BETER OP PAPIER. met comics-tekenaar Jan-Willem Spakman a.k.a. Wimpie Comics: ‘Ik ben voorlopig wel even klaar met dieren teken. Kutbeesten!’

Jan-Willem Spakman is cartoonist bij Quest. In 2018 won Wimpie Comics, de alias waaronder je JW op elk platform kunt vinden, de Bronzen Kroontjespen voor jong talent van het Stripschap. Sinds 10 mei kun je zijn nieuwste album Kutbeesten vinden in de boekhandel en naast al deze zaken geeft de beste man ook nog les. Echt een gevalletje van tell me more!

De allereerste podcast van DATmag. ooit was niet mijn gesprek met Mustafa Boutzamar over voeding, burn-outs en opgroeien in een multi-culturele samenleving als allochtoon. Nee, het was een bizar geïmproviseerde live-stream met hele slechte camera’s tijdens welke Wimpie en ik onze gedachten lieten gaan over Crypto Kitties, Drag Ball Z en Aliens versus Santa Claus.

Wimpie Comics

Helaas – of thank God – is die die aflevering nergens meer te bekijken of te beluisteren. Het enige wat daarvan over is zie je hieronder.  Een muurposter die ondertussen onder de koffievlekken en plantensporen zit, maar onze line of thought moge duidelijk zijn.

Tijd voor een nieuwe get together dachten we zo. De timing is ook perfect want Wimpie heeft een nieuw album uit. Daar staan dus geen tracks op nee, wel strips. Duuuh, het is een comics-tekenaar geen rapper, al zou die dat wel graag willen zijn in een parallel universum.

Kutbeesten

Een kijkje op zijn Instagram licht al een tipje van de sluier waar het nieuwe werk over gaat: dieren. Deze man heeft zich de afgelopen jaren helemaal de tering getekend aan kutbeesten. De stripjes zijn gruwelijk grappig, droog en een tikkeltje grofgebekt. Ach ja, dat moet je maar met een korrelzout nemen.

Dat deed magazine Quest Junior ook. “Ze hadden mijn stripjes gezien op Instagram”, lacht Wimpie. “Toen hebben ze me gemaild met de vraag of ik dat ook voor hun kon doen. Alleen dan wel minder poep en meer humor. Tuurlijk kan ik dat!”

Trip down Sovjet Lane

Naast zijn nieuwe boek Kutbeesten vertelt Jan-Willem in deze aflevering van BETER OP PAPIER. over zijn reis door landen van de voormalige Sovjet-Unie. Samen met een vriend bracht hij een bezoek aan onder andere Georgië en Azerbaijan. Dat corruptie overal is moge duidelijk zijn, maar hoe deze zich op bepaalde plaatsten manifesteert is soms mind blowing.

“Toen we in Azerbaijan op het vliegveld landden begon het al. Een politieagent verwelkomde ons gelijk en hielp ons met het pinnen van geld.” Hij lacht even. “Toen pakte die man een paar briefjes voor zichzelf.” Welkom in het wilde Oosten. Kan het lelijker dan het centrum van Sofia? “Zeker kan dat.”

Hip Hop Skits & Superhelden

Voor we het weten raken we verstrengeld in een gesprek over superhelden, nieuwe uitdagingen en rap skits. Want weet jij wat een rap skit is? Ik niet. “Dat zijn die stukjes comedy voordat een track begint”, zegt Wimpie. Oh dus net als bij Wu-Tang: A game of chess is like a sword fight! “Ja, dat precies. Maar vaak ook de rappers zelf die iets roepen of doen.”

Oké, hoe kwamen we hier ook alweer op, Wimpie? “Je vroeg naar wat ik wil gaan doen nu Kutbeesten uit is.” Oh ja. Rap skits dus. “Nou, geen idee hoe dat met de rechten zit. Ik heb geen zin in een dikke boete.”

“Maar inderdaad, als dat allemaal geen probleem is, lijkt het me heel tof om rap skits te tekenen en daar een album van te maken.” Of… je kunt een soort van Planet Earth tekenen alleen dan gefocust de gym. “Damn… dat klinkt ook vet. Hoe moet het er dan uit komen te zien?”

Enjoy deze aflvering met Jan-Willem Spakman! S/O naar onze matties van HanzeMag en tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste