Journalist Willem Groeneveld laat zich de mond niet snoeren

interview Willem Groeneveld

Willem Groeneveld is de godfather van de lokale digitale Groningse Gonzo-journalistiek. Recht voor z’n raap, zonder al te veel doekjes eromheen te winden weet deze boy zich al jaren helder uit te spreken over zaken die in Stad en Ommeland spelen. Van studentenverenigingen tot aan de FC Groningen Z-side. 

Willem Groeneveld lacht hard. “Hoe kondigde je me nou aan?” Als de godfather van de lokale Groningse digitale Gonzo-journalistiek. “En wat bedoel je met Gonzo?” Het ideaal dat ons ooit samen heeft gebracht: journalistiek is nooit volledig objectief.

Willem Groeneveld

Het feit dat je een onderwerp hebt gekozen en überhaupt iets probeert te verwoorden wat gebeurd is maakt het journalistieke vak al subjectief. Daarom is de meest eerlijke vorm van verslag doen jezelf in het verhaal verwerken. Het is een opvatting die mij en Willem Groeneveld bij elkaar heeft gebracht.

Deze door Hunter S. Thompson groot gemaakte stijl van journalistiek bedrijven is typisch voor Willems werk. “Ah zo Gonzo. Als je het zo stelt, dan ben ik het daar absoluut mee eens.” Hij kiest zijn onderwerpen zorgvuldig, is niet bang om zijn emotie erdoorheen te laten schemeren en in een reportage het publiek aan te spreken hetzelfde te doen.

Sikkom

Wat ooit begon als een stadblog geïnspireerd door het uit Leeuwarden afkomstige Suksawat veranderde al snel in een scherp medium dat door vele jonge Stadjers, studenten en andere locals omarmd werd. Sikkom, oftewel het Groningse woordje voor “bijna maar niet helemaal”. Toen ik er zelf deel vanuit maakte waren we met z’n drieën: Liselot Jaspers Foks, Willem Groeneveld en ik.

Daar kwam later Freek Niemeijer bij – je kent ‘m wel van Vreten Reten Met de Kreeft en Mijn Steeg. “Wat er nu veranderd is op de redactie? Niet veel Teo, behalve dat Freek er nu voor een groot deel van de week bij is en Ellen video’s maakt voor ons in plaats van Milton. Daarnaast hebben we nog wat stagiaires”, maar voor de rest is het business as usual verzekert Willem me.

Groningse geschiedenis

We zijn nauwelijks begonnen met ons gesprek of mijn gast steekt van wal over wat hem aan het hart gaat. Van de eb en vloed die je tot einde 19e eeuw in de Groningse diepen had (ja zo heten dus de Groninger grachten) tot aan de massamoord van een Gronings dorp in het Reitdiep door de Spanjaarden. Als je van geschiedenis houdt en je hebt zin om even flink met je oren te klapperen dan is deze aflevering sowieso een aanrader voor je.

Maar daar blijft het zeker niet bij. Want hoe ga je als journalist om met bedreigingen als je over gevoelige onderwerpen schrijft? Is het vrije woord je veiligheid waard? Welke toffe verhalen moet je sowieso checken op Sikkom en wat heeft Willem met Serieverkrachters? Luister en enjoy Beter Op Papier met Willem Groeneveld.

Uit de Krochten van de Inbox

We eindigen deze aflevering met yet another exciting episode van Uit de Krochten van de Inbox. Deejay Irie en ik krijgen zoveel tracks opgestuurd dat we random iets uit de inzendingen plukken, analyseren en voor je draaien. Deze week is het Bliss My Heart, Franse electro-pop uit Parijs. We draaien van de EP Morningstar het nummer We’re All The Young. Volg ze op Insta @blissmyheart_

S/O naar onze producer Epic Eric en medehost Deejay Irie. Check Irie iedere week live spinnen op Instagram @deejayirie.

Meer Podcast

Nieuwste