Peter Dijkstra: ‘Ik word gelukkig van ongelukkige muziek’

Hij is programmeur bij Simplon, mede-eigenaar van boekingsbureau Wolf Atlas, werkt mee aan Welcome to the Village en De Nacht van Kunst en Kennis. Daarnaast heeft hij een kat en luistert graag naar melancholische muziek in de morgen. Dit is de ochtend van Peter Dijkstra.

Wat schiet er door je heen als ’s ochtends de wekker gaat?
“Dat de kat weer eten moet hebben! Als ik ’s avonds terugkom van werk dan krijgt hij altijd een bak voer, maar de volgende ochtend heeft dat hongerige beest het alweer op.”

Ben je meer een ochtend-, of avondmens?
“Een combinatie van beiden denk ik. Ik word eigenlijk altijd voor de wekker wakker en stap dan zonder al te veel problemen uit bed. ’s Ochtends ben ik vaak erg productief, maar rond de middag kak ik volledig in. Tussen twee en vijf kan ik beter een siësta houden, aangezien ik pas ’s avonds weer goed aan de bak kan.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Autopech! Helaas is het weleens een paar keer gebeurd en dat kan ik echt niet gebruiken op de vroege morgen. Ik woon in Leeuwarden en als ik geen auto heb, moet ik dus met de trein naar Groningen. Ik heb echt een schijthekel aan het openbaar vervoer, dus autopech is ook nog eens dubbel kut. Mijn auto is stuk én ik moet met de trein.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Dat verschilt heel erg. Voordat ik uit bed stap luister ik vaak Radio 1, totdat ik het gevoel heb genoeg geïnformeerd te zijn. Wanneer ik ga douchen zet ik wel vaak muziek op. Het verschilt per keer heel erg naar wat ik luister, aangezien het van mijn stemming afhangt. De ene keer is het naar muziek met Afrikaanse invloeden en de andere keer uitzichtloze muziek van The Cure. Wat eigenlijk wel bijzonder is, is dat ik heel erg gelukkig word van ongelukkig muziek! Op het moment luister ik veel naar het nummer Dust van Parquet Courts.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Dan ga ik uitkomen voor een guilty pleasure. Ik zou wel een hele week een broodje pindakaas met hagelslag als ontbijt willen!”

Op de boeking van welke band ben je het meest trots?
“Ik ben er eerlijk gezegd nog niet zo lang, dus ik vind dit best een lastige vraag. Mijn eerste boeking was Jaya the Cat en die show ging meteen heel erg goed. Op die ben ik tot nu toe behoorlijk trots.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Ik heb altijd gezegd dat wanneer je iets wilt, alles mogelijk is. Het klinkt als de typische American Dream, maar ik ben er wel van overtuigd dat het waar is. Voordat ik programmeur werd, heb ik journalistiek gestudeerd en had ik eigenlijk nog geen idee wat ik wilde worden. Via-via kwam ik bij het boeken terecht. Zo kwam ik er achter dat dit me eigenlijk wel heel tof leek om te doen. Uiteindelijk ben ik ervoor gegaan en ben zo dus programmeur bij Simplon geworden.”

Wie zou jij nog een keer in deze rubriek willen zien?
“Na zijn verlies ben ik wel benieuwd hoe onze nationale vertegenwoordiger Douwe Bob zijn ochtend begint!”

Aron de Jong

Hij mag dan wel de Benjamin zijn van onze redactie, maar deze rode viking deinst terug voor man noch demon. Met doortastende nieuwsgierigheid en vlijmscherpe pen begeeft hij zich in de wereld van het cultureel ondernemerschap.

Meer Start Up

Nieuwste