BETER OP PAPIER. met wereldverbeteraar Sjoerd Grootendorst

Samen met zijn family zette hij drie jaar geleden de door HanzeMag tot beste pizzeria van Groningen bekroonde Buurman&Buurman op. Zo leren we elkaar kennen, door gesprekken over milieubewust voedsel kweken en lokaal inkopen. Nu is Sjoerd Grootendorst te gast bij BETER OP PAPIER. Om onze gesprekken toch maar eens een keer op band te zetten.

Wat doe je als je van binnen een vlam voelt branden om de wereld om je heen een stukje beter te maken? Dan pak je je biezen en verhuis je naar Amsterdam waar je een studie Amerikaanse geschiedenis gaat volgen en je aansluit bij like minded people.

Sjoerd Grootendorst

Hij is nog maar net bij ons binnen of Sjoerd Grootendorst gaat tevreden met een brede lach aan tafel zitten. “Het is nu al leuker dan bij Barend en Van Dorp”, zegt de Groninger die jarenlang in Amsterdam bij de krakersbeweging was aangesloten.

Door zijn talent om strak en welbespraakt informatie over te brengen mag hij tweemaal plaatsnemen tijdens de populaire talkshow aan het begin van de zero’s op RTL 4. In deze aflevering van BETER OP PAPIER. hoor je al snel waarom.

Just Society

Ons gesprek is net een overstroomde rivier. Kleine beekjes vormen zich langs de oeverzijde, maar alle aftakkingen monden uiteindelijk uit in dezelfde delta. In ons geval het onderwerp van een just society. Of het nu gaat om een beter milieu, vegetarisch eten, feminisme of klimaatverandering Sjoerd kan er over meepraten.

Ik krijg zelfs een klein geschiedenislesje Amerikaanse kolonisatie anno twintigste eeuw. Mijn gesprekspartner vertelt over zijn grote voorbeeld Malcolm X, de oorlog in Irak en de manier waarop we met z’n allen nieuws en wetenschap tot ons nemen.

Verwarring en fake news

Alles hangt samen, everything’s connected. Maar hoe kan het dat er steeds meer informatie naar buiten komt die verwarring schept over onderwerpen als de schade die tabak aanricht op het lichaam, de CO2 uitstoot die de klimaat aantast, de niet duurzame wijze waarop we onze voedsel maken en nuttigen?

Als het over zaken als klimaatverandering gaat, gebruikt Sjoerd het metafoor van negen artsen die grondige en verschillende onderzoeken op je als patiënt doen. Artsen kennen we wel, klimaatonderzoekers minder. Stel nu dat de negen artsen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie komen dat je kanker krijgt van de medicatie die je neemt. Maar dan verschijnt er een tiende arts op het toneel.

Komt een man bij de dokter

“Deze tiende arts heeft alleen een deel van de onderzoeken gelezen en zelf geen eigen onderzoek gedaan. Bovendien heeft hij je één keer gesproken en wordt hij betaald door de producent van het medicijn. Deze arts vertelt je dat de andere artsen niet weten waar ze het over hebben.”

“Hij vindt dat je vooral niet moet stoppen met het medicijn. Een vriend van je leest een vaag artikel van deze laatste arts, gepost op een website van de farmaceut en vindt ook dat je door moet gaan met de pillen. Wat doe je?”  Tja, dan klik je snel op de link hieronder om te horen hoe dit verder gaat. Enjoy!

S/O naar onze matties van HanzeMag en mijn tech-team Jasper Bosgraaf, Eric Imthorn en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste