BETER OP PAPIER. met lobbyist Max Nederkoorn: ‘Of we muzieksnobs zijn? Jazeker wel!’

Max Nederkoorn is lobbyist. Ooit bij Buma Stemra, maar tegenwoordig bij Dröge & van Drimmelen. Tijdens zijn Bestuurskundescriptie dook hij diep in de krochten van het beleid van Halbe Zijlstra om te kijken wat voor effecten dit had op de ondernemende aard van de culturele sector. Hij houdt van Rammstein en Thom Yorke, en wist een weddenschap te winnen van IDLES frontman Joe Talbot. 

Zet twee ras chaoten voor een mic en kijk wat er gebeurt? Twee plus uur aan materiaal over cultuur, politiek, de opkomst van Forum voor de Democratie, de creatieve boekhouding van Radiohead, de grote flop van de cultuurlobby en mucho mucho meer.

Carrousel – Club Guy and Roni

Hoe vriendschappen ontstaan? Het blijft een wonderlijke dans der karakters en toevalligheden. Max en ik ontmoeten elkaar in het punkhol genaamd de Oude RKZ. Terwijl iedereen zijn biezen pakt en na de band van de avond huiswaarts keert, beginnen wij net warm te draaien over toneel, techno en alcoholvrije maanden.

We blijken allebei diezelfde avond nog bij de voorstelling Carrousel van Club Guy en Roni te zijn geweest, allebei al een tijdje niet te drinken en… kaarten te hebben voor Oranjebloesem, een koningsdagfestival bij Blijburg.

Een paar weken later tijdens dat evenement weet Max me te overtuigen om tijdens één van mijn drukste periodes ooit mee te gaan naar Melt! Festival – een festival bij een oude Duitse bruinkoolmijn. “Dan schrijf je gewoon een artikel voor Sikkom. Dat is toch ook werk? Zo moeilijk is het toch niet!”

Lobbyen

Dingen regelen en mogelijkheden zien. Het zit in zijn bloed. Je roept iets en Max weet al een oplossing. Wat doe je als je een rugtas hebt en geen geld wilt betalen voor een kluisje op een evenement? “Dan doe je een OV-pas of iets anders waar je herkenbaar op staat in je tas, zorgt dat je een ID op zak hebt, om vervolgens de tas te dumpen bij de gevonden spullen. Na afloop kun je ‘m zo weer ophalen met je ID-kaart.”

Zo makkelijk kan het zijn, patronen zien, connecties maken en win-win-win-situaties creëren. Mijn gast is niet voor niets in het lobby-vak terechtgekomen. Eerst bij Buma Stemra waar hij langzaam maar zeker de kneepjes van het vak doorkreeg. Later bij Dröge & van Drimmelen, iets totaal anders dan cultuur, “maar de principes zijn hetzelfde.”

Chaos

We hebben in de afgelopen jaren veel gesprekken gehad over de creatieve manieren van denken. “Klopt, ons brein heeft gewoon meerdere gedachtestromen die tegelijkertijd aan het blazen zijn, die kun je juist inzetten voor goede dingen!”

Wil je weten hoe mijn gast kijkt naar politiek, muziek én zijn chaos accepteert, overwint en gebruikt? Luister dan naar deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Max Nederkoorn.

S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste