BETER OP PAPIER. met kunstenaar Albert Westerhoff: ‘Waarom Funky Kong een no-brainer is? Omdat je er altijd cool uit moet zien no matter what, natuurlijk!’

Albert Westerhoff is kunstenaar, oud-Minervastudent en tegenwoordig docent aan Noorderpoort College. Hij houdt zich bezig met creatieve concepten ontwikkelen en het uitwerken daarvan. De perfecte seizoensafsluiter van BETER OP PAPIER.

Zolang er geen speelsheid op het vlak tussen functie en inhoud is, wordt Albert Westerhoff rusteloos. “Ik ben altijd aan het zoeken naar manieren waarmee ik op uitdagende wijze tradities en vastgestelde sociale constructen in twijfel kan trekken.”

De fijne lijn

Dit resulteert in grappige, bijzondere en soms verrassend slimme kunstwerken. Waar denk je aan als het over Buskrijt hebt? Waarschijnlijk niet aan krijt in de vorm van een spuitbus. “Soms bedenk ik iets en dan probeer ik dat uit. Negen van de tien keer is het bullshit, maar die ene keer dat het wel raak is ontdek ik weer iets nieuws, iets spannends.”

Kunst en creativiteit is volgens de kunstenaar een fijne lijn die je kunt bewandelen. Het is een combinatie van het bekende op een onverwachte manier benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld haaientanden in het verkeer met een lijntje verbinden. “Dan lijkt het toch superveel op verjaardagsvlaggetjes”, lacht mijn gast.

Rob Boss

Zijn avonturen als kunstenaar staan vaak nauw verbonden aan ondernemerschap. Het is een van de weinige personen uit de kunstwereld die ik ken waar deze blend natuurlijk lijkt te gaan. Zo weet Albert oude opgravingen bij de Grote Markt in Groningen te verkopen als chocolade in een kraampje en gaf hij ooit cursussen in schilderen op een wel hele bijzondere manier.

“Ik ben ooit gevraagd om een schildercursus te geven. Ik ben geen schilder, maar bedacht iets waardoor de creativiteit van de cursisten geprikkeld kan worden.”  Albert lacht wanneer hij vertelt over zijn Rob Boss project. “Ik zette een video op van televisieschilder Bob Ross en vroeg aan iedereen precies het tegenovergestelde te doen van Bob.”

Seizoensafsluiter

Dit is slechts het tipje van de sluier. Wil je weten hoe deze kunstenaar de dunne lijn tussen ondernemerschap en autonome kunst bewandelt? Luister naar deze aflevering met Albert Westerhoff. Wij zijn er in september weer!

S/O naar onze matties van HanzeMag, tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang, en host Teo Lazarov. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste