet laten zoals ‘ie is. Laat zien dat we progressief zijn. Het wordt tijd dat we volwassen worden met dit kinderfeest.

Meer Column

Nieuwste