Producer Jupiter Junes is altijd in voor een uitdaging

Troy Ionescu DATmag.

Troy Ionescu, de naam die schuilgaat achter de Jupiter Junes alias, is producer, componist en een rock ’n roll boy. Zijn nieuwe plaat Supersonic Times neemt je mee op avontuur door dik geproduceerde synth sounds, greasy beats en slick vocals. Daar willen we alles over weten natuurlijk.  

Troy is geen vreemde voor ons. Hij produceert al jaren het geluid van Rebel Sessions, studeerde af aan het Prins Claus Conservatorium en speelt in de local-all-star-band Scorpion Trail. Zijn nieuwe plaat onder het pseudoniem Jupiter Junes klinkt zo lekker dat we deze boy maar eens moesten bellen.

Jupiter Junes

“Ik las een paar jaar geleden een artikel over Daft Punk”, vertelt Troy vanuit zijn man cave in de Biotoop in Haren. “Daarin stond dat de producers een sound konden neerzetten die zo verfijnd en goed was dat het bijna onevenaarbaar zou zijn om het te reproduceren.” Hij lacht even. “Dat kwam hard binnen bij mij.”

Jupiter Junes is net als Troy Ionescu niet vies van een challenge. Als iemand zegt dat iets praktisch onmogelijk is dan staat Troy klaar om het tegendeel te bewijzen. Vooral als het om muziekproductie gaat, zijn afstudeerrichting op het Prins Claus Conservatorium. Wat Deejay Irie en ik betreft is zijn missie wel aardig accomplished met Supersonic Times.

Supersonic Times  

Als je lekker wilt nerden op geluid, productieprocessen en synth keuzes dan moet je bij Jupiter Junes zijn. Troy legt ons gedurende het gesprek uit wat voor compressors hij heeft gebruikt bij het maken van de Supersonic Times plaat, welke effecten over welke synthesizers geplaatst zijn en meer.

“Ik wil niet te technisch worden, maar elke synth op de plaat is zwaar overstuurd met een goede laag distortion eroverheen.” En toch klinkt het superstrak en smooth, hoe kan dat? “Als je er de juiste compressors overheen gooit dan wordt alles samengedrukt en klinkt het weer lekker. Echt dat eighties geluid.”

Prins Claus Conservatorium  

Net als een eerder gast van ons Hugo Tromp is Troy een alumnus van het Prins Claus Conservatorium. Daar leerde hij jaren componeren, arrangeren, produceren en met volle overgave muziek begrijpen. Een passie waar hij niet gelijk na zijn middelbare school aan toe gaf. “Ik heb gymnasium gedaan en dus moest ik aan de universiteit gaan studeren.”

Hij haalt zijn schouders op. American Studies wordt het voor deze boy, maar niet voor lang. “Ik had altijd veel liefde voor muziek. Met mijn band Kicks For Hot Lips was ik al een paar keer in de studio geweest en kwam erachter dat produceren echt een vak is. Na dat jaartje universiteit wilde ik naar het conservatorium.”

Vakmanschap

Dat je niet zomaar toegelaten wordt op het conservatorium is bekend. Troy doet daarom ook eerst een jaar vooropleiding. “Daar leer je solfège, oftewel noten kunnen horen. Maar ook al die jazztheorie waar ik niets vanaf wist. Echt heel veel dingen waar ik nu als producer heel veel aan heb.”

Die vakmanschap is te horen op zijn Jupiter Junes project. Daar houdt het echter niet op. Troy heeft samen met een groep local-all-stars als Marijn Gooskens van Vikings in Tibet en Sjoerd Nijland hoofd van POPgroningen de band Scorpion Trail. Hun nieuwe plaat Gunwork is klaar voor de pers. “Hier dit is de proefsnede”, zegt Troy en laat een plaat zien.

Wil je meer weten over de challenges van een goede Daft Punk-plaat produceren, hoe je Jupiter Junes kunt inschakelen om je beats te maken in Split Note Recordings studio en wat de meest brute basgitaar is volgens onze gast? Check dan deze aflevering van Beter Op Papier met Jupiter Junes a.k.a. Troy Ionescu.

Uit de Krochten van de Inbox

Dit keer in de rubriek Uit de Krochten van de Inbox een Gronings duo waar we al enigszins fan van waren. Sterrenvolk is back! Met hun nieuwe single Kevin van hun nieuwe plaat De Zondvloed openen ze een wereld waarin de mensheid van de Aarde is gevlucht.

Iedereen behalve Kevin. Die heeft het allemaal niet meegekregen en is achter gebleven. De beste boy huft de ene energiedrink na de ander naar binnen en geniet. Heerlijke dreamy vibez en jaren tachtig sounds. Enjoy! Wil je ook jouw plaat in deze rubriek? Mail ons dan.

S/O naar onze samenwerkingsmatties van HanzeMag, co-host Deejay Irie en producer EPIC eric.

 

Meer Podcast

Nieuwste