Letterproject a-z is een gek visueel feestje

We vroegen Rik Halsema, ontwerper van het DATmag-logo, ons iets te vertellen over letters. Dit naar aanleiding van het Letterproject a-z dat door Minerva-studenten is opgezet. Take it away Rik!

Je kent mij misschien nog niet, je kent mijn werk wel. Als je je ogen even omhoog laat glijden over je beeldscherm, zie je ergens tussen een bonte verzameling afleidende plaatjes en dingetjes het logo van DATmag. Heb ik gemaakt. DATmag, met die gekke A. En nu werk ik samen met de programmeur (s/o Eric) van DATmag aan de nieuwe site van dat online magazine. Kortom ik ben ontwerper. En ik houd van letters, ofwel typografie.

Genoeg geïntroduceerd. Deze tekstuele bijdrage gaat namelijk niet over mij, maar over de jongens en meisjes van a-z. Het is een zelfgeïnitieerde project dat door studenten grafisch ontwerp en illustratie van Kunstacademie Minerva is opgezet. Iedere week werd er per persoon één letter van het alfabet ontworpen. En daar moet ik dan van DATmag iets van vinden. Nou, ik vind het master.

Letterproject a-z was een tof project om te volgen. Iedere week werd ik op een gevarieerd aanbod letters getrakteerd. Daar ligt ook de kracht van het project voor de ontwerpers. Wekelijks een letter maken. Het disciplineert, inspireert én houdt je van de straat.

Het ontwerpen van klassieke letters is ondankbaar werk. Een typograaf tekent, schetst en schaaft soms jaren aan één lettertype. Een frustrerende zoektocht naar juiste verhoudingen, balans tussen letters, ritmes van woorden en bovendien een spel tussen vorm en restvorm. Dat vervolgens de meeste mensen nog maar net Times New Roman van Ariel kunnen onderscheiden neem je dan maar op de koop toe.

Dit Calimero-verhaal gaat niet op voor het Letterproject a-z. Zij ontwerpen geen klassieke letters. In dit project is iedere letter een nieuw kunstwerk. Een gek visueel feestje. Dat is leuk en elke week verrassend. Wat opvalt als je vluchtig door de indrukwekkende hoeveelheid letters op Tumblr scrolt, is voorliefde voor de memphis group. Educatie op vrijdag.

Toch is er nog een kleine maar. Een op zich zelf staande letter zegt nog niet zo veel. Ik wil een alfabet zien! Vergelijk het met de noten op een vel bladmuziek. Een enkele noot kan nog zo mooi zijn, het maakt nog geen symfonie. Dus volgende jaar een alfabet. Per week.

DATmag vroeg mij, mijn favoriete D, A, T, uit te kiezen. En kort toe te lichten waarom ik dat dan vond. Ik vond dat best moeilijk.
D_Arianna van Deventer

Door: Arianna van Deventer

Ik ben A-muzikaal, maar snap dat dit een D-noot is. Door deze afbeelding te plaatsen in de context van andere letters D. Slim.

 

A-Z

Niet één letter maar de hele stijl rondom het project. Helder, duidelijk en goed gedaan.

 

T:

 

T_Wytze

Door: Wytze Hoogslag

Deze deelnemer had er geen zin meer in. Of bedacht zich kort voor de deadline dat hij de deadline vergeten was en moest snel nog iets maken. Of liet zijn kind/broertje/zusje/neefje/nichtje/buurjongetje/buurmeisje iets tekenen.

 

De expositie zal plaatsvinden van 29 juni tot 1 juli in The Black Box, Eendrachtskade 2 in Groningen.

Gif_letterproject

Meer Friday

Nieuwste