BETER OP PAPIER. met tekst ronin Richard Kootstra: ‘Ernest Hemingway is echt een dikke baas!’

Richard Kootstra is journalist, schrijver en all round freelance baas. Hij begon zijn carrière als tekst ronin zo’n kleine tien jaar geleden bij de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen (Ukrant). Sindsdien is er veel veranderd. Hij vertelt over ondernemerschap, overleven in de crisis en zijn favoriete schrijvers.

Richard Kootstra en ik kennen elkaar al bijna tien jaar. Gedurende mijn tijd bij de Ukrant was hij de ideale partner in crime. Zo gingen we samen de challenge aan om een jaar lang elke constitutieborrel die er maar was te bezoek in het studentenleven, we testten samen GHB voor een artikel nog voordat er überhaupt iets over de gevaren bekend was en we praatten urenlang over participatie journalistiek van Hunter S. Thompson.

De crisis

Jaren nadat onze wegen waren gescheiden zat ik bij een bijeenkomst voor een callcenterbaan. Middenin de crisis, met de handen in het haar als kersverse freelancer zonder werk was dit de tijdelijke oplossing. En wie liep daar toen het lokaal binnen… yes, deze boy. Gedeelde smart is altijd beter.

Richard was ook de eerste van ons tweeën die de soul crushing hell hole verliet. Hoe hij dat heeft gedaan is dapper. Hij vertelt over de struggles van klanten werven, jezelf verkopen en je waarde inschatten wanneer de markt helemaal is ingestort.

Tech love

Als er iemand is die het klappen van de zweep kent dan is het deze man. “Ik had het op een gegeven moment zo druk, dat ik mijn week al met twee nul achterstand begon. Dan moet je keuzes maken.” In het begin pak je alles aan wat je kunt aanpakken, maar wanneer het teveel wordt is het tijd om je aandacht te focussen.

Richard verlaat een van zijn favoriete opdrachtgevers, de startup Chordify. De liefde voor tech en ontwikkelingen blijft wel. Zo werkt hij voor Founded in Groningen, een platform waarop Groningse startups kunnen shinen door onder andere zijn verhalen. Maar ook de European Inventor Award is een vaste opdrachtgever van deze schrijver.

Film Scenario’s

Werken tot je er bij neervalt is natuurlijk leuk tot een bepaald punt, maar dan komt altijd het moment van bezinning. Wat wil je nu echt doen? Is schrijven een skill to pay the bills of is het ware liefde? “Beide natuurlijk. In mijn geval ben ik op een gegeven moment ook dingen gaan oppakken die niet direct geld opleveren, maar die mijn ontwikkeling als schrijver wel bevorderen.”

Zo schrijft Richard een filmscript voor de mini-documentaire voor Club Guy & Roni. Daarmee wint hij samen met zijn bedrijfsmatties van OOSTBLOK de prijs voor Beste Groninger Film in de categorie Bedrijfsfilm. Dat smaakt naar meer en het script voor de voorstelling SALAM! Van het Noord Nederlands Toneel volgt, opgevolgd door infofilms voor Is dit Nou Kunst. Met die laatste wint OOSTBLOK wederom de Beste Groninger Filmprijs.

Minimalisme

Wat gebeurt er als je twee schrijvers bij elkaar zet? Dan gaan ze het hebben over… yup, schrijven. Favoriete tekst ninja’s passeren de review. Richard blijkt groot fan te zijn van Hemingway. Serieus? En zo ja, dit is geen gevalletje snobisme toch? “Nee, die gast is echt geweldig. Hij hanteert de stijl die hijzelf bestempeld heeft als ‘het topje van de ijsberg’.” Wat dat precies inhoudt… hoor je in deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Richard Kootstra.

S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste