Emilie van Gorcum is de eindbaas van TEDx Youth Groningen

Emilie_van_Gorcum_podcast_DATmag

Emilie van Gorcum is docent Kunst & Multimedia aan het Noorderpoort College en hoofd van TEDx Youth Groningen. Tijdens haar studententijd rondde ze eerst de lerarenopleiding af op Kunstacademie Minerva en haalde daarna haar master in Kunsteducatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Oude bekenden op bezoek is altijd leuk. Vooral wanneer je ze al een tijdje niet hebt gezien en ze grote stappen in hun leven hebben gemaakt. Zo ook Emilie van Gorcum, een van de eerste cultureel ondernemers die we als DATmag. mochten interviewen zo’n vier jaar geleden.

Emilie van Gorcum 

Ik ken Emilie als een hard werkende doorzetter die voor niets en niemand wijkt. Toen fotograaf Jasper Bolderijk en ik haar in 2015 bezochten in haar kantoor aan de Europaweg stond haar bedrijf Emilie. in bloei.

“Ja dat weet ik nog goed! Het kantoor aan de Europaweg met collectief SAUS. Dat waren echt mooie tijden. We waren allemaal zzp’rs die soms wel en soms niet samen dingen gingen ondernemen. Ik kijk er met een warm gevoel naar terug.”

Van ondernemer naar docent

Maar tijden veranderen en focus maakt plaats voor echte passie. De reden dat Emilie na het behalen van haar bachelor aan Kunstacademie Minerva de stap richting de Rijksuniversiteit Groningen zet is de behoefte aan diepgang. En niet zomaar diepgang. “Ik heb een fascinatie voor jongeren en de manier waarop ze informatie verwerken.” Met andere woorden educatie.

“Na Minerva wilde ik daar meer over te weten komen zodat ik beter les kon gaan geven. Maar dingen lopen anders dan je verwacht dus plotseling had ik een bedrijf. Na een aantal jaren ondernemen kreeg ik ineens de kans om echt les te geven… die heb ik gegrepen.”

TEDx Youth

Lesgeven is een passie, maar jongeren helpen en zien groeien ligt daaraan ten grondslag. De ondernemende vibe die in haar schuilt gaat dan ook aan wanneer ze de kans krijgt om naast haar werkzaamheden bij Noorderpoort College te werken aan projecten als Jimmy’s Groningen, de plek waar jongeren samenkomen en samenwerken.

“Via Jimmy’s kwam ik in contact met de mensen die TEDx Youth in Groningen organiseren. Voor ik het wist was ik ook daarbij betrokken.” Van het een komt het ander en nu is de programmeur? Met een brede lach: “Nee hoor, ik ben gewoon de eindbaas daar.”

Hard werken

Ons gesprek krijgt een andere wending op het moment dat we het thema hard werken en te hard werken aansnijden. Want hoe ga je om met zoveel projecten door elkaar naast een vaste baan? Wanneer signaleer je dat het minder met je gaat? Wat is het moment waarop je doorhebt dat je mogelijk tegen een burn-out aanloopt? Luister en enjoy deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Emilie van Gorcum.

S/O naar onze matties van HanzeMag, mijn tech-team Jasper Bosgraaf & Eric Imthorn en co-host Irie Weergang a.k.a. Deejay Irie a.k.a. The Sao Paolo Reaper.

Nieuwste