Joost Oomen: ‘Fruit is magisch!’

Vanochtend belde Lently’s Mustafa met Joost Oomen. Dichtheld uit Groningen. Kunst en magie verweven in woorden en verhalen, daarmee betovert de oud-stadsdichter de mens. De HEMA is een plek waar die graag zit om te werken:”lekker achtergrondgeluid van gesprekken die mij toch niet interesseren.”

Goeiemorgen Joost! Bel ik je wakker?

“Nou, net niet. Ik ben echt net wakker.”

Kijk, dat is nog eens timing. Komt ‘ie dan! Wat gaat er normaal gesproken door je hoofd als je wakker wordt?

*er klinkt een diepe zucht.* Meestal dorst. Ik vraag mij af wat er in het nieuws is, dus meestal zet ik de NOS op. Ik heb geen gordijnen dus kijk ik wat voor weer het is.. Maar toch meestal dat ik dorst heb.”

En wat moet er dan ‘s ochtends absoluut niet gebeuren?

“Regen vind ik vervelend. Heel vervelend eigenlijk. Ik heb ook allemaal stapels boeken overal liggen. Als ik dan naar de koffiezetautomaat loop en mijn kleine teen stoot, ken je dat? Dan kan ik wel even chagrijnig worden. Het verziekt alleen niet mijn dag of zo.”

Wat is je favoriete wake-up song?

“Oh. Heel veul. Ik heb een pickup staan. Daar ligt op het moment een plaat van La Lupe op. Die dame zou bezeten zijn. Ze trad veel op in nachtclubs op Cuba, beet zichzelf, sloeg haar pianist. Allemaal van dat soort dingen.”

“Toen Castro aan de macht kwam, werd ze verbannen en ging ze richting New York. Ze maakt Bolero, echt heerlijk energieke muziek. Op een gegeven moment schoot ze door in haar Sateria geloof (Cubaanse voodoo), brak ze haar rug en eindigde het allemaal best wel triest. Maar je kan er geweldig op dansen.”

Wordt je dan ook dansend wakker?

Van Willie Darktrousers heb ik geleerd dat dansend wakker goed voor je is. Vanaf dat moment doe ik dat altijd!”

En naast het dansend wakker worden hè, als je vanaf nu dan ook de hele week hetzelfde moet ontbijten, wat wordt het dan?

Haha, dat doe ik al. Ik pak een bakje koffie en maakt een broodje met pindakaas, basilicum, augurken en chilisaus. Echt lekker. Moet je eens proberen.”

Haha, zal ik zeker doen, alleen momenteel heb ik mijn ontbijt al gefixt. Van werken naar tijdreizen. Stel je krijgt een tijdmachine en op een van je reizen kom je je jongere ik tegen. Wat voor advies wil je aan jezelf geven?

Poeh! Goede vraag.. Ik denk dat ik mezelf zou zeggen dat ik nog meer moet lezen. Hoe ver ga ik terug?”

Zo ver je wilt. Je hebt een tijdmachine

Nou, ik zou sowieso eerder het oeuvre van Richard Brautigan erbij pakken. Dan had ik veel eerder kunnen leren over het schrijven. Die man schrijft heel mooi over fruit.”

Fruit, over fruit?

Ja man. Fruit is magisch, buiten de mens om. Een citroen die in Australië door de pers gaat, is niet anders dan een citroen die hier door de pers gaat. Het is iets onschuldigs, gaat al eeuwen mee en waar je het ook tegenkomt het lijkt op elkaar.”

“Het komt ook overal terug in de popcultuur. Prachtig en soms ook eng, een soort organisch internet. Ik doe veel met Willie op dat gebied.

Is er nog iets dat je mee zou willen geven aan de lezers?

“Nou! Ja! Mijn nieuwe novel, De zon als hij valt, ligt bij de boekhandel. Die moeten ze als de wiedeweerga lezen!”

Bedankt voor het delen van je inzichten! Leuk om te horen wat jij allemaal doet om je dag te beginnen. Heb ik nog een laatste vraag: wiens ochtend routine zou je hier willen terug lezen?

“Haha Kasper Peters! Dat is mijn achterbuurman en heeft best wel een avontuurlijk levendje geleid. Hij was voorheen stadsdichter en ik ben erg benieuwd naar hoe die dat nu doet. Hij is net vader geworden, dus die zal zijn ochtendroutine wel helemaal over de kop hebben gegooid!”

Die hebben we stiekem al gehad Joost. Kijk hier maar.

Meer Start Up

Nieuwste