Gerson Main: dit mag, DAT mag, alles mag

Hij en zijn muts zijn onafscheidelijk. Na de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter vond hij het tijd op de voorgrond te treden met zijn liedjes vol mooie teksten. Lisa had de eer Gerson Main na zijn optreden te spreken in de backstage van Simplon én zijn muts even uit te proberen.

Als wij Groningen zeggen, dan denk jij aan…

“De eerste keer dat ik hier speelde in een klein cafeétje tijdens Noorderslag. Toen we daarna in de stad gingen hangen leek het wel of we in een ander land waren. Ik had echt het gevoel dat ik in de maling werd genomen met die typische eierbal. Alsof iemand had bedacht: ‘hoe kunnen we al die mensen buiten Groningen het beste te pakken nemen?’. Om vervolgens met de eierbal te komen en te zeggen dat het Groningse traditie is. Ik heb me er dan ook nooit aan gewaagd.”

Je hebt geen groot label achter je. Doe je alles zelf?

“Ik heb uit onverwachte hoek hulp gekregen en we zijn nu veel eromheen aan het opzetten om toch door te kunnen gaan, zoals een clip schieten. Dat zou ik iedereen aanraden: je kunt het zélf, als er niemand bereid is om je te helpen! Er is nu zoveel mogelijk via internet dat alle macht in je eigen handen ligt. Het gaat erom dat je muziek maakt waar je achterstaat, voor de rest kunnen ze allemaal de (…tuuuut… )krijgen.”

En nu je toch advies geeft, zou je een talentenjacht dan ook aanbevelen?

“Ik zou zelf niet zo snel meedoen met Idols of X-factor, omdat het voor mij belangrijk is dat je je eigen ding kan doen. Bij De Beste Singer-Songwriter krijg je ook coaching maar dan altijd met een knipoog. Je blijft vrij om te schrijven wat je wilt. Mij heeft het zeker geholpen en ik weet niet hoe ik het zonder had gedaan.”

Je besteed veel aandacht aan tekst. Is muziek je einddoel of slechts een middel?

“Goeie vraag! Nu is muziek het einddoel omdat ik geniet van muziek maken en mensen van dienst ben met mijn liedjes. Maar ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat er een doel is wat ik achterna moet jagen en waarbij ik mijn muziek en talent ga gebruiken. Dat doel moet nog even komen maar dat gaat sowieso iets maatschappelijks zijn. Ik wil uiteindelijk verschil maken en niet alleen een liedje spelen om het liedje spelen. Maar dat komt vanzelf wel op m’n pad.”

Met wie zou je nog een keer willen samenwerken?

“Als ik kan kiezen uit de hele wereld zeg ik Stromae. Hij heeft hele lekkere elektrische liedjes en je hoort ook in zijn muziek dat het een intellectuele gast is. Het maakt mij niet uit als andere mensen zijn muziek niet begrijpen, ik geniet ervan. Ik ben ook blij dat ik iets kan opnoemen wat niet super mainstream-achtig is. Ik ben gecharmeerd van muziek die niet bij het allergrootste publiek bekend is.”

Is die warme muts je imago waard?

“Je moet je hoofd koel houden, dat is wel een ding inderdaad. Maar het is gewoon gewenning geworden en het voelt als een deel van mij. In het openbaar houd ik hem altijd op dus het moet wel een heel speciaal moment zijn voordat ik hem afdoe. Maar als ik gewoon thuis voor de tv zit houd ik hem niet op hoor.”

Heb je ook een guilty pleasure, Gerson?

“Ik weet niet of je dit op moet schrijven, maar vooruit. Als ik naar de wc ga en ik veeg mijn bil af, bekijk ik uitvoerig het wc-papiertje en geniet ik van de geur van overwinning. Het is een gevoel van macht weet je, het is toch alle negativiteit die eruit komt. Je lichaam heeft er zo zijn best voor gedaan. Ik weet bijna zeker dat er meer mensen zijn op de wereld die dit ook doen, maar ik ben ze nog niet tegengekomen.”

Tenslotte, wat is het gekste dat ooit op je rider heeft gestaan?

“Toevallig hadden we een discussie of we vandaag geen Thaise massage met happy ending op de rider moesten hebben. Niet gedaan dus, maar dat gaan we de komende tijd nog even doorvoeren.”

Dankjewel, Gerson! Zou je nog iets op onze Paal van Faam willen zetten?

“Tuurlijk.”

gersondatmag

Foto op de cover en boven het artikel: Elbert Fliek

Meer Backstage

Nieuwste