Lieselot van Damme: ‘Ik hou van De Mythe van Sisyphus’

Lieselot_van_Damme_podcast_DATmag

Lieselot van Damme is niet de dochter van, maar wel een baas. Als artistiek directeur van Stichting Voorheen de Gemeente (VHDG) in Leeuwarden is ze werkzaam in de culturele sector. Geen kunstwerk is haar te gek en geen idee onuitvoerbaar.

Wanneer Deejay Irie en ik de cv van Lieselot van Damme bekijken in voorbereiding op deze laatste 2019 aflevering van BETER OP PAPIER. valt het even stil. Heeft deze vrouw al deze dingen gedaan? Oh ja, zeker!

Lieselot van Damme

De in Gent geboren en getogen Lieselot verhuist op veertienjarige leeftijd naar Groningen. “Een opluchting”, noemt ze het zelf. De Groningse nuchterheid doet haar goed en ze kan haar ondernemende geest de vrije loop geven. Kunstacademie Minerva is daarom een uitkomst op het moment dat ze gaat studeren.

“Al die dingen die jullie op mijn cv zien is mijn kunstgerelateerde werk.” Ze lacht even wanneer we haar vragend aankijken. “Ik ben daarvoor ook een tijdje politiek actief geweest.” Wat?! Hoe dan?! Onze verbazing kan niet op. Weer dat lachje.

Cultuur is het investeren waard

Ons gesprek is kleurrijk. Van hoe je als burger de politiek op lokaalniveau kunt beïnvloeden tot aan de waarde van kunst voor de samenleving. “Cultuur betaalt zichzelf uit, alleen ze krijgt niet altijd de volle credits  hiervoor”, zegt Lieselot.

Wanneer we om opheldering vragen komt een waslijst aan voordelen die cultuur met zich meebrengt. Ze maakt de leefbaarheid beter voor de bewoners van een regio en zo wordt het gebied aantrekkelijker voor mensen van buitenaf. Dat samen maakt het vanuit economisch oogpunt een grote winst. Alleen dat schrijft men niet automatisch aan cultuur toe.

De Mythe van Sisyphus

Hard werken, blijven gaan en vertrouwen op jezelf. Het is allemaal een onderdeel van Lieselot en haar motto: there is always a way. Daarom is het ook geen wonder dat haar lievelingsboek De Mythe van Sisyphus (1942) van Albert Camus is. “Iedere keer dat ik het lees kom ik weer nieuwe dingen tegen die zo relevant zijn.”

Welke dingen dat zijn? Nou bijvoorbeeld de moed om bij te dragen. Niets is fout en des te meer je meedoet aan bijvoorbeeld cultuur, des te groter de kans dat er iets moois ontstaat. “Een bergtop is niets zonder alle rotsen die de berg vormen.” Wat deze strijder nog meer onderneemt en welke editie je precies van het boek van Camus moet hebben hoor je in deze aflevering.

Jasper Bosgraaf <3

We nemen afscheid van onze geluidstechnicus Jasper Bosgraaf a.k.a. Japperdeklapboss. Hij gaat een nieuwe challenge aan na anderhalf jaar tweaken aan de sound, over de app blijven hameren op het praten in de mic, het nemen van de foto van de gast, en het trouw marketen van onze afleveringen op de streamingplatforms en op de socials. Thanks Jasper, hartje en een kusje hoi!

S/O naar onze vrienden van HanzeMag, tech-team Eric Imthorn & Jasper Bosgraaf en co-host Deejay Irie. Special thanks aan The Duchess alcoholvrije Gin Tonic voor de drankjes.

Foto door Heleen Haijtema

Meer Podcast

Nieuwste