Diggy Dex: veteraan en nog steeds gaande

Thom sprak Diggy Dex in de backstage van Simplon over De Amersfoortse Coöperatie, New Wave, Opgezwolle, ouder worden en fulltime werken aan dingen die je leuk vindt. Lekker lullen over hiphop en ondernemen dus. Just the way we like it.  

Koen Jansen, a.k.a de meest exclusieve Jansen van het land, a.k.a Diggy Dex ken je van tracks als Slaap Lekker (Fantastig Toch)Wat doe je Dapper en zijn meest recente hit Treur Niet (Ode Aan Het Leven). Een ware veteraan die samen met het collectief De Amersfoortse Coöperatie (D.A.C.) aan de wieg stond van de Nederlandse hiphopscene.

En laat ik dat nou vroeger fokking veel geluisterd hebben. Prima uitgangspunt om een interviewtje af te nemen denk ik zo.

Ik kan het niet laten om over D.A.C te beginnen, dat heb ik vroeger echt kapot geluisterd.

“Haha, thanks man! Mooie tijd was dat. We spreken elkaar nog heel veel. Alleen Jan (Grootmeester Jan – red) spreek ik wat minder, maar die woont ook in Leeuwarden nu. De rest woont allemaal nog in het centrum van Amersfoort.”

“Sterker nog, 22 december doen we een kleine reünie en gaan we optreden met D.A.C. in Amersfoort! Eenmalig hoor, maar wel tof.”

Vet! Jullie waren best vernieuwend voor die tijd.

“Met D.A.C maakten wij al zang dingetjes en meer harmonieuze tracks. Dat was heel anders dan wat bijvoorbeeld Opgezwolle deed. Die waren veel donkerder.”

Oke inkoppertje, maar was er niet altijd een soort rivaliteit tussen Opgezwolle en D.A.C?

“Ja dat was een beetje een dingetje. Wij waren best wel outgoing en we chillden met iedereen. Van Lange Frans tot Ali B. Opgezwolle was meer op een eilandje. Sticks is een top vent, maar was toen wat norser. Maar ja, we waren toen twintig. Iedereen was wat meer ego driven. Nu zijn we dikke maten hoor!”

“Ik moet ook zeggen dat toen Vloeistof uitkwam, ik dacht van: woow wat vet. En dat vind ik nog steeds. Hoe Delic die kicks neerzet, begrijp ik nog steeds niet. Dat is echt sick. Ver zijn tijd vooruit. Rico en Sticks vind ik nog steeds één van de beste Nederlandstalige rappers trouwens.”

Wat vind je van de nieuwe generatie?

“Ik volg het niet echt, het is niet mijn ding. Ik vind wel dat over het algemeen de nieuwe generatie heel goed is. Logisch ook. Die jongens zitten op hun vijfde al beats te tikken. De workflow is nu veel sneller. Dat was vroeger heel anders.”

“Wij hadden amper internet en zaten met oude PC’s te kutten. Daarnaast waren onze voorbeelden niet veel meer dan Extince en Osdorp Posse. Bij New Wave is dat bijvoorbeeld heel anders. Zelf ben ik  trouwens niet zo van de elektronische muziek. Ik hou meer van dat organische.”

En Amerikaanse hiphop?

“Nah, check ik ook niet echt. Van die nieuwe generatie ben ik afgehaakt bij Lil Wayne. Ik vind hem een goeie rapper, maar Young Thug en Lil Yachty of zo, dat volg ik echt niet meer.”

“Ik heb nog wel een tijdje les gegeven op de Popacademie in Rotterdam, aan jongens zoals Ronnie Flex. Die laten je dan wel dingen horen. Zo blijf je wel een beetje op de hoogte. Maar eerlijk gezegd, zit ik meer in de folk, man. Ik luister veel oude dingen en americana.”

Dat is ook wel terug te horen in je muziek, vooral bij je laatste plaat.

“Ik merk ook dat ik muziek steeds meer vanuit een liedjes-perspectief schrijf. Waar ik vroeger een sample pakte en daar een beat onder zette, pak ik nu de toetsen erbij en begin vanaf scratch. Ik vind die cross-over gewoon heel vet. Ik ben ook opgegroeid met veel Nederlands werk. Nederpop. ”

diggydex-publiek

Je spreekt nu ook een heel ander publiek aan lijkt me.

