Voormalig koning-snoozer Martin ter Braake slaapt tegenwoordig niet meer uit

Als DJ Harde Baas haalde hij heel wat nachten door. Tegenwoordig doet Martin ter Braake het iets rustiger aan. Amper chagrijnig en met een constante flow aan energie. Wij willen tips en bellen Martin daarom even wakker. 

Goedemorgen Martin, beetje kunnen uitslapen vanochtend?

Ja vanochtend wel. We hebben vorig weekend de regionale voorrondes van Kunstbende gehad. Een erg druk weekend waar ik veel aan m’n kop heb. Vanmorgen was ik vrij en waar ik normaal gesproken niet kan uitslapen, werd ik vanochtend om tien uur wakker.

Van nature ben je geen uitslaper dus?

Nee, niet meer. Vroeger was ik koning-snoozer maar dat lukt me niet meer. Tegenwoordig word ik uiterlijk rond een uurtje of acht wakker. Echt uitslapen kan ik gewoon niet. Super kut.

Super kut?

Ja uitslapen is toch vet relaxed. Vooral als het de nacht ervoor een beetje laat is geworden.

Wordt het vaak een beetje laat?

Vroeger maakte ik het laat. Tegenwoordig probeer ik mijn draaisessies heel bewust in te plannen. Als ik een drukke agenda heb zorg ik ervoor dat ik niet tot laat hoef te draaien. Ik geef aan dat ik graag kom, maar wel vroeg op de avond wil beginnen. Na mijn laatste track sta ik meteen met jas aan klaar om te gaan. Ik ben meer on point als ik scherp ben en daar heb ik slaap voor nodig.

Ben je wel een beetje een ochtendmens?

Ik ben meer een ochtendmens geworden. Mijn dag gaat beter als ik vroeg mijn bed uit stap. In bed blijven stinken is super relaxed, maar toch beginnen mijn dagen dan minder energiek.

Hoe zorg je er voor dat je met een goed been uit bed stapt?

Ik heb geen verkeerd been en stap dus altijd met het goede been uit bed. Mij zul je nooit chagrijnig zien. Als je mijn vriendin zou vragen hoe vaak ik de afgelopen zeven jaar chagrijnig ben geweest denk ik dat ze dat op één hand kan tellen. Soms kan zo veel vrolijkheid misschien wel een beetje vervelend zijn.

Vervelend voor jezelf of je omgeving?

Ik denk voor mijn omgeving want soms breng ik veel kabaal met me mee. Voor mij een teken dat ik vrolijk ben maar dat kan zeker op mensen hun zenuwen werken.

Nog een toffe track om de ochtend mee te beginnen?

Nee ik luister in de ochtend geen muziek. Pas als ik de deur uit stap doe ik mijn oortjes in. De muziek die ik dan luister kan echt van alles zijn dus ik heb niet perse een favoriete track. De afgelopen week heb ik de nieuwe single van Anderson .Paak wel ontzettend veel geluisterd. Dat wordt dé zomer tune voor mij. Sowieso is zijn hele album Malibu geweldig. Anderson maakt hele vette hiphop en soul shit.

Kunstbende Groningen is net achter de rug. Hoe kijk je daar op terug?

Dit is het tweede jaar dat ik in de organisatie zit. Toen ik 15 was heb ik zelf meegedaan aan Kunstbende, waardoor ik het super cool vind om jaren later samen met collega’s de touwtjes in handen te hebben. Ik herken mezelf erg in de kandidaten.

Zo is er een DJ die nu voor het derde jaar mee doet. Toen ik hem drie jaar geleden een workshop gaf was hij nog niet zo goed als dat hij nu is. Het is tof te zien dat hij zo ontzettend is gegroeid de afgelopen jaren. Dit jaar heeft hij zelfs gewonnen.

Tof! Wat staat er nu allemaal op de planning?

Op het moment ben ik druk met de voorbereidingen van Koningsdag en Bevrijdingsfestival. Het is 5 mei ongeveer tien jaar geleden dat ik begon met draaien. Daarom ben ik aan het zoeken naar alle leuke hitjes van toen.

Wat is het grootste verschil tussen vroeger en nu?

Zo’n vijf jaar ben ik van de naam Harde Baas afgestapt. Het is een naam die associaties meebracht en misschien zelfs een reputatie. Dat matchte niet meer met wat ik qua geluid deed op dat moment.

Harde Baas gaat niet door het leven als iemand die vroeg in bed ligt dus ook daarom heb ik toen besloten mijn naam te veranderen naar Battage. De naam is ontstaan op google translate. Volgens mij betekent het iets van klap ofzo. Er zitten nog geen associaties aan en het is typografisch een mooi woord.

Bijna tien jaar bezig inmiddels, waar ben je het trotst op?

Een absoluut hoogtepunt was het feest dat ik in Simplon heb gegeven toen ik 26 jaar oud werd. Ik wilde er niets aan verdienen en hield de prijs daarom laag. Iedereen moest betrokken worden. Studio Plakband heeft er een vette flyer voor gemaakt.

Het thema was circus dus het hele pand was ook zo ingericht. Verder heb ik mensen ingehuurd die trucjes konden. Iedereen kwam verkleed waardoor alles klopte aan die avond. Dat was echt te gek.

Vet! Heb je nog specifieke dromen voor de toekomst?

Nee ik heb nooit echt dromen of doelen uitgesproken omdat ik het kut vind als ik ze niet kan waarmaken. Ik haal nu veel plezier uit Kunstbende omdat ik een deel van mezelf herken in alle deelnemers. Alle kandidaten zijn heel gretig bezig met hun hobby.

Mijn dromen voor de toekomst zijn nu gewoon lekker oud worden en gezond blijven samen met mijn vriendin.

Nog een wijsheid voor de lezers?

Meer een advies, maar ik wil absoluut niet belerend klinken. Draag oordoppen als je de herrie in gaat. Ik wilde dat ik dat advies had gekregen want ik heb nu blijvende gehoorschade. Je gehoor krijg je niet meer terug, dus pas daar een beetje op.

Zeker een goed advies. Wie moeten we binnenkort wakker bellen?

Een van de juryleden bij Kunstbende, Jaap de Vries. Hij is labelmanager bij Noisia, de helft van Zonderling, een echte Groninger en een vriend van mij. Ik ken hem al sinds de middelbare school. Je vraagt je vrienden niet zo snel hoe ze hun ochtenden beginnen, maar bij hem vraag ik me dat zeker af.

Thanks voor het leuke gesprek Martin!

Meer Start Up

Nieuwste