Nick Fennema: ‘Mensen willen een wonder supplement en twee magische oefeningen, maar zo werkt het niet’

Nick Fennema podcast DATmag.

Nick Fennema is ondernemer, bewegingswetenschapper, allround atleet en auteur van het boek Kracht & Fysiek – Een wetenschappelijke methode voor een ijzersterk mannenlichaam, welke binnenkort verschijnt via FIT. Als je wilt weten hoe je naast een druk start-up leven ook nog eens gains in de gym kunt maken dan ben je bij hem aan het juiste adres.

“Ha boss! Wat hebben jullie hier een toffe setup gebouwd.” Nick kijkt rond in de tot podcaststudio omgebouwde kantoor. Het is niet de eerste keer dat hij op bezoek is. De afgelopen jaren hebben we in deze ruimte op en aan drukke schrijfsessies gehad tijdens zijn werk aan Kracht & Fysiek. Little does he know dat we DATkantoor wekelijks omtoveren tot een ware livestream hol om onze gesprekken te casten op Facebook.

Nick Fennema

Nick Fennema is een van de weinigen in de gym die je precies kan uitleggen wat bijvoorbeeld een supplement als creatine nou precies met je doet. Nee, niet ongeveer. We hebben het hier over een uitgebreide uiteenzetting van hoe op moleculair niveau bepaalde stoffen zich tot elkaar verhouden en op elkaar reageren.

Wat je daaraan hebt? Gewoon een stukje extra kennis. Begrijp me niet verkeerd, hij weet als bewegingswetenschapper niet alleen leuke feitjes over het assortiment van de Body en Fit-shop, het gaat gelukkig verder dan dat.

“Wanneer Nick Fennema een oefening aan me uitlegt dan tekent hij deze uit”, vertelt onze gast-host Jeroen van der Mark, oprichter van FIT. Hij kijkt met een lachje naar Nick. “Meestal is het een momentarm met van die lijntjes die het moment op het gewricht uitbeelden. Hij heeft een hele technische benadering van beweging, dat vind ik mooi.”

Geboren sporter

Fennema is met zijn zesentwintig jaar een expert op het gebied van krachttraining en het opbouwen van een imposante fysiek. Waar komt die passie voor sport eigenlijk vandaan? “Ik kom uit een militair gezin. Mijn vader is officier, mijn opa was een van de jongste generaals in het leger. De militaire instelling zit diep in de familie”, legt Nick uit.

En bij zo’n instelling staat fysieke fitheid hoog in het vaandel. Zijn eerste overwinning op dat gebied ervaart de jonge Fennema op zijn zevende. “Ik wilde opdrukken, maar ik kon het niet. Mijn opa heeft me toen kort gecoacht en binnen een paar dagen kon ik mijn eigen leeftijd in push-ups doen. Dat voelde heel goed, een echte win.”

Vanaf daar is er geen houden meer aan en zijn ambitie groeit. Van simpele pull-ups en later muscle-ups – geïnspireerd door een scene uit West Side Story – tot uiteindelijk trainer freerunning op zijn achttiende en winnaar van de bodybuildwedstrijd Enercup 2015. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door bewegen.”

Better Stronger

Tijdens zijn studie richt Nick het coachingsbedrijf Better Stronger op met powerlifter en bodybuilder Ruben van Eek. Waarom coaching? “Het mooiste is als je mensen goed kan uitleggen waarom ze iets moeten doen, ze het vervolgens doen en het resultaat duidelijk merkbaar is”, lacht hij. “Maar waar loop je nu als coach vaak tegenaan”, wil Jeroen weten.

Nick denkt even na. “Er lopen heel veel slimme mensen in de gym rond. Allemaal hebben ze een eigen specialisme. De een is een wiskundige, de ander muzikant en ga zomaar door. Dat ze slim zijn betekent niet automatisch dat ze het meeste uit hun training halen. Wanneer ze bij mij komen, maken ze vaak grote progressie in korte tijd, want een coach is gespecialiseerd op het gebied van bewegen. Mensen snappen vaak niet helemaal wat dat betekent totdat ze het resultaat zien.”

Kracht & Fysiek

In de afgelopen jaren is deze man een wandelende encyclopedie geworden op het gebied van powerliften en een sterke fysiek opbouwen door wetenschap en praktijk. Al die kennis heeft hij in een boek weten te kanaliseren met de toepasselijke titel Kracht & Fysiek.

Wil je weten wat je moet eten om kracht op te bouwen, hoe je moet trainen om op dat model van de Men’s Health cover te lijken? Listen, learn en get inspired door deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Nick Fennema en gast-host Jeroen van der Mark.

S/O naar DATcast crewtje co-host Deejay Irie en producent Eric Imthorn.

Meer Podcast

Nieuwste