Joshua J over zijn vijfjarenplan en grote held Chance the Rapper

De jonge creatieve muzikant Joshua J timmert lekker aan de weg. Als producer heeft hij al diverse singels uitgebracht, waaronder de EP Flowers die zelfs Dr. Dre niet is ontgaan, de song werd door Dre getipt in zijn Beats of the Week-playlist. Zingen kan deze man ook nog en in maart brengt hij zijn debuutalbum ‘1998’ uit. Aan talent geen gebrek. Daarom willen we alles van deze creatieveling weten, dus bellen we hem op.

We hebben het over zijn eerste wereldtour, de hoogtepunten van 2019 en de vinylplaten van Chance the Rapper. Maar de Start Up zou de Start Up niet zijn, als we hem ook niet even vragen naar zijn favoriete ontbijtgewoontes.

Goedemorgen Joshua, ben jij een beetje een ochtendmens?

Als muzikant heb je niet echt een vast ritme. Als ik vroeg op moet, dan heb ik daar geen probleem mee, ik sta zo naast mijn bed en ik heb ook geen last van een ochtendhumeur. Al moet ik wel zeggen dat ik echt wel een fan ben van uitslapen.

Tja, wie niet. Ook last van gekke ochtendrituelen?

Niet per se gek, maar ik word wel graag wakker met muziek. Mijn telefoon probeer ik ‘s ochtends zoveel mogelijk te vermijden. Wat ik nodig heb is een douche en een stevig ontbijt. Ik bak een eitje of warm mijn avondeten van de vorige dag op. Dan ben ik er helemaal klaar voor.

Wij worden ook blij van wake-up songs. Wat zou je ons aanraden?

Abusey Junction van KOKOROKO, duurt acht minuten en is heel relaxt om mee wakker te worden. Topnummer om je dag mee te beginnen.

Welke artiest is je grote voorbeeld?

Chance the Rapper. Naast dat hij gewoon hele goede muziek maakt, is hij als persoon ook inspirerend. Hij komt uit Chicago en hij doet veel voor zijn community. Dat vind ik vet. Van hem koop ik vinyl. Terwijl ik niet eens een platenspeler heb.

Dat is echte commitment.

Dat zegt wel wat, ik zou dat niet voor elke artiest doen!

Misschien kan iemand dat ook over jou zeggen straks, want 2018 was echt een goed jaar voor jou. Je stond bijvoorbeeld in de voorprogramma’s van ODIE, Col3trane en Thecolorgrey. Wat heb je allemaal geleerd?

Een duidelijk doel voor jezelf stellen. Dan ga je vanzelf manieren vinden om daar te komen. Als je het wil maken in de creatieve industrie moet je er zelf voor gaan. Zelf iets ondernemen en zelf de juiste mensen bij elkaar zoeken. Daar begint het. Maar ook altijd werken vanuit je passie.

Mooi gezegd. Dus wat kan jij allemaal van je to-do lijst afstrepen over vijf jaar?

Dan wil ik wel terug kunnen kijken op een wereldtour. Dat ik op meerdere continenten met mijn album heb mogen rondreizen. Sinds mijn 17e droom ik hier al van. De eerste stappen zijn al wel gezet. In april ga ik twee weken touren in de UK. Dat is de eerste keer dat ik in het buitenland ga optreden. Dat kan ik straks al van mijn bucketlist afstrepen.

Wat gaan nog meer hoogtepunten worden in 2019?

Op 8 maart ga ik mijn debuutalbum ‘1998’ uitbrengen. Ik ben opgegroeid in een pleeggezin en ik heb wel dingen meegemaakt. Over die ervaringen heb ik een album geschreven. Ik hoop dat het album goed in de smaak gaat vallen. Dus voor mij is het uitbrengen van deze plaat al een hoogtepunt van dit jaar. Andere hoogtepunten worden nog meer optredens in het buitenland. Of dit gaat lukken weet ik niet, maar ik werk er hard voor.

Als ik je over een jaar weer opbel dan mag je die hoogtepunten zelf aan mij vertellen.

Dat zijn de doelen waar ik in ieder geval voor ga. Het is nog maar februari, maar mijn vooruitzichten zijn goed in ieder geval!

Joshua, bedankt voor dit toffe gesprek. Wij gaan je volgen dit jaar!

 

Meer Start Up

Nieuwste