Laurens, frontman van Hilbrandt doet yoga-achtige dingen: “Anders word ik zo stijf”

Er komen nieuwe dingen aan van Hilbrandt. Zo staat de sicke track Ravijn sinds vorige week online en speelt de band 27 juni in Simplon. Een tipje van de sluier: dit keer pakken ze het iets anders aan. Wij zijn nieuwsgierig, dus bellen we frontman Laurens van der Meulen wakker om het een en ander te bespreken.

Ha Laurens, hoe vroeg stapte jij vandaag je bed uit?

Vroeg. Mijn vriendin en ik hebben sinds kort een puppy die niet zo van uitslapen houdt, waardoor we tegenwoordig elke ochtend rond 6:00 uur wakker zijn. Nu moet ik zeggen dat ik vanochtend nog een uurtje op de bank kon liggen met hem.

Oeh… heftig?

Nee dat valt heel erg mee. Ik ben sowieso geen uitslaper, daarom heb ik er geen probleem mee.

Maar 6:00 uur?

Dat vind ik wel lekkere tijden. Meestal word ik uit mezelf wakker maar daar staat wel een vroege bedtijd tegenover. Idealiter lig ik rond 22:00 in bed, dus pak ik sowieso wat uurtjes slaap.

Als je wakker bent, stap je dan direct het bed uit?

Meestal stap ik er direct uit. Eigenlijk besef ik nu dat ik een echt ochtendmens ben.

Wat maakt zo’n ochtend perfect?

Het is prettig als het licht is buiten, nu in de zomer dus. Dan wekken de vogels me met hun geluid en dat is echt perfect.

Naast vogelgezang nog een tof liedje om de ochtend mee te starten?

Het duurt altijd even voor ik muziek aanzet s’ ochtends omdat mijn vriendin vaak nog slaapt. Het is wel echt lekker om met hiphop wakker te worden. Power van Kanye West of iets van Tyler The Creator bijvoorbeeld, maar omdat relaxt wakker worden mijn voorkeur heeft past Tyler daar het beste bij.

Oké, dus Tyler The Creator draait, en dan?

Eerst duik ik eventjes mijn laptop in om mail te checken waarna ik even moet trainen en spelen met de hond. Tenslotte doe ik vaak wat yoga-achtige dingen.

Klinkt interessant, die ‘yoga-achtige dingen’, vertel meer?

Het is een soort routine van rekoefeningen die ik elke ochtend doe. Ik sport veel dus ik vind het lekker om een beetje lenig te blijven. Anders word ik zo stijf.

Met matje en gong?

Afgezien van het gekraak van mijn botten is het een stille gelegenheid, maar met matje.

En daarna ontbijt?

Ja. Soms maak ik een smoothie en de andere keer eet ik wat yoghurt. Het moet een beetje zoet zijn want ik ben in de ochtend niet zo’n hartige eter. Daar drink ik altijd thee bij. Ik lijk nu wel zo’n Instagram model met m’n yoga en smoothies.

Ja inderdaad, staat je Instagram vol met healthy food pics?

Nee hoor, dat zou pas mooi wezen maar ik maak geen foto’s van mijn eten.

Na je ontbijt hard aan de bak. Je doet veel, valt dat een beetje te combineren?

Het is soms lastig omdat het altijd druk is. Met Hilbrandt gaat het nu bijvoorbeeld best goed. Dan kosten dingen gewoon veel tijd. Daarnaast doe ik ook nog veel voor theaterproducties en heb ik mijn vaste baan als docent op de Academie voor Popcultuur, dus het is zeker aanpoten.

Waar gaat nu de meeste aandacht naartoe?

Naast m’n vaste werk ben ik momenteel zo veel mogelijk voor Hilbrandt bezig. We hebben zo veel voorbereidingen getroffen dat het nu tijd is om naar buiten te treden.

Voorbereidingen voor wat?

Ravijn. Het is een theatervoorstelling vermomd als concert. We zijn natuurlijk gewoon een band, maar ik merkte dat ik de behoefte had om iets anders te maken dan een popconcert. Het is een soort futuristische kerkdienst aan het worden met hele harde synthesizer-rockmuziek. We zijn nu bezig met die voorstelling te ontwikkelen.

Wanneer kunnen we Ravijn bewonderen?

In november als het goed is, maar van de zomer laten we het publiek van verschillende festivals zoals Welcome To The Village al wat proeven. Daarnaast releasen we ondertussen een aantal singles die bij de voorstelling horen. Sinds vorige week staat de track Ravijn online.

Ravijn gaat over dromen, heb je zelf nog dromen?

Uitstekend geparafraseerd. Het nummer is een beetje cynisch. Het stelt namelijk de vraag of te veel dromen wel goed is. Aan de ene kant zijn we met Hilbrandt supergemotiveerd om er echt wat van te maken, maar aan de andere kant vind ik het ontzettend belangrijk dat iedereen zich in die samenwerking ontspannen en gelukkig voelt. Natuurlijk wil je de erkenning en op de grote podia staan, maar ik wil daar proberen te komen op een manier die gezond en relaxt is.

Maar, wat zijn je dromen dan?

In the end vind ik het belangrijk wat mee te geven in mijn muziek zodat mensen er ook wat aan hebben. In dit geval dus vraagtekens zetten bij dingen die we uit vanzelfsprekendheid doen terwijl ze niet altijd goed voor ons zijn.

Mooie boodschap, heb je er nog zo eentje voor de lezers?

Mensen moeten lief voor elkaar zijn. Als ik de politiek volg krijg ik soms de indruk dat alles heel gepolariseerd is. We moeten niet zo snel ergens voor of tegen zijn maar vanuit liefde en empathie naar elkaar luisteren.

Komen we wel weer een beetje in die yoga-sferen, maar ik ben het met je eens. Wie zal ik hierna eens wakker bellen Laurens?

Roelie Vuitton, een vriend van mij. Ik heb geen idee hoe zijn ochtenden eruit zien maar ik ben wel ontzettend benieuwd. Hij is denk ik geen ochtendmens maar ik weet vrij zeker dat hij zijn ochtenden begint met Kanye. Dat hebben we dus gemeen.

Tof! Gaan we doen. Hé fijne dag nog Laurens.

Meer Start Up

Nieuwste