“Ja, ik denk dat er vanavond van de 300 honderd mensen maar vijf zijn die mij nog kennen uit het D.A.C. tijdperk. Er komen nu zelfs oudere mensen en gezinnetjes naar mijn show. Ik hoor van oude mensen vaak: normaal hou ik niet van hiphop, maar jou vind ik wel leuk.”

“Ik neem dat dan maar als een compliment. Maar tegelijkertijd zegt het wel iets over hoe mensen tegen hiphop aankijken. Toch hoop ik dat ze door mij wel meer begrip krijgen voor rap en dat ze het als een volwaardige kunstuiting gaan zien. Maar dat rebelse imago hoort bij hiphop. Ik hield daar zelf als tiener ook van. ”

Volgens mij zijn er maar weinig rappers die zo lang meegaan als jij.

“Het zijn er niet veel nee. Opgezwolle, Fresku, Lange Frans en ik, dat is het wel zo’n beetje. En Ali B natuurlijk. Maar die heeft een hele andere benadering van muziek. Hij denkt meer in hitjes. Zo van: wat is er nu hot, dan spring ik daarop. Maar hij kán dat ook. Hij is echt een entertainer en daar heb ik respect voor. ”

Op je plaat D.I.Y heb je alles zelf geproduceerd. Doe je nog steeds alles zelf?

“Ik merk dat ik het heel fijn vind om opzetjes te maken, maar ik heb het geduld niet om het verder uit te bouwen. Daar heb ik gelukkig wel de mensen voor. ”

Wat maakt jou een muzikant?

“Ik ben van nature vrij onrustig. Ik hou van beweging. Dat staat me bij muziek ook zo aan. Bovendien kom je met muziek op nieuwe plekken en ontmoet je nieuwe mensen. ”

In je nieuwe track Golven zeg je dat je op 29ste nog niet was waar je wilde zijn. Waar wilde je dan zijn?

“Ik probeerde op dat moment al twee jaar lang rond te komen van mij muziek. Toen ik ging samen wonen met mijn vriendin, was ze na drie maanden zwanger. Ik was bang dat de ‘beweging’ daardoor zou stoppen. Het duurde echt een tijdje voordat ik inzag dat muziek en een baby prima samen gaan.

En nu?

“Ik ben nu gewoon heel gefocust op m’n shit. Ik wil het niet opfokken. Begrijp me niet verkeerd, ik ga vanavond zeker even de stad in. We zijn in Groningen natuurlijk, dus we hebben wel even een hostelletje geboekt. Dat vind ik mooi en dat hoort er ook gewoon bij. Maar verder ben ik net als elke andere man van 36. Als ik klaar ben met werken ga ik naar mijn gezin. ”

Kun je er nu van leven?

“Ja. Dat komt voornamelijk door liedjes op de radio en streams op internet. Maar echt rijk wordt je er niet van. Om dit te blijven doen moet je het vooral gewoon heel erg leuk vinden. ”

Wat wil je nog bereiken?

“We staan in Carré aankomend jaar. Gewoon met een gitaartje en vocalen. Heel puur. Dat is echt een droom die uitkomt.”

Tot slot, heb je nog een tip voor muzikanten die net als jij een jaren lange carrière willen hebben?

“Het is belangrijk dat je loskoppelt van de tijdsgeest. Je moet jezelf gelukkig houden. Ik bedoel daarmee dat je niet altijd met de trends mee moet willen gaan. Als je reggae wil maken, moet je dat vooral doen.”

“Het belangrijkste is dat je een goed team om je heen verzamelt. Je hoeft niet alles zelf te doen, maar je moet wel de kartrekker zijn. Je moet het vuur hebben en verspreiden. Dat zijn echt wel tien tot twintig man. Die moet je meekrijgen in je plan. Zij horen ook te weten waar het allemaal naar toe gaat. Dat is wel een goeie tip, vind ik.”

Als jij het zegt Diggy! Thanks!

Backstage foto: Len Lorijn

Concert foto: Jan Lenting

Meer Backstage

Nieuwste