De legendarische ontmaagding van een metal Viking god

Met zijn lange haren, volle baard en imponerende podiumverschijning vertegenwoordigd hij hét beeld van een metal Viking god. Tijdens zijn tournee met de band Aborted spraken we bassist John Bart van der Wal over zijn legendarische ochtendrituelen!

Wat schiet er door je heen als ’s ochtends de wekker gaat?
“Op het moment ben ik op tournee, dus mijn ochtendroutine is wat anders dan normaal. Het eerste wat er door mij heengaat als ik wakker word, is dat ik moet opschieten. Het is namelijk vrijwel altijd het geval dat wanneer ik mijn ogen open, we tien minuten daarna alweer onze spullen moeten inladen en vertrekken. O, en natuurlijk bedenk ik me dat ik wat minder moet drinken, maar dat is nogal standaard.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Chaos en onduidelijkheid. Omdat je tijdens het touren elke dag in een andere stad zit, is het wel zo prettig dat je als band en crew een enigszins vast schema hebt. Een goede tour manager die de dagplanning elke dag duidelijk maakt en vertelt wat er moet gebeuren, is op dat gebied erg belangrijk. Ook is het fijn om een crew te hebben die elke dag, met of zonder kater, gewoon zonder zeiken doorwerkt. Een beetje vastigheid in alle hectiek is wel zo prettig.”

Als je een week lang hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Gebakken eieren en een goeie, verse fruit juice. Ook mag de knalharde bak zwarte stokolie koffie niet ontbreken!”

Wat is je meest beroerde ochtend ooit geweest?
“Dat moet op één van mijn eerste buitenlandse tours als geluidsman, of beter gezegd, geluidsjongen zijn geweest. Op een ochtend schrok ik om zes uur ‘s ochtends wakker, om me vervolgens te realiseren dat ik midden in Kopenhagen in slaap was gevallen, tijdens mijn ontmaagding op een wc. De IJslandse chick zat nog op mijn schoot en had me wakker geslagen. Niet alleen omdat ik wakker moest worden, maar ook omdat het huis waarin we ons bevonden in de fik stond! De kamer naast ons stond in brand en de rook kwam al onder de wc-deur door. De reden waarom het huis überhaupt in lichterlaaie stond is ook mooi, maar dat is een te lang verhaal! Het meisje heeft mij rustig op de trein gezet, terwijl de brandweer net arriveerde. Ik was toen wel goed wakker en een mooi verhaal rijker, maar de ochtend had beter kunnen verlopen.”

“Ook ben ik eens wakker geworden op een uitgestorven boot die van Denemarken naar Duitsland ging. De boot stond op het punt te vertrekken, maar onze nightliner bus was al vertrokken! Hoewel ik net twee minuten wakker was, wist ik wel dat ik als een razende van die boot af moest. De nieuwe passagiers kwamen de boot alweer op en ik liep met m’n slaperige kop recht tegen het verkeer in. Uiteindelijk heb ik maar in mijn beste Duits proberen duidelijk te maken dat ik van die kutboot af moest, wat gelukkig lukte. Natuurlijk had ik mijn telefoon ook niet bij me en moest op een vaag kantoor contact leggen met de gitarist. Nu ik er zo over nadenk, zijn er eigenlijk veel te veel verhalen die ik heb…”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou zien, wat zou je dan aan jezelf meegeven?

“Koop eerder een agenda, een telefoon, en luister meer naar je moeder! Ook heb ik geleerd dat het belangrijk is om een realistische planning te maken. Het liefst ook eentje waarbij je twee dagen extra voor iets inplant, zodat je er ook eens een dagje geen zin in kan hebben. Tenslotte zou ik ook tegen mezelf zeggen dat je niet alles tegelijk moet doen. Vroeger heb ik me hier erg op verkeken. Inmiddels ben ik er wel achter dat je beter twee dingen goed kunt doen, dan vijf halfbakken projecten waarvoor je jezelf ook nog eens kapot werkt. Als je een goed project neerzet, kun je er ook meer voor vragen en het bezorgt je veel meer rust. Door deze ontdekking werk ik inmiddels veel prettiger, maar af en toe komt het nog wel eens voor dat ik teveel op m’n hals haal.”

John_B01

Heb je deze ochtend nog iets dat je met de lezers wil delen
“Wanneer ik weer terug ben van het touren, ga ik de nieuwe plaat van Herder, mijn andere band, mixen. Het nieuwe album van Aborted, Retrogore, zal halverwege dit jaar verschijnen. Tenslotte verschijnt Ûngrûn, een plaat die ik op zang na volledig zelf heb geschreven, ook nog dit jaar. Ik ben stiekem best wel trots op alle drie en geloof dat 2016 muzikaal gezien een heel erg mooi jaar wordt!”

Wie zou jij zelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Onze tourmanager en regelrechte hotsauce/tequila aficionado , Stijn Deschacht.”

Meer Start Up

Nieuwste