De biologische wekkers van Def P

Als pionier van de Nederhop draait hij al drie decennia mee in de muziekwereld. Vrijdag 8 april staat hij met zijn nieuwe plaat 30xPi in Simplon. Tijd voor een feestje! Lees in deze Start-Up over de ochtend van de legendarische Def P.

Wat is het eerste dat er door je heengaat, als je ’s ochtends de wekker hoort?
“Ik heb twee kleine kinderen en dankzij hen hoef ik helemaal geen wekker te zetten! Elke ochtend gaan die twee biologische wekkers om zes uur af. Het maakt niet uit hoe laat je ze in bed stopt, of hoe moe ze zijn: elke ochtend is het om zes uur raak. Helaas dus ook als ik om vijf uur thuis ben gekomen van een optreden in Zeeland.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Eigenlijk alles wat ik doe! Het liefste zou ik het hele ochtendritueel overslaan en heerlijk uitslapen, maar dat zit er niet echt in. Ik woon in een soort woon/werk huis, waarbij er heel veel gebruik is gemaakt van glas en open ruimtes. Als woning is het prachtig, maar nu we kinderen hebben is het soms ook wel nadelig. Je hebt nergens een plek om je even rustig terug te trekken. Als de kinderen wakker zijn, dan is iedereen wakker.”

Je zit nu bijna dertig jaar in het vak. Word je ’s ochtends wel eens wakker met een rhyme in je hoofd?
“Nee, niet echt. Slapen is nou niet de meest inspirerende bezigheid, of je moet misschien heel erg actief dromen. Creatieve impuls hebben naar mijn idee niet zozeer met de tijd van de dag te maken, maar meer met hoe een dag verloopt Ik vergelijk het altijd met een spons. Tijdens je leven absorbeer je allerlei interessante dingen. Eens in de zoveel tijd zit de spons vol. Als je er dan in knijpt, komt er een soort mengeling uit van alles wat je hebt opgezogen aan interessante dingen. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Zo ben ik de laatste tijd vooral bezig geweest met het verwisselen van poepluiers, maar daar krijg je nou niet echt de meest bruikbare ideeën van.”

Als je een week lang hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Ik eet eigenlijk alles wel. Normaal neem ik altijd brood, dus laat ik voor de verandering cornflakes kiezen nu. Ik hou ook wel van koffie in de ochtend, maar ik ben niet zo’n koffiejunk als sommige mensen.”

Wat is je meest beroerde ochtend ooit geweest?
“Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Ik denk dat op de dag dat ik met Osdorp Posse voor het eerst op Pinkpop moest spelen ik mijn meest beroerde ochtend ooit had. De nacht ervoor hadden we een optreden in Friesland en we waren daar pas rond drie uur klaar. De dag erna moesten we al aan het begin van de middag bij het festival aanwezig zijn, dus het had eigenlijk geen nut meer om een hotel te boeken. We besloten in één ruk van Friesland naar Limburg te rijden, hopend dat we bij Pinkpop in onze kleedkamers konden slapen. We kwamen om half zeven ’s ochtends aan, maar dat hele terrein was verlaten. Alles was dicht en het regende ook nog eens keihard. Uiteindelijk zijn we maar met het busje rond gaan rijden, op zoek naar een plekje om even te pitten. Onze blik viel op het podium. Waarschijnlijk de enige droge plek die er op het terrein was! We parkeerden daarom daar onze bus en gingen met z’n zessen op de grond pitten. Om een uur of zeven waren we net lekker aan het wegdoezelen, komen ineens alle werklui het terrein op om de boel op te bouwen. Het was waarschijnlijk mijn kortste nacht ooit, maar door de adrenaline voor het optreden maakte het uiteindelijk allemaal niks uit!”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou zien, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Heel veel! Ik zou eigenlijk wel even een hele dag met mezelf willen ouwehoeren, maar dat kan natuurlijk niet. Ik denk dat ik mezelf vooral veel tips zou geven over wat je wel en niet moet doen om een goede, muzikale productie te maken in de studio. De eerste keer dat ik een geluidsstudio binnenkwam, had ik geen idee hoe alles werkte. Het was net alsof ik een vliegtuigcockpit binnenstapte en overal knopjes en lampjes zag. Door schade en schande wordt je uiteindelijk wijs, maar als ik toen al had geweten wat ik nu weet, dan had ik vanaf begin af aan al betere platen kunnen maken. Dit blijft natuurlijk altijd gelul achteraf.”

Op 8 april treed je op in Simplon te Groningen. Wat verwacht je ervan?
“Ik heb sowieso wel een bijzondere band met Groningen. Mijn vrouw komt er vandaan en haar familie en vriendinnen ook, dus ik kom er wel regelmatig. Het is echt een hele gezellige stad met veel jonge mensen en dat merk je ook gewoon als je er speelt. Ik heb vrij hoge verwachtingen, maar eerlijk gezegd heeft Groningen mij daarin nooit teleurgesteld!”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wil delen?
“Ik heb sinds kort een nieuwe plaat uit genaamd 30xPi en daar is nu ook een tour voor bezig. Ik zou het heel tof vinden als mensen die gaan checken! Bovendien vind ik de line-up die er meegaat, ongelooflijk goed. Eigenlijk wil ik het niet eens een voorprogramma noemen, want de gasten zijn allemaal hele goede en gelijkwaardige acts. Als je van Nederlandstalige Hip-Hop houdt, moet je er zeker komen kijken.”

Wie zou jij zelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Ik ben wel benieuwd naar de ochtend van Maarten van Rossum. Ik verwacht dat hij vroeg opstaat en het vrij sober houdt, maar ben benieuwd of dat ook echt zo is.”

Meer Start Up

Nieuwste