BETER OP PAPIER. met zangeres en ondernemer Eke Koopman: ‘Toen Headhunterz zijn Defqon. 1 set opende met Home werd ik helemaal gek!’

Eke Koopman is zangeres, marketingwonder en cultureel ondernemer. In deze aflevering van BETER OP PAPIER. doet ze uit de doeken hoe je jezelf moet ontdekken na een studie op de Academie voor Popcultuur, wat haar geholpen heeft bij deze tocht en hoe ze na veel omwegen uiteindelijk weer terug is gekomen bij haar ware passie: zingen.

Ze is geen vreemde op DATkantoor. Eke Koopman loopt lachend de trap op, dit is bekend terrein voor haar aangezien de ondernemer geruime tijd bij Urban House als marketeer aan de slag is geweest. Maar tijden veranderen en onze oude buurvrouw is langzaam een andere weg aan het inslaan.

Eke Koopman versus Academie voor Popcultuur

“Na een studie communicatiesystemen belandde ik op de Academie voor Popcultuur”, zegt ze met een grijnsje als we het hebben over haar studentenleven. “Het AvéPé zeg je dan, hè. Dan weet iedereen in Leeuwarden waar je het over hebt.”

Eerste wilde ze dj worden, toen grafisch vormgever, daarna zangeres en uiteindelijk deed ze van alles. Als Eke terugkijkt op die tijd is ze blij met hoe deze chaos verlopen is. Het heeft haar gemaakt tot wie ze is. “Je kunt overal rondneuzen en een kijkje nemen. Uiteindelijk leer je wat je wilt. Maar het zwarte gat na de opleiding is wel echt een ding.”

IKEA

Eke belandt na haar studie in de callcenter van Zweedse meubelgigant IKEA waar ze naar eigen zeggen rock bottom raakt. “Dat was ook wel nodig om te gaan bedenken wat ik eigenlijk echt wil met mijn leven. Het was ook goed om een beter perspectief te krijgen van wat ik kan.”

Haar collega’s bij IKEA zijn onder de indruk van haar zangdemo’s en dat geeft haar hoop. Het zijn tenslotte geen collega muzikanten. “Zo zie je ineens dat je blijkbaar iets kunt wat niet vanzelfsprekend is.”

Van Marketeer naar Topliner

Eke start haar eigen bedrijf op en met haar aangeleerde marketing-skills komt ze terecht bij POPgroningen en Urban House. Daarnaast blijft ze schrijven en werken aan haar muziek, iets wat ze weigert los te laten. Door een project van Sjoerd Vriesema – a.k.a. Stuart Mavis – beland Eke in een writing-camp en wordt ze voor voor het eerst in de wereld van toplines en EDM gegooid.

Tegenwoordig werkt de ondernemer keihard aan haar zangcarrière. Niet solo, ze zoekt de samenwerkingen juist op. Wat dacht je van producer Mike Williams die voor de track Day or Night haar zanglijn en vocalen gebruikt en het nummer vervolgens voor duizenden mensen draait tijdens Tomorrowland 2019. Of hardstyle baas Headhunterz die onlangs de song Home releast met Eke’s stem in de hoofdrol. “Toen hij Defqon1 opende met Home werd ik helemaal gek!”

S/O naar onze matties van HanzeMag, DATmag. techteam Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang en host Teo Lazarov. Special thanks to the Duchess alcoholvrije Gin Tonic for the drinks.

Meer Podcast

Nieuwste