BETER OP PAPIER. met bad ass FENN producer Fenneke Schouten: ‘Mijn alter ego is een sterke vrouw met een duistere kant’

Fenneke Schouten is geen onbekende van ons. Als producer en frontvrouw van FENN brengt ze de ene dikke track na de andere uit. Wat ooit begon als een experiment vijf jaar geleden is nu uitgegroeid tot haar fulltime focus. Ze vertelt in deze aflevering over haar ontwikkeling, haar studententijd en de passie voor creëren.

Fenneke Schouten is in vol ornaat wanneer ze de studio binnenkomt. Haar strak in de vlecht en de kenmerkende zwarte kleding geven de attitude weer van deze strijder uit de Groningse scene. Ze is geen diva zegt ze later. “Mijn alter ego is een sterke vrouw met een duistere kant.”

De studententijd van Fenneke Schouten

Zo bad ass als dat ze nu is was Fenneke niet altijd, zegt ze. Als jong meisje komt ze vanuit de krochten van West-Stellingwerf naar Groningen. “Ik vond zingen wel leuk, maar mijn grootste focus lag toen nog op vormgeving.”

Na wat struggles met haar communicatie studie besluit dan toch om zich aan te melden bij de Academie voor Popcultuur. “Ik dacht van: muziek en zingen lijkt me ook wel leuk.” Ze moet hard lachen. “Ach, toen was ik nog jong hè, nu kijk ik er heel anders tegenaan.” We geloven je wel FENN.

Zang

Little did she know dat zo’n kleine tien jaar later ze in zwarte doorschijnende outfits een nieuwe duistere sound tentoon zou spreiden. “Als je me dit toen had verteld, had ik het niet geloofd. Iedereen was toen bij de Popacademie zo veel meer uitgesproken dan ik. Iedereen leek precies te weten wat ‘ie wilde. Dat had ik helemaal niet.” Fenneke vertelt in deze aflevering dat ze vooral aan haar zangles heel veel heeft gehad.

Niet alleen voor specifiek haar vocalen, maar ook in het algemeen voor haar geest en zelfvertrouwen. “Je bent fysiek geluid aan het produceren, daarom moet je jezelf groot maken en je mond ver opentrekken. Met andere woorden een juiste houding aannemen. Bovendien reflecteert je gemoedstoestand zich duidelijk in je stem. Daarom is het belangrijk om alles wat je zingt met een grote dosis zelfverzekerdheid te doen. Dat heeft me zeker wel geholpen en nog steeds.”

Produceren

Het vak van produceren is iets wat ze zelf aan het ontdekken is. Nu, vijf jaar na haar studie, is het nog steeds hard werken en blijven ontwikkelen. Ze vindt het allemaal mooi. “Ik ben nu bezig met een nieuwe plaat. Dan sluit ik me op en probeer in the flow te komen.” De impact die dat heeft op haar sociale leven? “Mensen weten het ondertussen wel van me.”

Ze knikt even. “Zo gaat dat bij mij. Ik investeer een tijdje veel in vriendschappen en dat moet ik mijn focus weer verleggen op mijn muziek. Dat moet anders lukt het niet. Gelukkig weten mensen dit. En wat produceren betreft, ik maak nu heel veel nieuwe dingen. Dan luister ik er een tijdje naar en als het na drie weken nog steeds tof klinkt heeft het potentie.”

Enjoy deze aflevering met Fenneke Schouten! S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

 

Meer Podcast

Nieuwste