BETER OP PAPIER. met dj en labelbaas Jaap de Vries a.k.a. Zonderling: ‘Ik mis dat harde werken bij de bakker nog wel soms’

Hij liet ons al weten hoe zijn ochtend er uitziet in de Start UP, dit keer gaan we de diepte in. Jaap de Vries, de tweede helft van Zonderling, is te gast bij BETER OP PAPIER. Hij vertelt over de rollercoaster van het dj-bestaan, zijn werkzaamheden als labelbaas bij NOISIA en hoe dino’s zijn leven veranderden.

“Het is een trip down memory lane hier!” Jaap de Vries komt langzaam de trap op lopen en kijkt naar de graffiti op de muren. “Wist je dat het allereerste logo van CLASH hier uitgetest is”, zegt hij en wijst naar een hoekje. Inderdaad, het oude logo van het festival valt ineens op tussen alle kleuren. “Tof toch?”

Labelbaas

Jaap doet zoveel dingen dat het lastig is om zijn leven in een paar zinnen samen te vatten. Zo is hij sinds een paar jaar de uitvoerende helft van het duo Zonderling. NOISIA-boy Martijn maakt de beats en Jaap reist de wereld over om ze te draaien. Daarnaast heeft hij gewoon fulltime baan bij NOISIA als labelmanager. “Als ik mijn werk aan een tante op een familiefeest zou moeten uitleggen… tja dat is wel een uitdaging.”

Probeer het eens. “Waarschijnlijk iets als: de jongens van NOISIA maken muziek en dat brengen ze uit. Daarnaast brengen ze ook muziek uit van andere artiesten. Dat doen ze op drie labels; Vision, Division en Invisible. Zodra de muziek er is, zorg ik dat het allemaal in goede banen geleid wordt. Denk aan distributie – digitaal en fysiek -, artwork, merchandise, budgetten, financiën, accounting, PR, marketing, videoclips, social media, alles.”

Beestjes houden van Jaap de Vries

Dat hij de wereld overvliegt om show na show na show te doe als Zonderling is ons bekend. “Ik heb vorig jaar tussen de 120 en 150 shows gespeeld. Dat zijn er best wat.” Maar wat we niet van deze boy wisten is dat hij een extreme natuurlover is. Hij houdt van reptielen, heeft zelfs lizzards in een terrarium en zijn huis is als een museum.

“Vroeger was het niet raar dat als we ergens aankwamen op vakantie ik meteen tot aan mijn knieën in een sloot stond. Gewoon beestjes checken. Vind ik nog steeds echt superleuk.” De uitdrukking Mama, bakje! is dan ook een running gag geworden in familie De Vries. “Ik moest bakjes hebben om mijn gevonden schatten te bewaren.”

Broodjes

Ons gesprek vliegt alle kanten op. Jaap heeft zo’n vijftien jaar bij de plaatselijke bakker in Zeijen gewerkt. Hard beuken is hem niet vreemd. “Ik kan zelf geen broodbakken, maar weet wel hoe je moet aanpakken”, lacht hij. “Zo moest ik voor de oven staan. Daar wordt het zo’n veertig graden. Als de broden klaar waren, trek je ze uit de oven en zorgt dat ze bij de distributieafdeling komen. Best zwaar werk, maar ik mis het wel een beetje af en toe.”

Dat is compleet iets anders dan wat je nu doet. “Tot voor kort was het niet ongewoon dat ik ’s nachts draaide en na een show terugreed naar Zeijen om te beginnen met werken om 04:00 uur. Op den duur was het bijna rustgevend, omdat ik door de week zoveel verschillende dingen deed. Uiteindelijk ben ik gestopt omdat de combinatie wat veel werd – Noisia, Zonderling, bakker.” Brede lach. “Ik kon het ook niet maken om optredens niet aan te nemen omdat ik nog een bijbaantje bij de bakker had.”

S/O naar onze matties van HanzeMag, tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang, en host Teo Lazarov. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

 

Meer Podcast

Nieuwste